Så purreløk i klynger

Nå i slutten av september er det nesten alltid purreløk-bedet som ser mest staselig ut. Purreløken er ofte veldig liten og klein hele sesongen – men så vokser den mye utover sensommeren og høsten.

Disse purreløkene har jeg dyrket i såkalte klynger. Det vil si at istedenfor å plante en og en plante med lik innbyrdes avstand har jeg plantet dem i klynger på kanskje 3-5 planter i hver klynge. Da blir ikke hver purreløk like stor, men du får til gjengjeld mange flere som du kan høste enten ved å kappe av en og en, eller ved å ta en hel klynge. Ta en titt på videoen under: 

Disse sådde jeg innendørs allerede i fabruar/mars i dorullhylser jeg plasserte i en godteboks. Det fungerte fint. De vokste opp under ekstrabelysning inne de første månedene.

Så fikk de en større potte i april. Da satte jeg bare dorullhylsen nedi en større potte også ble de flyttet ut i drivhuset for å tilvenne seg utetemperatur.

I mai ble de plantet ut i bedet og her har de stått siden og vokst sakte, men sikkert.

Når vi planter mange i en klynge – så må vi huske på å gi dem tilsvarende større innbyrdes avstand mellom plantene, for det er lyset som avgjør veksten. Purre skal normalt sett stå med 15 cm avstand og 50 cm til neste rad.

Som du kan se i videoen over er det fire og fire purreløk i klynger, og bare 20 cm mellom klyngene. Det er knapt 30 cm til neste rad som er beter, som står og fyller ut i mellom rotselleri og purreløk. Dog er det større avstand denne veien mot gangen – så det hjelper mye. Her stod det løk tidligere med over 50 cm avstand.

Fordelene med å så purreløken i klynger

Du slipper å prikle spirene – de får vokse sammen hele livet.

Du får flere planter i mindre størrelse – det er jo veldig ofte man tenger bare typ en halv purreløk. Og da er denne størrelsen vell så bra – og så kan de andre stå og vokse seg til når denne er borte.

Du er mer helgardert på å få en god avling – for har du færre planter, kan det fort hende at noen av dem ikke blir noe av. Med denne metoden er det alltid noen som vil dekke det hullet.

En annen fordel som kan tenkes med denne metoden er at du kan så purreløk ganske sent – typ 1.april, og kanskje rekker å få en fin avling likevel. Da blir de ikke like store, men du kan kanskje få purreløker i slutten av september som er like store som de var her hos meg 30. juli? Du kan likevel rekke å få en kjempefin avling som du kan plante ut etter den tidlige poteten for eksempel?



Annonse for egen medlemsportal:

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Forrige
Forrige

Ny bok - Matauk med pallekarm  

Neste
Neste

10 enkleste vekster å ta frø av i kjøkkenhagen