No-dig: Hvor mye kompost trenger du?

Mange som starter med den gravefrie dyrketeknikken (No-dig) spør seg hvor mye kompost trenger jeg? Her er noen nøkkeltall og tips til å drøye ut behovet. 

Se illustrasjonen over for oppsummering. Les teksten videre for bakgrunn, volum og tips.

Første året

Skal du starte opp NO-dig rett på plena, så trenger du ca. 10-15 cm. Grunnen til at du trenger såpass mye, er mest for å stenge lyset ute. Blir det et for tynt lag, kan ugresset som vokser i jorden under karre seg opp til overflaten - og da mister du en av de store fordelene med denne metoden.

Når du lesser på komposten bør det se ut som 15 cm. Så kan du fint gå på komposten for å bryte opp klumper og for å gjøre den mer fast og fordele den utover. Da synker gjerne høyden til 10 cm. Da er du der du skal være.

15 cm med kompost tilsvarer 150 liter per kvadratmeter. En sekk med posejord inneholder som regel 40 liter. Litt i underkant av fire sekker går med til en pallekarm altså, som er på ca. en kvadratmeter.

Har du 100 meter du skal dekke, blir det 1,5 kubikkmeter.

På bildene under bedriver jeg ivrig nedtråkking av komposten. Med størrelse 45 istedenfor 36, hadde nok jobben gått dobbelt så raskt, men beina og egen vekt er et bra og billig redskap. Bla for å se bilde to.

Tre vaskebøtter året etter

Året etter du har lagt på 10-15 cm kompost, kan det fint hende at det rekker et år til bare med den komposten du la på året før. Kanskje supplert med noe hønsegjødsel, gressklipp, gjødselvann, gullvann etc.

Et vanlig anslag av hvor mye kompost du trenger til dine bed for å vedlikeholde dem er mellom 2-3 cm hvert år. La oss si 3 litt luftige cm. (siden dette er avhengig av hvor mye du komprimerer komposten). På et areal på 1 m x 1m gir det 30 liter. Altså tre vaskebøtter à 10 liter, spredt i ett tynt lag utover jorden. 

For den spesielt interesserte: 0,03 m x 1 m x 1 m x 1000 l/m3 = 30 liter

(Vil du regne ut selv med andre cm-mål bytter du ut det første 3-tallet med det antall cm du vil spandere, så ganger du hele greia med antall kvadratmeter bed du har).

PS: dersom den komposten du brukte i fjor ikke produserte så godt, kan det hende den var umoden. Da har den kanskje rukket å modne til i år - og kan hende kommer til å gi kanonavling i år.

Annonser

I denne medlemsartikkelen for mine medlemmer kan du lese om hvordan jeg produsere 2 000 liter kompost og er selvforsynt på kompost til min 300 kvadratmeter store kjøkkenhage. Les om fordelene med å bli medlem her.

Til den som vil konvertere

Har du eksisterende bed du kanskje har gjødslet med kunstgjødsel eller mindre mengder annen gjødsel tidligere, der moldinnholdet i jorden er på et lavt nivå, men ugress ikke er et problem, synes jeg du skal spandere 5 cm kompost dette første året du kommer i gang med no-dig. (Fem vaskebøtter per kvm da altså). Men 2-3 kan sikkert fungere det også. Jo mer du legger på nå, jo mer kan du late deg senere må du huske.

Les gjerne Latmannskompostens gyldne regel

Effektivt areal

Jeg har en kjøkkenhage på ca. 300 kvm. Men ikke alt dette er bed. En ganske stor andel er ganger, kanskje 20 %, noe er drivhus og flerårige vekster - og noe areal er nettopp: - komposter. (Og jeg gir ikke komposten kompost - kanskje litt åpenbar den der, men verd å poengtere). Når jeg fjerner disse andre arealene er det kanskje rundt 200 kvm som er effktivt areal, altså bed med jord. 

Om jeg skal dekke 200 kvm med egen kompost så trenger jeg: 

200 m2 x 30 liter = 2 000 liter,

eller 2 kubikk meter (m3). 

Halvparten forsvinner

Sweet - da kan jeg bygge to kompostbinger på en kubikkmeter hver, så er det i boks, tenker jeg umiddelbart. Men jeg må også huske på at når organisk materiale kompostere så forsvinner rundt halvparten som vanndamp og karbondioksid (CO2). Det er helt naturlig - det er karbonets kretsløp, - ingen grunn til klimaskam, men jeg sitter uansett igjen med bare halvparten ferdig kompost av det som jeg stappet breddfullt i komposten. Da må jeg kompostere 4 000 liter organisk avfall.

Volum-målene må tas med en liten klype salt, siden luftig og grovt materiale tar mye større plass en finfordelet, vått og mer komprimert materiale. Men det gir et begrep om størrelsesorden.

Reklame for egen produkter

I månedens medlemsartikkel kan medlemmer lese om min komposter og hvordan jeg produsere nok kompost til min 300 kvadratmeter store kjøkkenhage. Les om fordelene med å bli medlem her.

I bøkene mine gir jeg også mengder med tips til hvordan enkelt komme i gang å dyrke grønnsaker i egen hage, på en enkel, effektiv, klimavennlig og rimelig måte på lokale ressurser.

Forrige
Forrige

Latmanns-kompostens gyldne regel

Neste
Neste

Ny medlemsportal for dyrkediller!