Latmanns-kompostens gyldne regel

Å kompostere kan være både komplisert og tidkrevende. Eller det kan være lett og lite tidkrevende. Faktisk kan du finne inspirasjon i ditt eget kosthold, jeg avslører hvorfor nederst i innlegget. Du bestemmer hvor mye du vil kompliserer det, men du kan spare deg mye arbeid om du forøker å holde deg til den gyldne regelen:

Mat komposten med varierende materialer i tynne lag.

Følger du denne regelen- og tar tiden til hjelp, så trenger du egentlig ikke å vite noe annet om kompostering. (Litt kjipt for meg - som liker å skrive side opp og side ned om kompostering. Men så enkelt kan det egentlig sies.)

Men - jeg vil jo gjerne forklare litt - om du har tid til å lese videre?

God miks av grønt og brunt

Det som menes med variert innhold er å oppnå en god miks av de to kategoriene brunt og grønt i passelige mengder. Grønt er nitrogenrikt materiale, og brunt er karbonrikt- materiale. En generell regel som brukes mye (det finnes ingen fasit) er å legge til to deler brunt til en del grønt.

Reklame for egen medlemsportal: Bli med i medlemsportalen min sammen med over 500 andre glade medlemmer som elsker å dyrke grønnsaker i egen hage.

Umulig å treffe blink

Alle levende materialer inneholder både grønt og brunt i ulikt forhold. Gressklipp for eksempel er grønt, fordi det er næringsrikt, men det inneholder likevel mer karbon enn næringsstoffer. Men i en kompost bør det også være mye mer karbon (moldstoff) enn det skal være næring, så det henger på greip. Detimot er det kleint umulig å treffe akkurat blink på 1/3. Heldigvis er komposten raus med oss - og godtar et stort slingringsmonn. Alt blir jord til slutt - det vet vi jo.

Hvis vi holder oss til å legge på varierende materialer på komposten - så sikrer vi at det blir litt av alt og sjansen er større for at alle næringsstoffene er representer. Men det kan være fint å ha et lite overblikk over hva som er grønt og brunt - det er ikke alltid fargen avslører riktig.

Brune materialer

Eksempler på materialer som regnes som brune (omfavner også det meste som er gult). Dette er karbonholdige materialer - som utgjør strukturen i en kompost. Dette er molden.

Grønne materialer

Grønne materialer er næringsrike materialer, ofte ferske myke plantedeler uten for mye “treaktig” i seg, eller avfall etter dyr: både avføring, ull og hår.

  • Gressklipp (selve legemliggjørelsen av den grønne kategorien)

  • Urin, både fra dyr og mennesker

  • Bokashi

  • Matavfall

  • Grønne vekstdeler (også ugress, fortrinnsvis uten frø og levende røtter)

  • Kaffegrut (tross at det er brunt)

  • Husdyrgjødsel

  • Aske

  • Tang (inneholder mikronæringsstoffer, men ikke mye nitrogen)

  • Silohøy (som ikke har ligget blottet for regn)

  • Ull

  • Dyre- og menneskehår (LOL)

Grønne materialer: Gressklipp, blomster, grønne vekstdeler, frukt og ull.

Tynne lag

Grunnen til at vi bør legge materialene på i tynne lag - er fordi da sikrer vi en god blanding av materialene. Den som har forsøkt å dumpe gressklipp i en stor haug, vet at den blir snart til en illeluktende ku-rue. Dette er fordi det blir for ensformig innhold og for lite luft til prosessen. Gressklipp har høyt innhold av nitrogen, som blir til illeluktende ammoniakk. Derfor bør vi ikke legge for tykke lag av gressklipp på komposten i samme slengen. Har vi mye gress bør vi tilstrebe å legge på noe annet (helst brunt materiale med litt struktur) innimellom lagene, for å sikre variasjon til mikrolivet og luft til prosessen.

Så da håper jeg du har det klart for deg:

- Mat komposten med et variert kosthold i passelige mengder - det er litt slik du selv liker å spise, tipper jeg!

Les mer: Kilder til mye kompost-materiale

Relaterte innlegg

Forrige
Forrige

No- dig - Hvordan jeg produserer nok kompost!

Neste
Neste

No-dig: Hvor mye kompost trenger du?