Årets tomatfavoritter!

Årets tomatfavoritter!.jpg

Her presenterer jeg årets tomatfavoritter, de jeg har dyrket i år og som jeg kommer til å ha med meg videre og dyrke kommende sesonger. Jeg selger også frø av disse i egenproduserte frøposer. Eget blogginnlegg kommer senere i uken.

Brandywine - tomatsaus favoritten

Stor bifftomat. En kulturarvsort fra helt tilbake til 1885. Den er god, mye kjøtt, mindre væske enn enn salattomat og relativt lite frø og lite skall per volum - noe som gjør den svært velegnet til å koke tomatsaus på. Den er også veldig riktbærende. Med store tomater går det raskt å plukke, man kommer opp i et par kg tomat bare ved å plukke 4-5 tomater. Det høres kanskje bagatellmessing ut, men tro meg det er viktig når man har 10-20 kg annenhver uke og plukke, skylle og pille av stilk på for så å lage tomatsaus. Planten blir middel høy, rundt 150 cm, bladverket er ikke av det mest dominerende, men med store pompøse blomster. Pompøse er også fruktene, den største jeg har dyrket veide 600 gram, men de kan visstnok bli oppimot 800 gram. Dette er en av sortene jeg bare må dyrke hvert år.

Brandywine er riktbærende planter med svære frukter på oppimot 800 gram og 10-15 cm i diameter.

Brandywine er riktbærende planter med svære frukter på oppimot 800 gram og 10-15 cm i diameter.

Reklame for egne produkter:

Blue Beauty - skryterens og burgerens favoritt

Dette er en nykommer for meg i år. Jeg hadde lovt meg selv å ikke dyrke flere blå tomater, fordi de bærer dårlig og smaker lite - jeg har ikke råd til å dyrke noe i drivhuset kun for estetikk. Men jeg måtte bare prøve denne - ryktene sa den skulle være både vakker og god! Og jammen var den det - i tillegg til det var den sannelig ganske riktbærende også. Hvem kan stå imot en sånn kombinasjon?

bluebeauty1.jpg
bluebeauty2.jpg
bluebeauty3.jpg

Så vakker i grønn og blå først, så skifter den til rød-svart. Den er også så vakker i formen, litt flatrund, men fyldig – virkelig den vakreste tomaten jeg har dyrket til nå. Perfekt å bruke både på burger og i tomatsaus, eller bare snittet og bakt med litt god muggost i ovnen.

Sputnik – for den økonomiske

sputnik1.jpg

Utrolig riktbærende liten bifftomat, rødbrun i fargen med litt grønne skuldre. Dette er uten tvil den mest riktbærende sorten jeg har dyrket i år. Jeg er sikker på at bare den ene planten har båret ti kg tomat alene. Dette blir en høy tomatsort som bør bindes opp og tyves, men det er en russisk tomat som er middels tidlig så den skal passe fint å dyrke også på friland. Det kommer jeg til å forsøke neste år.

sputnik2.jpg

Bundevice – salatfavoritten

bundevice1.jpg

En liten gul salattomat. Utrolig riktbærende og god. Denne er en av de beste sortene jeg har hatt på friland i år. Den er ganske tidlig, og produserer mange sideskudd som egner seg til å ta stiklinger av. Alle plantene jeg har av disse på friland i år er stiklinger fra de jeg har i drivhuset. Det gjør heller ikke noe at den er utrolig søt, liten og gul. Plantene må tyves, blir høy og må bindes opp. Plantene har dog ikke så tett bladverk, så den egner seg godt til å slippe frem flere stammer.

Bundevice er en søt liten gul tomat som egner seg godt til å dyrke på friland

100&1000 – nybegynnerens favoritt!

For en morsom, enkel og fantastisk god tomat! Dette er en ampel-kirsebær type. Får tusenvis av små tomater.

1001000.jpg

I år har jeg hatt fire planter av denne, alle stammer fra en og samme som jeg sådde i midten av januar. Dette er den tomatsorten som gav tomater aller tidligst av de jeg sådde tidlig i år. Jeg hang den i en ampel på stua allerede i mars, og den har gitt tomater siden mai. Den produserer mengder med sideskudd som det er enkelt å ta stiklinger av og dermed få flere planter utover sesongen. Siden den vokser så fort og produserer så små og tidlige tomater kan man ta stiklinger ganske sent på sesongen og kunne regne med en avling likevel.

Jeg synes også den er veldig tøff og kjempegod tross den dyrkes ute, jeg synes nemlig noen tomatsorter kan bli riktig fæle utendørs. Opplever ikke at den sprekker så lett som andre tomater gjør på friland. Mest verdifull tidlig på sesongen, før andre tomater setter inn, etter det blir det nesten for mange tomater – det blir en stor jobb bare å plukke de, men til ferskkonsum og snacks er den perfekt. Heng den et sted i nærheten av kjøkkenet eller uteplassen. Denne er perfekt for nybegynneren da den ikke behøver tyves. Bare sett den i en potte og vent på magien!

Og hvilke har jeg dyrket som ikke ble så bra?

Jeg har dyrket Roma i noen år, men nå er det definitivt slutt mellom oss. Purple Calabash og Indigo Rose går samme veien. For liten avling, for platt smak tross de er vakre å se på, men det er dessverre ikke nok for meg, jeg er opptatt av volum og smak først, så får de gjerne være vakker etterpå.

Mangfoldet som er viktigst

Jeg kan ikke trekke frem en favoritt av disse som er overlegen de andre, da jeg synes det er mangfoldet blant tomatene som gjør denne frukten så anvendelig. Jeg elsker at tomater har ulike farger, former og størrelser - noen er tidlige, andre er sene, noen blå og noen gule, og jeg oppfordrer også deg til å teste ut flere tomatsorter.

Her er flere artikler jeg har skrevet om tomat:

Innkokte tomater – tomat blir ikke bedre enn dette!

Stell tomatplantene med hard hånd!

Stekte grønne tomater? - nei takk!

2018-09-07/ Maria Berg Hestad


Annonse for egen medlemsportal:

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Relaterte innlegg

Forrige
Forrige

Kjøp frø av årets tomatfavoritter

Neste
Neste

Seks tips til en bærekraftig kjøkkenhage