Ta vare på plommene
Dette gjør jeg med overskuddet av plommer – tørker dem til svisker!
Før du steiler på svisker – så kan jeg bare si at dette smaker som syrlig godteri, ikke som den der malt-greia du kjøper i butikken.
Tips nr. 1: Funker aller best med opal-plommer, eller andre plommer der steinen skiller seg lett fra fruktkjøttet.
Tips nr. 2: Jeg tørker dem til de er ganske tørre, men ikke så lenge at de er helt stive. De skal ha litt myk konsistens. De er så fulle av sukker da, at de konserevere selv om ikke alt vannet er borte. Men her må du smake deg litt frem – barna liker de best når de er ganske harde.
Tips nr. 3: Jeg tørker dem på relativt høy temperatur til å begynne med, 60 grader, for ellers synes jeg de bruker litt for lang tid og kan noen ganger mugne før de tørker. Det tar 1-2 døgn, litt avhengig av dehydrator og mengde.
Tips nr.4: Jeg fryser også noen plommer uten stein, som vi bruker i smoothie. Det blir en frisk og digg smak sammen med annen bær. Plommer er også kjempefint å lage saft av.
Sviskene oppbevares på glass med tett lokk så lenge de varer. Spises som snacks, som frukt i matpakker, på musli i vannkefir eller what not?
Hva er din favoritt metode å lagre plommer på?