Nå skjer det!

Nå skjer det!.jpg
img_0563.jpg

Hvert år blir jeg litt overrasket! Kan det stemme? Er det noen endring å spore? Også plutselig blir det så tydelig: at vekstene har begynt å vokse!

img_05751.jpg

Ute i kjøkkenhagen er det ganske trist. Snøen ligger fortsatt tykt, og under den igjen finnes både is og tæle. Det sier seg selv at det er en stund til noe begynner å vokse her. Men det er mye man kan gjøre i hagen for å skape bedre vekstvilkår for vekstene uten å tilføre noen kunstig varme eller belysning.

Overvintrer i drivhuset

Jeg har et uoppvarmede drivhus hvor jeg før vinteren plantet ut ulike vekster som jeg ville overvintre i bedene i drivhuset. Vi har høstet av de langt inn på vinteren, men en stund nå har det vært relativt tomt - vi har spist de bladene som lar seg plukke, men jeg har latt en del av planten stå igjen! Nå begynner de imidlertid å skyte nye skudd!

Reklame for egne produkter:

Stor variasjon

Langs en treramme på friland har gressløken begynt å titte opp på friland. I drivhuset har ulike salater, vårsalat, spinat, pipløk, koriander, hjertesalat, erteskudd, mangold, brokkoli og savoykål begynt å vokse på nytt.

Så hva vinner man på dette? Jo, man vinner flere uker sammenlignet med å så nå. Ikke engang innomhussåddene, eller varmbenken, kan konkurrere med den vesktkraften som nå bor i disse hardhausene. De er robuste, de har vært ute en vinternatt før - bokstavelig talt, de har et veletablert rotsystem og er nå klar for å ta til seg lyset som har vendt tilbake, nå vil de vokse, og det kommer de til å gjøre i rekordfart.

Verdien av disse for meg er at de kommer til å begynne å gi oss blader og skudd allerede i løpet av mars. Til sammenligning har de første spirene som jeg har sådd i år kanskje kun utviklet sitt første bladpar på samme tidspunkt.

Ganske enkelt

Det kan kanskje høres litt avansert ut dette her, og et langtekkelig arbeid. Men sannheten er at siden jeg plantet ut disse plantene i november en gang, så har de vært helt vedlikeholdsfrie. Jeg har ikke vannet eller gjødslet, og jeg har ikke dekt de med fiberduk eller bedrevet annen dulling, de har fått klare seg selv. Det eneste jeg har gjort med de er å høste av de, og samtidig fjernet blader som har blitt skadet på en eller annen måte. Jeg gjødslet jorden med bokashi før jeg plantet de i høst. Nå må jeg begynne å vanne, for vinteren har tørket opp jorden i drivhuset. Skal de orke å vokse, så må de ha vann. Det enklest er å vanne med snø, fordi snøen smelter i fase med når vekstene trenger vann - når det er varmt.

Tenk om flere hadde visst hvilke muligheter vi har for å dyrke mat både sen høst, vinter og vår, bare ved å gi vekstene litt beskyttelse fra elementene, som et drivhus eller tunell kan gi. Håper du og blir sugen på å fylle ditt drivhus med vekster til høsten, da vil du også takke deg selv når mars kommer neste år!

2018-02-16/ Maria Berg Hestad


Annonse for egen medlemsportal:

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Relaterte innlegg

Forrige
Forrige

Dette har jeg sådd til nå - 2018

Neste
Neste

Mikrogrønt som monner!