Hekk uten ugress

Er du lei av at det vokser ugress under hekken, slik kan du fikse det.

hekk uten ugress.jpg

Jeg har en solbærhekk som står på grensen mot naboen. Her vil jeg ikke ha gress eller ugress under, fordi hekken står som en del av et bed hvor jeg har asparges blant annet. Tillater jeg ugress under hekken tar det ikke lang tid før det er overalt rundt aspargesen også, som er veldig ømfintlig med tanke på konkurranse. Nå hadde jeg tillatt litt for mye og det var på tide å renske opp.

Jeg starter med å fjerne de største løvetann-røttene. Disse har en enorm vekstkraft som kan vokse gjennom asfalt til og med, så disse må bort. De er til gjengjeld relativt enkle å fjerne, bare pass på å få med hele roten. Bruk et redskap - de kommer ikke om du bare drar i de.

Så legger jeg utover aviser som jeg på forhånd har lagt i bløt noen minutter. Når de er våte tynger de ned og får kontakt med bakken mye bedre enn om de er tørre. Jeg får hjelp av min mor til å samle aviser, for det trenges endel. Evt. raider jeg papir-dunkene nedover gata. Jeg åpner avisene opp på midten og legger de ned på bakken med god overlapp. Hensikten med avisene er å hindre lyset i nå ugresset. Uten lys kan ikke planter leve. De kreperer og blir til fin jord under avisene. Legg ikke avisene helt inntil plantene, det må være litt luft rundt stilkene.

IMG_4496-1.jpg

Aviser bedre enn barkduk

Aviser er bedre å bruke enn barkduk i alle tilfeller synes jeg. De er enklere å tre innunder og rundt stammen. Man legger et lappeteppe, og kan rive litt i avisene alt ettersom hva man trenger. Den store fordelen er at de har en funksjon som ugressbekjemper i ett par år - så komposterer de selv og blir til jord. Da kan man vedlikeholdsluke, eller gjenta prosessen igjen. Med en duk så får man trøbbel i lengden. Det vil alltid legge seg material som blir til jord oppå duken. Etterhvert spirer det og vokser her og røttene sendes ned igjennom duken og gjør at duken vokser fast i bakken. De aller fleste barkduker eller tilsvarende er laget av plast og går aldri i oppløsning, de bare forvitrer - og da har man et problemavfall i hagen. Jeg vet, for jeg har dette mange steder, da jeg har brukt barkduk mye i mine ganger.

Reklame for egne produkter

Kantstein

Jeg har gravd ned kantstein som flukter med bakken som grense mot naboen. Denne steinen hindrer overfladiske røtter i å trenge inn i mitt bed, da det vokser gress på andre siden. Ved å legge den i flukt med plenen kan naboen kjøre gressklipperen oppå steinen og på den måten klippe gresset helt inntil. Jeg legger avisen litt overlappende steinen, så kjører jeg spaden ned langs steinkanten slik at avisen trykkes ned langs steinkanten. Dette forankrer avisen, men hindrer samtidig at ugress vokser på innsiden av steinkanten.

IMG_4493.jpg

For at det skal se litt penere ut, samt at avisene ikke skal tørke opp og fly avgårde, legger jeg noe på toppen. I mitt tilfellet hadde jeg et overskudd av saueull som jeg har fått gratis av en bonde, så da valgte jeg det. Men man kan legge gressklipp, løv, tang eller bark, alt ettersom hva man får tak i. Man kan også legge ugress som man luker. Husk at gressklipp har en gjødslende effekt, bark stjeler næring, mens løv og ull er verken eller.

IMG_5047-1-1.jpg

2019-05-18/Maria Berg Hestad


Annonse for egen medlemsportal:

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Relaterte innlegg

Forrige
Forrige

Planter gulrøtter i melkekartong

Neste
Neste

Stor spinatavling i mai