Meitemark i potter innendørs?

meitemark i potter.jpg

Åse kontakter meg og lurer på hvilken jord jeg bruker til mine vekster innendørs. Hun har observert hvor stor skade meitemark kan gjøre på blomsterrøtter at det vil hun helst ikke ha inne. Bør man sterilisere jorden i ovnen for å uskadeliggjøre skadedyr eller hvordan gjør jeg det?

Her er mitt svar til henne:

Jeg kjøper plantejord på sekk når jeg må eller når det er mest praktisk. Men like ofte tar jeg inn jord fra hagen. Gjerne jord som jeg har lagret i sekker. 

I år lyktes jeg kjempefint med bokashijord til agurk og paprika inne i vinduet, med plenty mark i. Jeg bryr meg ikke om det, og jeg kunne høste rundt 25 stk agurker på noen få måneder fra tre agurkplanter. En sånn avling er ikke et tegn på at planten lider av avkortede røtter. Når det er sagt, så synes jeg ikke det er så rart at meitemarken etterhvert begynner å spise røttene i potten, om det er det eneste den har å spise, som lett blir tilfellet i det avgrensede volumet som en potte er med ferdig-kompostert jord.

Men om det er rikelig å spise, som bokashi og litt løv i jorden så gjør meitemarken bare godt er min erfaring. Man kan også få inn fluer, lus, en og annen edderkopp, en snegle og annet fra jorden når den kommer utenfra. Men jeg minner meg selv om at de har verken interesse eller overlevelsessjanse i andre deler av huset – om de skulle forsøke å ta seg ut av potten. Jeg fikk ikke et eneste utøy som ble plagsom på mine planter – og det er kanskje takket være at jeg at har et rikt biologisk mangfold i jorden, samt en matpakke av litt ukompostert materiale som kommer inn, som ikke gir rom for at en art tar overhånd.

Reklame for egne produkter:

For å unngå hærmygg, som dukker opp i alle typer jord innedørs, så er mitt beste tips til å holde den i sjakk, å vanne jorden under ifra. 

Jeg legger også gressklipp oppå jorden innendørs for å hindre avdamping = mat for meitemarken.

Dette er min tilnærming til det. Jeg vet at andre steriliserer jorden i ovnen for å uskadeliggjøre mikroliv, men det blir for mye dill etter min mening. Når jeg vil ha oppimot 10 bøtter à 10 liter jord innendørs så kan jeg ikke holde på med det. Da begrenser nytten seg til pryd og ikke nytte og det har jeg ikke tid til å prioritere.

Jeg oppfordrer deg til å prøve det som passer deg Åse, så ser du. Prøv å sterilisere en potte og ha en annen med mark, så ser du om det blir noen forskjell? Det verste som kan skje er at du mister en plante om det går feil, og det kan være vel verd det fordi du forhåpentligvis lærte noe av det.

Lykke til!

2020-01-07/ Maria Berg Hestad



Annonse for egen medlemsportal:

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Relaterte innlegg

Forrige
Forrige

Dyrke kål i pallekarm - uten larver!

Neste
Neste

Flytter pallekarmer | Skaper jord og kveler ugress