Dyrke kål i pallekarm - uten larver!

dyrke kål uten larver.jpg

På min Instagram før jul loddet jeg ut et blogginnlegg. Det var @svitlanak som vant med sitt ønske om at jeg skulle skrive om:

"Dyrking av kålplanter i pallekram: hvordan unngå at de blir spist av møll og larver?" 

Jeg elsker å dyrke kål i pallekarm. Spesielt når de er matet som et kompostbed og inneholder mengder med næring - er dette et ypperlig sted for de fleste næringskrevende kålvekster.

Den største utfordringen med å dyrke kål er at det er så mange andre som liker den også. Er det ikke sneglene eller kålflua som angriper, kommer det svermer med kålmøll og kålsommerfugl litt ut på sesongen. Kålmøllen kommer vanligvis først og kan dukke opp allerede i mai/juni. Man kjenner de igjen på små hvite møll som flakser opp når man nærmer seg sine kålplanter. Disse legger egg på bladene som blir til larver. Før man vet ordet av det kan plutselig den store flotte kålplanten være redusert til bare skjelettet på kort tid.

Dekk, dekk, dekk

Det aller beste og mest skånsomme for alle parter, er å dekke til kålplantene med insektsnett først som sist. Å hindre de flyvende insektene å nå inn til plantene for å legge sine egg, er det mest effektive.

Det finnes mange alternativer å få blant ferdig tilsydde fiberduk-telt til pallekarmer, men de er ikke så godt egnet til akkurat kål. Det blir både for lavt under taket og for varmt under en slik duk, som er ment for å isolere. Kål liker det kjøligere og vil svetter under en tett fiberduk.

Reklame for egne produkter:

Gjør det enkelt

Jeg gjør det enkelt - stikker noen buer ned på innsiden av karmen. Jeg har noen hvite billige elektriker-rør- som gir litt mer høyde enn de "normale" metallbuene som er laget for pallekarmer. Alternativt kan man bruke armeringsjern - for en litt stiligere look! Om det er brokkoli eller rosenkål du skal plante, blir dette svære planter som trenger rom under duken. Ligger duken tettsluttet inntil plantene kan insektene greie å legge eggene gjennom duken, og da er du like langt.

Nyplantede små kinakål har fått en beskyttende duk mot de intense flyvende skadedyrene. Elektrikerør, en blondegardin og klesklyper gjør susen.

Nyplantede små kinakål har fått en beskyttende duk mot de intense flyvende skadedyrene. Elektrikerør, en blondegardin og klesklyper gjør susen.

Jeg har i mange år brukt gardinen Lill fra Ikea til å dekke med. Det er ikke så mange alternativer for å kjøp gode insektsnett for privatpersoner på markedet i Norge. Vet du av noen så hør gjerne fra deg!

Jeg legger duken over, fester den med klesklyper eller egne braketter til elektriker-rør og knyter overskytende duk sammen i endene.

Så tidlig som mulig - og hele sesongen

Kanskje like stor skade gjør kålfluen på mine kålplanter, og den slår også til i samme tidspunkt slutten av mai/juni. Om jeg rekker, så er det ideelt å dekke til plantene allerede når de står på tilvekst på plantebordet. Men vanligvis dekker jeg til etter planting, og da med hensikt å la duken være på hele sesongen. Disse skadedyrene svermer flere ganger gjennom sesongen, så jeg regner ikke med å være helt trygg før i september.

Jeg synes det er mye estetikk i det som er praktisk, så en duk over pallekarmen plager ikke meg. Jeg liker at den gir litt kontrast til det grønne og vitner om at det er aktivitet i kjøkkenhagen!

Jeg synes det er mye estetikk i det som er praktisk, så en duk over pallekarmen plager ikke meg. Jeg liker at den gir litt kontrast til det grønne og vitner om at det er aktivitet i kjøkkenhagen!

Fra tid til annen anbefaler jeg at du dukker under duken og leter etter snegler eller eggsamlinger på undersiden av bladene. Det er alltid noen rakkere som kommer seg under. Innunder duken er de beskyttet mot nyttedyr og du ser de heller ikke så godt, så der kan de leve i sus og dus om de ikke oppdages.

Dette vet jeg høres litt trist ut - for kålplanter er jo så vakre planter, og man vil jo gjerne se de hele tiden. En hvit duk er ikke like vakkert å se på.

Da er det en mulighet å velge en annen strategi - å plukke. Det kan du lese mer om her: Tiltak mot larver på kålen! Avhengig av hvor intens svermingen er, hvor mye tid og ork jeg har på riktig tidspunkt, så velger jeg litt forskjellig strategi fra år til år.

Timing is everything!

Dekker man til for sent, kan eggene allerede vært lagt og det eneste duken gjør da er å hindre deg i å se og nå larvene - så timing er alt!

En ting er sikkert - det finnes ikke noe alternativ som "sikrer" kålplantene i tiden mellom du planter de ut og til du vil høste de. Det viktigste med å lykkes med all grønnsaksdyrking er å være i kjøkkenhagen jevnlig. Observere det som skjer og hvorfor - for så å parere en evt. krise og sette inn de nødvendige tiltakene. Det meste lar seg redde om det oppdages i tide - og sånn er det!

I klippet under kan du se min fine avling av blomkål - dyrket i pallekarm for ett par år tilbake.

Lykke til med kål-avlingen i pallekarm - måtte kålmøll-invasjonen bli håndterbar i år slik at vi får en stor avling alle mann!

2020- 01-17/Maria Berg Hestad


Annonse for egen medlemsportal:

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Relevante innlegg

Forrige
Forrige

Fem tips til vintersåing!

Neste
Neste

Meitemark i potter innendørs?