IKKE legg tomatskiver i jord!

I sosiale medier dukker det fra tid til annen opp tipset om å legge en tomatskive fra en kjøp-tomat i jorden og på den måten få frøene til og spire og dyrke tomatplanter av disse! Da kjenner jeg det går kaldt nedover ryggen.

IMG_3466.jpg

Nå i disse corona-tider har vi jo nå fått lære ordentlig på kroppen hvordan et virus kan spre seg som ild i tørt gress, helt uten at vi merker det. Når vi merker det - er det for sent, og vi står innenfor en jækla mye styr som koster oss dyrt.

Pepino-mosaikkvirus

Slik er det med et tomatvirus også; Pepino-mosaikkvirus. Dette viruset leder til mosaikk-mønster på fruktene og blader, og reduserer avlingen av tomater. Dette er ikke noe vi vil skal spre seg ytterligere i Norge, verken til hobbydyrkere eller gartnerier. Viruset kan lett smitte fra ett sted til et annet fordi det overlever i lang tid inntørket på klær, på frø og i drivhuset fra sesong til sesong. Det er relativt lite smitte her i landet, enn så lenge, men viruset finnes relativt hyppig på importerte frukter.

Om vi hobbydyrkere tar frø av tomater fra butikken som er bærere av dette viruset, dyrker tomatene og kanskje gir frø videre til venner og kjente, så bidrar vi til å spre dette viruset og kanskje bidrar vi til å gjøre eget drivhus, eller naboens uegnet for tomatdyrking. Vi kan også få viruset dersom vi bruker emballasjen fra infiserte frukter, eller kjøper importerte planter.

Vi legger forholdene ekstra godt til rette for viruset, dersom vi legger hele tomatskiver i jorden. Da overføres jo smitten, selv om den egentlig bare satt overfladisk på skallet. (Det er jo gjerne denne smitten man ikke oppdager).

Reklame for egne produkter:

Kjøp seriøse frø

Isteden skal du kjøpe frø fra en seriøs frø-leverandør og IKKE bruke emballasje fra importerte tomater til å så i. Ikke ta imot planter eller frø fra venner som har tatt frø fra butikk-tomater. (De har en tendens til å “skryte” av dette). Kjøp helst norske tomater og norsk-dyrkede planter, som føre-var prinsipp, fordi smittepresset er lavere i Norge og kontrollen bedre.

Det er lett å ta egne tomatfrø, som kan gjøre deg uavhengig av å kjøpe frø for alltid (med mindre du vil prøve en ny sort da). Dersom du fermenterer frøene først, er sjansen størst for at du kverker viruset, om det skulle finnes. Alle tomatfrø du kjøper skal være fermenterte, det vil si at alt fruktkjøtt/gele er fjernet fra frøet - og det er “renere” enn når de bare tørkes. Er du sikker på at du ikke har viruset, kan du tørke egne frø - som er litt kjappere og enklere. Men kun av EGNE friske tomater og planter.

I forkant av at tomat-sesongen sparker i gang for fullt, vil jeg derfor komme med denne oppfordringen og en ørliten bønnfalling til alle som vurderer å ta frø av tomater kjøpt i butikken; IKKE GJØR DET!
Nå tar vi en tomat-“dugnad” folkens! Bli med du også og hindre trøbbel for alle nåværende og fremtidige tomatdyrkere i Norge.

PS: Og ser du noen som tipser om dette i SoMe, gi en vennlig oppfordring om at dette er å fraråde på grunn av spredning av hissig tomat-virus. Lenk gjerne til denne artikkelen!

Maria

Annonse for egen medlemsportal

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Relaterte innlegg







Forrige
Forrige

Paprika fra jord til bord - del 1 - så

Neste
Neste

Betal for å få hjelp med bedriften!