Månedens utvalgte frø - juni

Denne måneden vil jeg dra frem de lilla vekstene. Forskningen sier at de lille vekstene er bra for hukommelsen vår, og det kan vi trenge vi som har mye vi må huske å så fremover:

Månedens utvalgte frø.png

I samarbeid med solhatt.no.

Hver måned fremover i år, 2021, kommer jeg til å plukke ut mine fem favoritter å så for den aktuelle måneden. Frøene har jeg plukket ut fra min fine samarbeidspartner solhatt.no. Om du kjøper frøene via linken, så får jeg endel av salget, uten at det koster deg noe ekstra. Tusen takk! 

I medvind

Den som sår før og dyrker i juni har medvind. Nå er det så mye enklere å lykkes med alt fordi det vokser som et uvær i varmen og lyset. Dette vet vi som vintersår og går månedsvis og venter på vekst. Nå kan du ta igjen det tapte, eller fylle opp bedene på sensommeren når det blir tomt etter hvitløk, løk og tidlige kålvekster.

Blomkål Di Sicilia

Juni sådd kål er best, ingen protest! Blomkål vi sår tidlig kan bli peprig og ikke så god når den skal danne hoder i den varme og tørre sommeren, om vi ikke lykkes å vanne nok. Om vi isteden sår i juni, potter om i juli og planter ut tidlig i august dannes hodene når bakken fylles med vann på høsten og luften blir kjøligere. Det liker kålvekstene som svarer med å bli milde og knasende.

Spisskål Kalibos

Av samme årsak som over sår jeg også røde spisskål i juni, for å kunne høste denne spisse, dyplilla lekkerheten ut på høsten. Disse hodene lagrer også ganske godt utover høsten. En klar favoritt å lage vårruller og fermenteringer av.

Rødbete Forono

Fyll opp ledige bed med rødbeter og lag deilige rødbete-biffer til høsten. Rødbeter kan gå i stokk om de sås for tidlig på våren, så en junisådd rødbete vil ikke gjøre det, men heller vokse seg stor og kraftig utover høsten. Jeg sår de ganske tett og begynner å høste de største først, så får jeg lengre avling som følge av det.

Mangold miks

Mangold er på høyde med spinat næringsmessig. Ultrasunn! Og kan brukes på samme måte, i tillegg til at du også kan spise stilkene slik du spiser asparges. Også er mangold så vakker der den står med sine vakre farger i kjøkkenhagen. Kanskje passer den like godt i blomsterbedet?

Kålrot Trøndersk Hylla

I juni sår jeg kålroten vi skal spise til jul., og da må jeg selvsagt dyrke en gammel norsk sort fra Trøndelag, jeg som bor sammen med en Trønder. (Vi spiser pinnekjøtt og kålrabistabbe). De kålrøttene som sås nå vokser seg akkurat passelig store til at de blir ganske god å lagre, nedgrav i en bøtte, under et lokk i en pallekarm for eksempel, frem til de skal spises til jul. Nå sår du de!

 

Annonse for egen medlemsportal:

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Forrige
Forrige

Månedens utvalgte frø - juli

Neste
Neste

Paprika fra jord til bord - del 4 - tilvenne