10 bokashi-tips til kjøkkenet!

bokashitips.jpg

Her gir jeg 10 tips til smidig håndtering av dette på kjøkkenet. 

Vil du se hvordan du komposterer med bokashi - kan du ha glede av å se dette klippet først:

RENSLIG MED AVISER:  Legg opprevne aviser i bunn av oppsamlingsbøtta, så er det enklere å tømme den uten at for mye setter seg fast i bunnen.

KAFFEGRUT: Man kan fint kompostere kaffegrut med kaffefilter. La det gjerne tørke litt opp i beholderen før det has over i bøtta - da for mye vann ikke er bra i bøtta. Bruker jeg presskannekaffe, pleier jeg å filtrere dette fra i en finmasket sil slik at jeg unngår å skylle kaffegruten i sluket - samtidig som jeg får utnyttet denne fine ressursen som gjødsel.

PAPIR: Komposter også tørkepapir (velg alltid svanemerkede produkter i butikken) eggekartonger, dorullhylser og/eller opprevne aviser for å tilføre noe som kan suge opp overskuddsvæske i bøtta og gjøre forholdene litt tørrere.

BIOKULL:  Istedenfor, eller som supplement til papir, kan du bruke biokull i bøtta, enten som oppsamlingslag i bunn, eller strødd innimellom lagene av matavfall. Biokull har en fantastisk evne til å ta til seg fuktighet og næring, og når det senere kommer i jorden har det en langvarig positiv effekt i jorden din. Nedbrytningstiden på biokull kan være flere tusen år. Du kan bruke grillkull fra butikken, men best er å bruke finmalt biokull ment for formålet. Det finnes norske produsenter av dette jeg synes det er verd å støtte. Biokull reduserer også lukt.

JA-MAT! Komposter (nesten) alt! Sitrus, egg, fisk og kjøtt skal i bokashibøtta. Har du mye vått fiskeavfall, er det lurt å la det renne godt av seg og gjerne tørke godt opp før det has i bøtta. Du bør også legge det lagvis med annet tørt materiale - her er biokull en fin kombinasjon. Har du veldig mye fiskeavfall, er det ikke lurt å legge alt i en og samme bøtte, men heller fordele det over flere om du har mulighet til det. Bokashi med mye fiskeavfall bør også graves ekstra dypt ned, da det kan lukte mer enn vanlig bokashi.

Reklame for egne produkter:

NO-NO: Men det finnes selvsagt noen unntak - dette ikke skal i bokashibøtta. Aske hever ph-verdien og vil hindre syringsprosessen som er den aktive prosessen vi prøver å skape. Jord og matavfall med mye mugg på inneholder hhv. konkurrerende bakterie- /mugg-kulturer som hindrer melkesyrebakteriene i å dominere i bøtta. Vi vil verken at innholdet skal råtne eller mugle, vi vil at det skal fermentere, derfor kan vi ikke ha for mye av dette i bøtta. Litt jord på potetskrellet eller litt mugg på ett eple går likevel fint.

DROPP VASKING:  Dersom du har få bøtter som stadig avløser hverandre, pleier ikke jeg å vaske bøttene mellom bruk, med mindre de har stått lenge og det er dannet mugg i bøtta. Jeg setter lokket på med en gang bøtta er tømt for å beskytte kulturen i bøtta mot inntrengere, også tar jeg den gjerne i bruk med en gang. Om den lukter "friskt" av bokashi, kan du anta at den inneholder mye gode bakterier som vil kickstarte din neste batch.

DAGLIG TØMMING: Tøm oppsamlingsbøtta helst daglig over i bokashi-bøtta. Da sørger du for at matavfallet er så ferskt som mulig når det kommer over i bøtta, som hindrer dannelse av mugg og sikrer god fermentering i bokashibøtta. Dessuten er det enklere å tømme ferskt, luftig innhold fra en halvfull oppsamlingsbeholder, enn fra en strappfull som har begynt å "sette seg"  og bli til en stor klump.

LOKK MOT FLUER: Sett lokk på oppsamlingsbøtta dersom du vil lage bokashi jordfabrikk innendørs. Lokket hindrer at fluer legger egg i matavfallet. Flueeggene kan overleve bokashi-prosessen og klekke senere. Det er ikke farlig og heller ikke noe problem dersom du graver ned avfallet utendørs, men dersom du vil lage jordfabrikk inne, er klekkende fluer ganske irriterende.

TØM UTEN VAKUUM: Når lokket er på skapes et vakuum i bøtta som gjør at det kan være vanskelig å få ut all bokashivæsken fra tappekrana. Om du letter på lokket og slipper luft til, slipper vakuumet og det blir enklere å tømme bokashivæsken fordi bøtta da slipper å supe luft gjennom krana. Er ikke prosessen i bøtta ferdig, og du helst ikke vil slippe luft inn, kan du isteden pumpe litt på lokket, så vil du pumpe væsken ut.

Håper du har fått noen tips til å få til smidig avvikling av bokashi i hverdagen for å samtidig ta vare på mest mulig av ressursene som kjøkkenet produserer for å lage fantastisk jord til din kjøkkenhage.

Hva er ditt beste bokashi-tips? Jeg er alltid på utkikk etter enda smidigere håndtering av bokashi i en travel hverdag.

2020-04-05/Maria Berg Hestad



Annonse for egen medlemsportal:

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Relaterte innlegg

Forrige
Forrige

Gjødsler bed i drivhus med BOKASHI

Neste
Neste

Potter om purreløk