Enkel "selvvanning" med terracottapotte!

selvvanning med teracotta.jpg

Supert tips til deg som vil skru ned på antall vanninger i drivhus, eller der du har plantet spesielt vann-elskende vekster som gresskar, squash, meloner eller agurk. Om sommeren blir tørr, har overflatevanning en tendens til å bare prelle av jorden uten å trekke ned. Slik opplever jeg ofte i drivhuset om det har gått en stund siden jeg har vannet.

Da kan du enkelt lage en liten innretning som hjelper på denne utfordringen, så du slipper å vanne like ofte. Vanningen blir også mer effektiv, så man sparer vann. Bra ved vanningsforbud eller om man har egen brønn man ikke vil sløse med.

Reklame for egne produkter:

Dette trenger du: 

Du trenger en "rå" terracottapotte som ikke er glasert på noen måte. Tett hullet i bunn av potta. Jeg har brukt en klump med leire, derfor er vannet grått på bildet. Om du ikke har det kan du sikkert bruke trolldeig, lærertyggis eller en kork eller noe du har for hånden. Bruk fantasien! Velg en så stor potte som du får plass til mellom plantene. JO større volum, jo sjeldnere må må man fylle opp.

Slik gjør du:

Grav ned terracottapotten mellom noen tørste vekster slik at kanten på potta så vindt stikker over jordoverflaten. Mest praktisk er det om det er store vekster som står med stor innbyrdes avstand og har et stort rotsystem.

Slik fungerer det:

Terracotta leder fuktighet godt, så når man fyller vann i potta så vil den begynne å transportere fuktigheten gjennom veggen og komme i kontakt med jorden utenfor. Til denne vannkilden vil planterøttene etterhvert finne veien, og legger seg som ett nett rundt potta. Så lenge det er vann i potta, vil det finnes vann for vekstene fordi terracotta suger opp vannet og fordeler det på hele overflaten. Om man legger på et lokk som forhindrer fordamping av vannet, vil dette være en svært effektiv og vann-gjerrig måte å vanne på. Man trenger bare å fylle opp denne potta når den går tom. Som lokk har jeg brukt et dypt terracottafat, men et vanlig fat i riktig dimensjon fungerer også.

Dette er også en fin måte forhindre overvanne på, fordi om jorden blir fuktig nok på utsiden av potten, vil det ikke transporteres ut noe mer vann fra potta. Så vanningen reguleres på den måten, og man hindrer avrenning av næringsstoffer også.

2019-07-03/Maria Berg Hestad



Annonse for egen medlemsportal:

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Relaterte innlegg

Forrige
Forrige

Klipper jordskokkhekken

Neste
Neste

Dyrk potet i potte på sommeren