Jeg har tatt permisjon!

jeg har tatt permisjon.jpg

Jeg har fundert en stund på hvordan jeg skulle annonsere denne nyheten! Litt usikker på hvordan den vil bli oppfattet. Nå orker jeg ikke å grunne noe mer på det, nå sier jeg det bare som det er og legger alle kort på bordet:

Jeg har tatt et halvt års permisjon fra min jobb som sivilingeniør, fått fast hjemmekontor, for å satse på et grønt levebrød! 

Ikke noe stor dramatikk i det kanskje, men for meg er det en veldig stor greie. Jeg har tatt mot til meg og hoppet av A4-karusellen for å gjøre mer av det jeg elsker å gjøre; å være mer hjemme, ha bedre tid til familien, dyrke mer mat og å skrive og predikere om hvordan det er mulig å dyrke så mye av sin egen mat på hjemmebane - i tillegg til stor familie, jobb og ellers travel hverdag.

Og det er nettopp der grunningen har ligget; Jeg har fått noen reaksjoner som går på; hvordan skal du nå kunne predikere at man fint kan være selvforsynt med grønnsaker fra egen hage, i en travel hverdag i tillegg til jobb og en stor familie - når du ikke lenger skal jobbe? De tenker vel at jeg kommer til å skulle dyrke hagen på heltid! Andre sier noe sånt som; hva i alle dager skal du tjene penger på?

Jeg forstår godt at det kan se sånn ut som at jeg er i kjøkkenhagen hele dagen. Jeg tror de aller færreste, som ikke selv har en blogg og en YouTube-kanal, eller som er fast spaltist i et hageblad, vet hvor mye jobb som ligger bak hvert innlegg. Selv et Instagraminnlegg legger jeg endel energi i, fordi jeg vil det skal ha en mening mer enn bare et fint bilde! Kanskje tenker noen, slik som jeg ofte tenker om mine forbilder, at; "hun er heldig som har slikt bra innhold som bare ramler ut av data`en!" Desverre er det ikke sånn for meg, men hardt arbeid som ligger bak. Inntil jeg tok permisjon jobbet jeg 40-50% med å skrive, ta bilder og filme fra hagen. I tillegg til 60 % stilling som sivilingeniør, måtte jeg finne tid til å holde en mengde foredrag. Jeg har holdt rundt 20 foredrag i første halvår i år. Å skulle gjøre en god jobb og være fokusert på to så ulike jobber, tok mye energi i seg selv, og var ikke holdbart i lengden. Jeg måtte gjøre noen endringer, og når jeg tenker på å dyrke grønnsaker hele dagen lang, var det for meg helt tydelig at jeg må prøve å leve av det.

Så hva skal jeg tjene penger på?

Det er dessverre ikke så godt betalte oppdrag der ute i hagelagsverden, så å leve av foredragene alene er ikke mulig, selv om jeg i år har satt publikumsrekord hos flere av hagelagene jeg har besøkt. Men jeg har hatt mulighet til å samarbeide med fine Solhatt.no, der jeg har solgt frø av mine frø-favoritter. Det har vært en suksess og spedd på inntektene i forbindelse med foredragene.

Jeg er også fast spaltist i Norsk hagetidend, som gir fast inntekt per måned. Det er av de overføringene til Det grønne skafferi som utgjør en av de største enkeltsummene per måned. Det er en sånn verdifull jobb for meg og jeg er så takknemlig for at jeg er spurt om å fortsette også neste år, som blir tredje året på rad jeg får skrive for Norges største hageblad! At det er den største summen, betyr likevel ikke at det astronomiske summer som overføres fra hovedstaden, men det sier heller litt om min nøkkel til suksess, nemlig;....

...mange bekker små...

Jeg har etterhvert blitt god på å finne mange bein å stå på. Jeg har skaffet meg et navn inne hageverden, etter mange år med hard jobbing, både som grønnsaksdyrker på fritiden, men også som skribent og blogger. Når det er sagt gir blogg og sosiale medier i praksis ingen inntekt, det er veldig mye jobb for lite inntjening. Men det gir mange muligheter, det gir markedsføring, så det er kanskje det viktigste redskapet mitt.

Her kan du lese mer om hvilke plattformer du kan finne meg på: Det grønne skafferi i sosiale medier!

Markedshage

Jeg har også kastet meg ut i å dyrke opp en gress-plett på 500 kvm der jeg tenker å dyrke grønnsaker for salg. Detaljene rundt dette får jeg komme tilbake til. Jeg er overrasket over hvor fort dette har gått, og overveldet av å få så mye fin respons på det, men samtidig har dette spist mye av min tid og fokus. Jeg kom sent i gang med dette i år, jeg fikk klarsignal på å låne pletten i slutten av mai, og etter det har det gått slag i slag. Jeg har allerede solgt noen grønnsaker.

IMG_0052.jpg

Dette er litt annen tankegang enn når man skal dyrke til eget behov. Det er spennende å gjøre og lære seg noe nytt! Selv om man kan ta litt mer for nærproduserte, usprøytede grønnsaker, er det relativt beskjedne inntekter fra en markedshage også - om man ikke driver litt "stort" og effektivt, selv om det er i småskala. Dog håper jeg at dette vil gi noe inntekt utover høsten, på en tid da hageinteressen er dalene og det er utenfor foredragsesong.

Humlehager

Jeg har vært så heldig å få være med å starte opp en humle-stafett her i Molde, der vi utfordrer bedrifter til å ta stafettpinnen med å etablere små lommer i bybildet hvor humlene kan trives. Jeg har fått komponere og levere ulike beplantninger, og kan tjene litt på dette.

IMG_0542.jpg

Litt ymse

I tillegg til de ovennevnte inntektskilder kan jeg tjene litt på samarbeidspartnere på nyhetsbrevene, litt på reklame fra bloggen, noe inngangspenger, samt frø og plantesalg ved Åpen hage-besøk.

Nye arenaer

Selv om jeg synes det er så gøy å gjøre noe nytt, som markedshage og humlehager, så er det å dyrke i egen hage og å skrive om hvordan dyrke mye grønnsaker på hjemmebane som ligger mitt hjerte nærmest. Jeg kommer til å søke nye arenaer å dukke opp i, og jeg har et par spennende prosjekter på gang i så måte, men det får jeg komme tilbake til!

Til slutt må jeg legge til at jeg er ganske god på å strupe utgifter. Istedenfor å bo på mange kvadratmeter, leier vi ut sokkeletasjen, og bor effektivt fem stk på 150 kvm. Jeg kjøper meg sjeldent noe unødig. Jeg kjøper ikke mye klær, i praksis aldri nye møbler, jeg handler mest brukt til meg, barna og huset og vi reiser ikke på dyre ferier. Jeg elsker hverdagen med god tid hjemme med familien og i hagen. Da er det ikke så mange ting eller penger man trenger!

Tidstyven - ferie!

De siste ukene har familien hatt ferie og jeg har ikke den samme tiden til rådighet - det er ordentlig utfordrende når man er nyetablert selvstendnig-næringsdrivende by-bonde. Jeg prioriterer familien først og det har gått ut over både blogg og egen kjøkkenhage, der sistnevnte er litt som et villniss om dagen. Dog leverer den mye mat, på tross av mye ugress, og jeg må minne meg selv på å se det positive!

Det er altså mange små inntektskilder som jeg tenker skal utgjøre et levegrunnlag for meg. Jeg har tatt permisjon frem til nyttår fra jobben min hos fine, gode Norconsult i Molde, men med intensjon om å gjøre det permanent om jeg ser at jeg greier å skaffe nok bekker små. Det vil vise seg - kryss fingrene!

Jeg vil gjerne høre hva du synes om det? Er jeg en optimist? Mister jeg troverdighet som "travel småbarnsmamma"? Eller kanskje du også kunne tenkt deg å jobbet litt mindre, for å gjøre mer av det du liker å gjøre?

Ha en strålende dag fine lesere av Det grønne skafferi, jeg føler meg trygg på at dere vil støtte meg i dette også, spesielt dere som har lest helt ned hit! Jeg føler i allefall at jeg er på riktig vei i livet!

Smask!

2019-07-22/Maria Berg Hestad


Annonse for egen medlemsportal:

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Relaterte innlegg

Forrige
Forrige

Våre ti viktigste grønnsaker

Neste
Neste

Ta stiklinger av sommerblomster