Ta stiklinger av sommerblomster
Det er veldig enkelt og fort gjort å ta stiklinger av sommerblomster. Da får man ganske store planter på kort tid, som er fine å sette ut i tomme bed på sensommeren for å gi ny blomstring sent på sesongen når de andre sommerblomstene er overvokste og avblomstret.
Slik gjør jeg:
Kniper av et skudd på en plante jeg gjerne vil ha flere av. Man kan ta et sideskudd slik jeg viser på bildet under, men man kan vel så gjerne ta toppskuddet. Har din plante ingen sideskudd, så er det antakeligvis fordi du ikke har toppet den. Da kan du gjøre det nå og benytter toppskuddet som stikling. Når man topper planten (det kalles også å pinsere) oppfordres planten til å sette mange sideskudd og bli kompakt og buskete. Det gjør litt vondt, men man får godt betalt for det.
Jeg fjerner de fleste bladene langs stilken slik at stiklingen har bare ett bladpar. Litt blader må den ha for fotosyntese, men for mye blader greier ikke planten å holde liv i uten et rotsystem.
En buskete stikling kan bli til to stiklinger med bedre proporsjon mellom stilk og bladmasse ved å knipe av "toppskuddet" på stiklingen, se bildene "før og etter" over.
Reklame for egne produkter:
Så stikker jeg stiklingen ned i hjørnet på en potte med jord, firkantet eller rund potte går for det samme. Ute langs kanten får stiklingen passe med fuktighet og luft, som er viktig for at den verken skal tørke eller råtne. Jeg bruker vanlig plantejord når jeg stikker, men om man kan blande inn noe som drenerer bedre, som sand eller perlitt, øker det tilslags-prosenten. Jeg dropper vanligvis dette momentet og tar heller noen flere stiklinger.
Stiklinger er svært utsatt for å tørke inn fordi de ikke har et rotsystem som greier å levere nok vann til bladene som behøver vann til celleånding. I tillegg til å fjerne endel av bladmssen er høy luftfuktighet en suksessfaktor. Noen setter pottene i en løst lukket plastpose, men jeg benytter mine plastkasser som er ledig nå etter vårens minidrivhus og salatbarer. Litt ventilasjon må det være, det kan løses med en liten flis i lokket. (Se bildet under)
Nettopp på grunn av faren for uttørking, settes ikke stiklingene i full sol - jeg setter de i skyggen av plommetreet hvor jeg har de andre småplantene på tilvekst. Man må ikke glemme av å vanne de! Få flere tips her:
En til to uker senere har hver stikling utviklet et fint rotsystem og kan pottes om i hver sin potte, eller plantes ut i kjøkkenhagen om man har ledig plass.
Tagetes og cosmos er de sommerblomstene jeg har forsøkt å ta stiklinger av med godt resultat, men man kan fint ta stiklinger av andre også, men best er det om de har en litt "fast" stilk. Her kan du lese mer om mine sommerblomst-favoritter.
2019-07-19 Maria Berg Hestad
Annonse for egen medlemsportal:
Bli en dyrkediller
Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.
Få tilgang til medlemartikler, videoer, videoserier og livesendinger - ingen bindingstid og du får tilgang til alt med det samme.