3 for 1 - hull i bakken
Jeg kaller dette 3 for 1 hull i bakken – men det gir egentlig enormt mange flere fordeler enn bare tre.
Du starter med å grave ett hull i bakken hvor du har en pallekarm i dag. Ned til telefri dybde. Ca. 50 cm.
Her kan du lære barna masse om geologi for eksempel – og du kan selv observere jordsjiktene i jorda? Har du sand eller leire?
Jorda du spar ut fra pallekarmen kan du lagre i sekker til våren – de får du bruk for.
Du passer på at hullet er drenert, så det ikke blir en dam – deretter fyller du nedi rødbeter, kålrot, potet, gulrøtter, kålhoder, purreløk og lignende. Fyll etter med tørt løv for å isolere – og sett på ett par pallekarmer og mer løv for å isolere og holde alt på plass.
Gratulererer. Du har fått et ekstra kjøleskap utendørs som ikke krever strøm. God beredskap. Forsyn deg av dette skattkammeret gjennom vinteren og frem mot jul – men i midten av februar er det antakeligvis tom. Da har du et frostfritt hull i bakken.
Det fyller du nå med hestemøkk og bygger en stor varmbenk. En varmbenk er et bed som benytter varmen fra komposteringsprosessen hestemøkka gjennomgår – slik at du får et bed med deilig undervarme.
Når temperaturen i varmbenken peaker, legger du jord på – da bruker du disse sekkene du sparte og har tatt inn for tining.
Ca. 1.mars sår du en deilig seng av spinat eller salat og reddik. Så kan du høste allerede i april og mai uten å ha brukt en krone på elektrisitet.
Etter spinaten kan du plante gresskar, squash eller agurk på denne deilige haugen med møkk som fortsatt produserer litt varme.
Du kan sikkert høste over 20 kg med mat fra et slikt bed.
Ved endt sesong har innholdet sunket til det halve – men du har kanskje 500 liter prima kompost du kan spa ut og toppe bedene i kjøkkenhagen din med.
Nå har du ett hull i bakken igjen – som du kan lagre grønnsakene dine gjennom vinteren..... og slik gjentar du denne suksessen år etter år –du produserer mat, jord og naturlig varme kun ved å investere litt av din egen energi inn i et fiffig system.
Smart? – eller hva?
Reklame for egne produkter
3 for 1 hull i bakken står beskrevet i boken min Matauk med pallerkarm – om du vil lære å dyrke som en ninja på liten plass – er dette boken for deg.
Bli medlem
I medlemsportalen kan du se hvordan jeg lagrer grønnsakene gjennom vinteren:
Få tilgang til medlemartikler, videoer, videoserier og livesendinger. 79 kr per måned eller 899 kr per år - og du får tilgang til alt med det samme. Abonnementet løper til det sies opp - ingen bindingstid.
Jeg kaller dette 3 for 1 hull i bakken – men det gir egentlig enormt mange flere fordeler enn bare tre.