Asparges fra jord til bord - del 5 | Levende jorddekke av markjordbær

Vi kan få et selvopprettende system som tilnærmet kan greie seg selv i flere tiår, om vi spiller kortene litt rett og planter markjordbær under aspargesen.

God titt på del 5 i senne serien der vi følger asparges fra frø til matbordet, eller Fra jord til bord.

Bli medlem!

I medlemsportalen min får du videoserier, rundturer, Live-sendinger, medlemsartikler og en Facebook-gruppe med likesinnede. Du får tilgang til alt materiale umiddelbart - og kan medle deg ut når du vil. Ingen bindingstid.

Velkommen inn!

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Få tilgang til medlemartikler, videoer, videoserier og livesendinger - ingen bindingstid og du får tilgang til alt med det samme.


Manus

Hei og velkommen tilbake til denne serien fra jord til bord om asparges. Nå har det gått halvannet år siden sist oppdatering – som var våren 2023 når vi plantet ut her.

Jeg har ikke gjort så veldig mye siden da, annet enn å vanne når det har vært tørt og luket det lille ugresset som har dukket opp.

Jeg har fått høns i mellomtiden – og de liker å grave i jorden på våren. Dessverre har de nok vært litt for hardføre med endel av plantene, så noen har forsvunnet. Aspargeskronene kan være sårbare for graving tidlig på våren. Om vi kapper alle skuddene kan det være takk og farvel. Jeg plantet vel ut åtte planter i dette bedet – nå er det faktisk enda 8 planter her - jeg er litt overrasket. Men noen er litt kleine, det skylder jeg hønsa for. Hihi.

En annen ting jeg har gjort er å plantet markjordbær på dette bedet. Bare ett par planter satte jeg her i fjor. Jeg hadde også vanlig jordbær langs kanten av bedet og nå dekker de tilnærmet hele bedet og blir en kjempefin bunndekker til aspargesen. Nokken selvsådde ringblomst har også fått plass.

Å bruke levende jorddekke er et regenerativt prinsipp som kan gjøre denne plantingen selvopprettholdende – det vil si at når den er vel etablert, kan den holde seg selv mer eller mindre vedlikeholdsfri i lang tid fremover, kanskje inn i evigheten. Asparges kan bli flere tiår gammel.

Fordelene med samplantingen er:

·      Gir et levende dekke for aspargesen, som konkurrerer dårlig generelt med ugress. Markjordbær (og jordbær) blir aldri veldig høye, så de konkurrerer ikke om lyset med aspargese, de er ikke veldig næringskrevnde eller vannkrevende - slik for eksempel gressarter er.

·      Det tette dekket vil hindre nytt ugress i å etablere seg, så vi slipper å luke like mye.

·      Et dekke over jorden holder på fuktigheten, gir skygge til røttene, holder på jorden og hindrer jorderosjon. Vi slipper å vanne like mye.

·      Når jordbæra dør ned på høsten, gir den et dekke på jorden som hindrer den i å fryse like hardt. Vi slipper å finne andre måter å beskytte aspargesrøttene og jorda på.

·      Med dødt organsik materiale på jorden gir også bedre beskyttesle av mikrolivet og gir mat og senere bedre struktur til jorden – når meitemarken får tygd seg gjennom det og dratt det ned i jorden.

·      Man får to avlinger fra en. Markjordbær er relativt skyggetålende - og vil tåle bedre enn jordbær å stå i skyggen fra den etterhvert halvannen meter høye aspargesen.

Et lite obs. Før du planter flerårige vekster, er det fint å være sikker på at jorden er fri for invasivt rotugress. Jeg plantet asparges i dette bedet hvor jeg har dyrket kål to år i forvegen og jeg var ganske trygg på at det ikke fantes rot-ugress av invasiv type her. Etter det er det enkelt å gå over her ett par ganger i året og luke bort evt. frøugress som har vokst opp her - en og annen løvetann eller så. Men nå har jordbæra fått såpass bakkekontroll her - at jeg regner med at lite ugress kommer til å ha sjanse her fremover 

Plant noen markjordbær du også for å få et tilnærmet vedlikeholdsfritt bed med asparges du også! – Du kan gjerne gjøre det nå på høsten allerede.

 

Forrige
Forrige

Asparges - Fra jord til bord | Serien samlet

Neste
Neste

Foredrag Lørenskog