Back to Eden - geriljahage

Treflis og geriljahaging er undervurderte muligheter for å dyrke grønnsaker, blomster og skape fine uterom. Se steg for steg bilder fra ugress til paradis.

Uoppfordrende tips

Moahaha - jeg er sånn en rebell. Jeg har tatt meg til rette og blitt en ekte gerilja-leder som viser opprør og kampvilje mot dagens samfunn med gresskar og nydelig evighetsblomster. (Kanskje skal jeg fylle denne med solsikker i år - Ukrainas nasjonalblomst.)

Jeg møter mange mennesker som enten har for liten plass i egen hage og/eller irriterer seg over en stadig invasjon av snegler fra den ustelte kommunale tomten som ligger inntil sin hage. Jeg så meg lei på dette - og tok saken i egne hender. Tips der altså - uten at jeg oppfordrer noen til å geriljahage, selvfølgelig. Smilleblunkefjes.

Geriljahage er en beplantning på et sted det ikke er bedt om tillatelse om å låne til dyrking. Et vanlig begrep i storbyer - der det dukker opp hager i forlatte containere, bilvrak, i rundkjøringer, på fortauskanter og lignende.

Back to Eden - er en dyrkningsmetode som bruker treflis som jorddekke

Klikk deg gjennom bildegalleriet under for å se steg for steg fra anarki til paradis.

For mye treflis

Det vil si - det var en kontakt av meg som tilbydde to svære hengerlass med flis han ville bli kvitt, senhøsten 2020. Og jeg hadde allerede fylt alle ledige dumpeplasser på egen tomt med flis fra samme mann - og hadde ikke ledig plass selv. (Jeg burde sikkert delt med noen andre, men stoler aldri på at andre er spontane (og gale nok) til å kaste seg rundt - så jeg takket ja - med denne ugressinfiserte kommunale pletten i tankene) .

Ut i ruskevær sprang jeg med duker til å legge over skvallerkål, kveke og en invasiv hekkeplante som spiser seg inn på dette arealet, for å hindre disse i å komme opp gjennom flisen, før flis-mannen kom og tømte et lite fjell med flis. Lykke!

Jeg brukte høst, vinter og vår til å fordele dette utover, litt og litt. (Vær forsiktig med å grave med bare hendene, og ikke ta alt samme dag - det kan lede til senebetennelse - jeg snakker av erfaring.)

Slik ble det liggende brakk en god stund. Både vår og halve sommeren passerte før jeg fikk fingeren ut - og plantet gresskarene og blomstene jeg hadde dyrket frem OG satt av til dette prosjektet.

Reklame for egne bøker: Lær å dyrke fra 0 til 100 på en sesong med bøkene mine Dyrk enkelt og Dyrk enkelt med drivhus.

Plantet gresskar i juli

Det stod faktisk juli i kalenderen når de ble plantet. Men gresskarene hadde fått nye potter regelmessig og var kraftige og fine ved utplanting.

Det jeg gjorde her, siden jeg måtte ta imot flis i en fei - og ikke hadde tid til å legge noe kompostlag på forhånd, var å skubbe til sides flisen og lage noen groper hvor jeg la kompostjord nedi og plantet i. Dette fungerte veldig bra også med tanke på at det var gresskar jeg skulle dyrke, siden de blir store planter som liker stort mellomrom. Å ha jord i mellom plantene eller under de store rankene er bortkastet bruk av kompost.

Jeg laget gropene til kompost på toppen av pletten - i nordenden altså. Tanken var at gresskarene skulle vokse nedover skråningen og dekke pletten med sine blader (alle planter søker lyset og vil i utgangspunktet vokse sørover om ingenting skygger for). Jeg plantet derfor gresskarene i sør-enden av gropen og de høye evighetsblomstene i nordenden. Jeg gav de et lag med gressklipp som jorddekke og vannet godt i den varme juli-måned.

Tanken om at blomstene skulle vokse opp som spir og bli glade fargeklatter, slo til. Og rankende gresskar som vellet nedover skråningen, poppet opp litt overalt og rammet inn den nye benken som naboen spanderte for anledningen, var til stor forlystelse for tilfeldige forbipasserende som både pekte og skrålte ved synet av de gule, store fruktene. Gresskar dyrking er ikke så vanlig her på vestlandet, i allefall ikke i gatekryss i Molde.

Jeg oppfordrer selvsagt ingen til å bryte lov og etikette, men jeg ønsker likevel veldig gjerne å se flere gerilja-gresskar rundt omkring.

I medlemsportalen kan du lese om hvorfor det er en myte at ikke treflis kan brukes i kjøkkenhagen - og flere tips til hvordan bruke den til din fordel.

Ikke medlem? Bli det under. Lurer du på hvilke fordeler det medfører - kan du lese om det her: Info om medlemsportal

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Forrige
Forrige

Fra jord til bord - e-post kurs!

Neste
Neste

Nytt arkiv på bloggen