Fruktlær på solbær
Når jeg lager solbærshot, sikter jeg ut grumset og fryser ned denne digge moussen. (Se hvordan lenger ned her). Det etterlater ca. 1/3-del grums.Denne bruker jeg til å lage fruktlær av. Men du kan selvsagt bruke hele bær også - og alle typer bær.
Det er jo synd å la grumset gå til spille. Det er jo som kjent i skallet mye av de beste næringsstoffene i solbær sitter. Så da laget jeg denne gangen fruktlær av grumset, som byr på en rosin- aktig greie du kan knaske som den er (jeg synes den smaker friskt, syrlig og nydelig) - du kan dyppe i sukker for en mer godis-style, eller kappe i mindre biter og ha på kornblandingen. Masse fiber og fruktig smak!
Tips - i klippet under kan du se hvordan jeg lager solbærshot
Slik gjorde jeg:
Jeg tok grumset (det gjør ikke noe om en og annen stilk er med) og bredde det utover en bakepapir-kledd bakeplate, i et tynt lag. 2-3 mm. (Jo tykkere - jo lengre tid tar tørkingen - så det er bedre å bruke mange brett, enn å legge tykt på.)
Så hadde jeg det inn i ovnen på varmluft på ca. 40-50 grader. Det tar noen dager - så da skrur du bare av på natten og setter på igjen om morgenen. Åpne døra på gløtt innimellom for å slippe ut fuktighet.
Når det er helt tørt (det blir et seigt lær - det vil ikke bli knasende tørt)- så kan du bruke pizzaskjærer og lage fine remser av det, rulle dem og lagre på tett glass. De varer og varer, minst 6 måneder, men gjerne et år. Med litt sukker i - varer de enda lengre.
Tips 1: Om du tror det vil bli for surt for deg - så kan du blande i noe søtt i grumset før tørking.
Tips 2: Du kan også selvsagt lage det dirkete fra hele bær (alle typer bær) - uten å lage solbærshot først. Bare miks bæra lett og bred det utover.
Tips 3: Det som ikke lar seg remse - kappes i mindre biter og brukes på frokostblandinger.
Det minner som nevnt litt om rosiner, men er mer tyggemotstand og friskere og syrligere i smaken. Jeg synes det er nydelig - for jeg elsker syrlige greier.
Tør du prøve?
// Maria
Annonse for egen medlemsportal
Ukemenyer i medlemsportalen
I medlemsportalen min deler jeg jevnlig ukemenyer med tips til hvordan bruke mer av det hagen gir. Bli gjerne med der.
Få tilgang til medlemartikler, videoer, videoserier og livesendinger - ingen bindingstid og du får tilgang til alt med det samme.
#dyrkselv #hage #mat #matauk #selvforsyning #matisesong #lagremat #kjøkkenhage