Fruktlær på solbær

Når jeg lager solbærshot, sikter jeg ut grumset og fryser ned denne digge moussen. (Se hvordan lenger ned her). Det etterlater ca. 1/3-del grums.Denne bruker jeg til å lage fruktlær av. Men du kan selvsagt bruke hele bær også - og alle typer bær.

Det er jo synd å la grumset gå til spille. Det er jo som kjent i skallet mye av de beste næringsstoffene i solbær sitter. Så da laget jeg denne gangen fruktlær av grumset, som byr på en rosin- aktig greie du kan knaske som den er (jeg synes den smaker friskt, syrlig og nydelig) - du kan dyppe i sukker for en mer godis-style, eller kappe i mindre biter og ha på kornblandingen. Masse fiber og fruktig smak!

Tips - i klippet under kan du se hvordan jeg lager solbærshot

Slik gjorde jeg:

Jeg tok grumset (det gjør ikke noe om en og annen stilk er med) og bredde det utover en bakepapir-kledd bakeplate, i et tynt lag. 2-3 mm. (Jo tykkere - jo lengre tid tar tørkingen - så det er bedre å bruke mange brett, enn å legge tykt på.)

Så hadde jeg det inn i ovnen på varmluft på ca. 40-50 grader. Det tar noen dager - så da skrur du bare av på natten og setter på igjen om morgenen. Åpne døra på gløtt innimellom for å slippe ut fuktighet.

Når det er helt tørt (det blir et seigt lær - det vil ikke bli knasende tørt)- så kan du bruke pizzaskjærer og lage fine remser av det, rulle dem og lagre på tett glass. De varer og varer, minst 6 måneder, men gjerne et år. Med litt sukker i - varer de enda lengre.

Tips 1: Om du tror det vil bli for surt for deg - så kan du blande i noe søtt i grumset før tørking.

Tips 2: Du kan også selvsagt lage det dirkete fra hele bær (alle typer bær) - uten å lage solbærshot først. Bare miks bæra lett og bred det utover.

Tips 3: Det som ikke lar seg remse - kappes i mindre biter og brukes på frokostblandinger.

Det minner som nevnt litt om rosiner, men er mer tyggemotstand og friskere og syrligere i smaken. Jeg synes det er nydelig - for jeg elsker syrlige greier.

Tør du prøve?

// Maria

Annonse for egen medlemsportal

Ukemenyer i medlemsportalen

I medlemsportalen min deler jeg jevnlig ukemenyer med tips til hvordan bruke mer av det hagen gir. Bli gjerne med der.

Medlemsportal
79,00 kr
Hver måned
899,00 kr
Hvert år

Få tilgang til medlemartikler, videoer, videoserier og livesendinger - ingen bindingstid og du får tilgang til alt med det samme.


#dyrkselv #hage #mat #matauk #selvforsyning #matisesong #lagremat #kjøkkenhage

Forrige
Forrige

10+2 tips til store hvitløk

Neste
Neste

Ta egne frø av sukkererter