10+2 tips til store hvitløk

Jeg pleide å dyrke bittesmå hvitløk, og så med misunnelse i blikket på andre dyrkere som dro opp store hvitløk på størrelse med en kapaløk. Men nå har hellet mitt snudd - eller er det ett og annet jeg har lært meg? - for nå kan jeg også høste store hvitløk. Faktisk blir de fleste store, og de små hører til unntakene. Her deler jeg mine tips:

10 tips

  1. Sett hvitløken på høsten, i oktober er fint. 

  2. Gi den rikelig med næring. 5 cm med bokashikompost er topp. 

  3. Gi den er markdekke gjennom vinteren for å hindre at telen presser sette-feddene opp av jorden. Jeg mistenker at de små jeg har - er dem dette har skjedd med. Fjern markdekke før hvitløken titter opp om våren. 

  4. Gi dem gjerne en eller to runder overgjødsling med gullvann eller bokashivann når de titter opp på vårparten. 

  5. Ikke la dem tørke ut, hvitløk har grunne røtter og den trenger fuktighet til å vokse jevnt. 

  6. Gi dem god innbyrdes avstand.

  7. Hold god ugresskontroll. Gi dem gjerne et markdekke av gressklipp, eller plante spinat eller jordbær for å dekke jorden.

  8. Fjern evt. toppløk når de dukker opp - de stjeler energi fra løken. 

  9. Lær deg tegnene til når de er høsteklare, så du treffer på høstetidspunktet.

Men kanskje gjør du allerede alt dette - men får små hvitløk likevel? Da er det ett moment som jeg mener er helt avgjørende - og det er: 

10. Stort fedd gir store hvitløk 

En gylden regel blant hvitløken er at stort fedd gir stor hvitløk. Derfor velger jeg alltid ut de største hvitløkene hver høst og setter de største feddene. 

Hard-neck FTW*

Jeg har dyrket store softneck varianter, så jeg tror ikke det nødvendigvis er sånn at hardneckene trenger å bli større rent genetisk-sett. Men jeg opplever at det er en suksess å dyrke hardneckene fordi de har færre fedd per løk. Færre fedd per løk, betyr at hvert fedd blir større. Og hva lærte vi nettopp? - Jo - at store fedd gir store hvitløk. 

Forskjellen på hardneck og softneck hvitløk er som navnet tilsier at de har henholdsvis en hard eller bløt nakke. Også inneholder som regel softneckene flere fedd enn hardneckene fordi de er organisert litt annerledes rundt stilkfestet.

I mine hardnecker er det mellom 5-7 fedd som regel. Dette vil jo si at jeg får tilbake 5-7 ganger størrelsen på feddet jeg setter. Det vil også si at jeg hvert år må ha 1/(5-7)-del større areal på grunn av at jeg også må dyrke til settefedd. 

Det tok noen år til jeg hadde en stor nok avling med hvitløk til at jeg fikk nok store setteløker som gav den mengden store settefedd jeg ønsket, så ha litt tålmodighet. Du kommer dit! 

Jeg kan varmt anbefale Valdreshvitløken hos Solhatt. Jeg tror det er den jeg har i all hovedsak - selv om jeg har mistet sortnavnene for lenge siden. 

Det kan godt hende at man får like mye, eller kanskje mer også for alt jeg vet, tilbake dersom man setter mindre fedd, setter litt flere og litt tettere, for å få flere mindre hvitløker. Men det vil ikke jeg ha. Jeg har fått smaken på de store hvitløkene - det er så mye mindre å sette, pille med, skrelle, rense og fikse på. Dessuten ser de så staselige ut i kjøkkenhagen når de ser ut som kraftige purreløker, fremfor noen spede vårløk - som dem jeg pleide å dyrke tidligere. 

Men dersom ett fedd på 30-40 gram blir litt for mye for deg til ett måltid, så kan det jo hende det er mer passelig for deg å dyrke mindre løker med mindre fedd. 

Det er opp til hver enkelt. 

//Maria

*for the win

Forrige
Forrige

Mose i hagen? - Slik kan du bruke den!

Neste
Neste

Fruktlær på solbær