Hjelp - lange, tynne spirer!

Selv vi som har dyrket noen år, opplever at frøene vi sår, spirer og vokser opp til å bli lange, strantne og skjøre stilker med små blader på toppen. De ligner ikke i heletatt på disse lekre småspirene fra hagebladene. Hva har vi gjort feil? Og finnes det noe å gjøre?

Lange tynne reddik spirer som i varmen kniver om det lille lyset som finnes litt for langt unna.

På bildet er det redikk som er sådd. Disse er det ett av mine barns som har sådd. Hun ville så mange frø - for hun ville ha mange reddik, så mange som mulig på minst mulig plass - i en liten potte. Dette er et ganske klassisk utgangspunkt.

Potten ble stående varmt, med ikke i altfor godt lys. Slik som det gjerne er i en vinduskarm med undervarme tidlig på året.

Hvorfor blir det sånn? - sett fra en spires perspektiv!

Det som da skjer er at frøene spirer raskt. De aktiveres av varmen og fuktigheten i jorden. (Det er vår! - “tenker de”.) Når de så kommer opp til overflaten, er ikke lyset godt nok til å stå i stil med varmen. De opplever heller ikke vind, derfor “tror” de at de fortsatt er under jorden - og strekker seg lengre for å komme opp til overflaten - nærmere lyskilden. At de står så tett gjør at det er bare den som strekker seg raskest opp mot lyskilden og kan dekke sine blader over de andre som vinner dette kappløpet om livets rett. For uten lys - intet liv for en plante.

Reklame for egne produkter:

Hva kan vi gjøre?

Prikle omgående

Har du sådd kål som brokkoli, blomkål og lignende, eller tomat eller paprika, kan du prikle de om for å gi de bedre plass. Jo før jo heller, så de ikke vokser seg enda lengre. Det vil si du løfter ut rotklumpen, deler forsiktig de små plantene fra hverandre, og gir de hver sin potte. Nå planter du hele stilken under jord, slik at bare nederst bladpar stikker over jord. Alle de nevnte vekstene vil utvikle nye røtter langs stammen. Mer utfordrende er det å lykkes med dette for agurk, salat og rotselleri for å nevne noen, men det er forsøket verd.

Gi bedre lys, mindre varme

Nå er det viktig at du gir de små plantene bedre lys og kanskje mindre varme. Jeg synes 18-20 grader er maks innendørs tidlig på året når lyset ikke er så godt fra vinduet. Jeg bruker ekstralys. Har du ikke det, kan du med fordel skru ned varmen ytterligere, ca.15 grader. Tidligere enn mars regner jeg ikke med at lyset i vinduet duger til plantevekst.

Så heller utendørs

Utendørs får vi aldri problemer med lange skrante planter, fordi der er varme og lys alltid i harmoni. Derfor er det veldig mye arbeid spart å så de robuste salat-, spinat, og endel kålvekster utendørs i en plantekuvøse/minidrivhus eller liknende, der de får litt drivhuseffekt og et lite forsprang, men samtidig blir robuste til å tåle utelivet fra første stund.

Spis opp og så nytt

Noen ganger må vi bare innse at det blir mer arbeid og større risiko å prikle og styre med altfor lange kål- salat, spinat. Da kan vi heller spise de opp som mikrogrønt, og heller så nye. De spirer veldig raskt og vi er bedre tjent med å ha robuste planter fra start av - og de tar raskt igjen forspranget disse ranglene har. (Ikke spis tomat- og paprikaspirer, de er giftige.)

Lykke til med såingen!

//Maria

Annonse for egen medlemsportal

Bli en dyrkediller 

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Forrige
Forrige

Live sendinger for medlemmer

Neste
Neste

Medlemstilbud 10 % rabatt hos Solhatt.no