Høns i Det grønne skafferi | Intervju med Delås gård

Høner er rene kinderegget – de gir egg, gjødsel og kjøtt – og de kan i stor grad være selvforsynt med mat fra kjøkkenavfall og det de finner ute i hagen om de får beite på ulike steder i hagen gjennom sesongen. Nå vil jeg ha høner!

Camilla Lester-Watvedt fra Delås gård.

Jeg har i mange år ønsket meg høner i hagen, men av ulike årsaker har ikke den riktige tiden vært inne – før nå. Men nå er jeg supergira for å ta steget videre til enda mer selvforsyning. Det grønne skafferi skal få høns.

Jeg er i gang med å ruge egg jeg har kjøpt fra nettopp Delås gård, men jeg har mange spørsmål – og derfor har jeg henvendt meg til Camilla Lester-Watvedt, fra Delås gård som jeg følger på IG – og som har skjønt dette med selvforsyning, bruk av lokale ressurser og hønsehold som en del av kretsløpet på gården.

Delås gård

Camilla og Raymund startet med noen få hagehøns, da de hadde vanlig hage i byggefelt. Når de flyttet på gård trengte de flere høns til beiting, rydding og gjødsling i frukt og bærfeltene sine. Nå har de ca. 200 høns fordelt på 2-3 flokker. Hos dem er dyra svært viktig i helheten av gårdsdriften. De skaper gode økosystem og sørger for at de kan produserer massevis av frukt, bær og grønnsaker på lag med naturen. De fantastiske egga er en genial bonus!

Sjekk ut Delås gård på Instagram her

Boforhold til hønene

Hønene få ikke oppvarming eller kunstig belysning, som i sesongen bor i flyttbare hønsehengere (bygget på vanlig henger) fra mars til november, og flyttes hver tredje dag til nytt beite. Vinterstid bor de i en stor dyrkningstunell, der det dyrkes masse tomat og paprika på sommeren. Denne tunellen er en skikkelig jordfabrikk når hønene bor der.

Hønene på Delås gård bor i flyttbart hus på henger. Foto: Delås gård

De har i tillegg noen enkle hønsehus som brukes innimellom til å ruge frem kyllinger, som de fortrekker å gjøre selv, både for mangfold, spennende farger på eggene og for kjøtt. De har mange ulike raser. Det er 50% haner når man ruger frem selv. Disse får leve med de andre på beitet til de er store nok til slakt. Det blir veldig bra mat av dyr som har jogget rundt i landskapet hele livet.

Om man gir hønsene noe å gjemme seg under (for eksempel huset/hengeren sin), og lar dem utvikle gode instinkter og samtidig er villig til å leve med litt risiko - så trenger ikke hønene ytterligere beskyttelse mot rovdyr.

På vinteren bor hønsene i drivhustunnelen. Foto: Delås gård

Beite

Våre høns har MYE mer plass enn de strengt tatt trenger. Det som er viktig mtp beiting er at de flyttes FØR de har spist opp alt! Høns ødelegger mye dersom de står for lenge på en plass.

Som innhengning bruker vi flyttbare nettinggjerder med solcelledrevet strømapparat. I tillegg har de hønseluke på henger eller hus. Chicken guard. Anbefales på det sterkeste! Den går ned når hønene har gått inn for kvelden, og opp når du vil de skal gå ut neste morgen.

Lite sykdom med beitehøns

Dyrene får stort sett aldri sykdommer. Uisolerte hus, mye å bade fjæra i (sagflis/sand) og at de er så mye ute i vær/vind og sol til alle årstider, samt et svært variert kosthold gir sterke høns med godt immunforsvar!

God lufting av hønsehus og ikke isolerte bygninger fryser bort skadedyr. Mye tid i frisk luft, mye å holde på med ute i det fri. Trekkfri soveplass, gode vagler i treverk/pinner (der de sitter og sover). Gjør ellers ikke noe ekstra. Men vi følger alltid med for å se at alle har det bra. Ingen hakking har vi heller. Det er nok fordi de har god plass og de har massevis å gjøre!

Egg i regnbuens farger hos Delås gård.

Hønemat

Hønsene har alltid tilgang på basismat. Det er viktig å huske at en høne legger mye egg. Da trenger de mye mat og vann. De legger 65 gr egg om dagen, og spiser ca 130 gr! Mye går med til egget, og da skjønner man at maten de spiser og hvordan de lever er viktig for kvaliteten på eggene.

Hønene får økologisk verpefor og økologisk spiret havre og erter hele året. Samt masse grønnsaker, bær, slakteavfall og gresskar. Sommerstid blir det mye insekter, gress og annet de finner. Da kan de spise ca 40% mindre kraftfor/erter.

Hønsene gjør en viktig jobb i frukt og bærlunder med å redusere skadedyr, bekjempe ugress og å gjødsle og bidra til gode økosystem. Camilla regner eggene som en bonus!

Altetere

Det er så mye du kan gi hønene å spise. Vi dyrker masse gresskar vi gir på vinteren feks. Jo mer variert jo bedre. Husk at de er omnivore, altså altetere. De er ikke vegetarianere, så de MÅ ha animalsk føde også. Insekter og mark er fint. Ellers er det fint med matrester selvsagt. Hønene dropper å spise det de ikke liker/tåler. Så putt alt matavfall i samme bøtta og la de spise det de vil. Resten blir kompost.

Egglegging og slakting

Noen legger egg hele året, hver dag. Andre raser tar pauser i egglegging og myter (bytter fjær). De rasene som tar mest pauser kan leve noen år ekstra. Opptil 7-8 år. Brun lohman som legger mest egg, har vi gjerne i drøye tre år. ( det er dobbelt så lenge som i industrien) Da slakter vi de selv. Rolig og stressfritt, uten transport osv. Meget bra mat og kraft. Og virkelig en god følelse å ta vare på alle ressursene! Også slakter de kun voksne dyr som har gjort en vinduerlig jobb på gården først.

Litt tall

  • 7 stk høner per rugekasse. Men, det er teori, alle legger seg oppå hverandre.

  • 5 høner pr løpemeter vaglepinne. Altså en høne trenger 20-25 cm plass på pinnen.

  • Har du dem kun inne, må 4 høns ha 1 kvm

  • Høns legger mellom 4-6 egg per uke i sesong. Mindre om vinteren.

Sosiale høns

Skal de bli sosiale, er det best å velge rolige store raser. Tyngre raser. Brun Lohman, Sussex og Australops er barnas favoritt her. Også må de rolig løftes så ofte som mulig, spise av hånda di, omgås ofte. Da blir de rett og slett klengete til slutt. Svært hyggelig!

Høns kan bli sosiale dyr om de løftes varsom fra de er små.

Camillas 7 beste tips til den som vil begynne med høns i hagen:

1. Gjør det!

2. Les litt om høns, men IKKE bli med i hagehønsgrupper på nett. Det skrives så mye som ikke er relevant, og folk blir ofte bare engstelig og tenker at alt er vanskelig. Det er det altså ikke.

3. Sørg for trekkfritt hus, med vaglepinner i tre. Søk på chicken coop på nett!

4. De gjør om matavfall til egg og kompost. Fantastisk ressursbruk av matavfall.

5. Ikke overanalyser, men sørg for tilsyn hver dag, slik at du ser de har det bra. Er de fornøyd, så har de det bra.

6. Skal de bli sosiale, må de rolig løftes så ofte som mulig, spise av hånda di, omgås ofte. Da blir de rett og slett klengete til slutt. Svært hyggelig!

7. Dekk over ting i hagen du ikke vil de skal rote i. Evt lag et lite flyttbart beitebur.

Unngå å Disney`fisere

Tenk at høns egentlig ikke trenger så mye jåleri. De trenger pinner å vagle på, kasse å legge egg i og godt med strø (slik at det er nogenlunde tørt inne. Ute kan de lett bli både våte og vasse i snø, bare de har det tørt og trekkfritt inne. Høns er som andre dyr, de må ikke ``disneyfiseres`. Du trenger ikke masse spesialutstyr. Lekestue, lite rom i garasje, gammel campingvogn, bygge lite flyttbart hus på hjul til hagen. Mulighetene er mange, og enkle.

TIPS: Bor du i Skjeberg området - kan du kjøpe gårdsprodukter fra Delås gård eller på en Reko-ring i nærheten.

 

Annonse for egen medlemsportal:

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
79,00 kr
Hver måned
899,00 kr
Hvert år

Få tilgang til medlemartikler, videoer, videoserier og livesendinger - ingen bindingstid og du får tilgang til alt med det samme.

Forrige
Forrige

To måter å beskjære solbærbusker

Neste
Neste

Vinterså salat i potte