Høstsatt løk
Normalt så setter vi kepaløk, altså gul og rød løk, på våren etter at frostfaren er over. Men i høst kom jeg over en sorter som skal settes på høsten, som jeg bare måtte prøve.
Se videoen under for å se resultatet. Liker du bedre å lese finner du skript under.
Denne løken satte jeg i høst – eller nærmere sagt i vinter – fordi jeg er kronisk sent ute. Jeg satte dem i en pallekarm, men endte med å flytte dem i vår. Da var de allerede små spirende løk.
Jeg var litt skeptisk til at den skulle tåle vinterkulden, fordi vanlig kepaløk som etterlates i jorden over vinteren vil som regel respondere på frost med å dele seg og/eller bare gå i blomst ganske tidlig.
Men denne løken har tålt det. Den har også tålt å bli flyttet på, og delvis tålt at hønsa har tråkket på dem.
Jeg satte både rød og gul løk – ved navnene Gul løk - Senshyu yellow og Rødløk Red Winter Som det nesten alltid er – så gir den gule løken bedre resultat enn den rød.
Hva er fordelen med å sette på høsten?
Men hva er fordelen med å sette den på høsten, fremfor på våren da egentlig? Det har jeg lurt på selv også, men har kommet til disse fordelen som kan innhentes:
du kan gjøre jobben på høsten og dermed spare tid på våren (Dersom du synes høsten er mindre travel da!)
Løken kommer tidligere i gang med veksten – siden den som hvitløken, har dannet røtter høsten/vinteren i forvegen.
Løken blir litt tidligere høsteklar, opptil en måned etter min erfaring. Den andre løken jeg satte på våren er på langt nær like stor eller høsteklar som denne.
Noe som igjen gjør at du kan rekke en annen avling tidligere i bedet etter løken.
Du slipper å synse og sanse på våren om det har blitt varmt nok for å sette løk – som kan svare med å gå i blomst om du sjanset for tidlig.
Så min konklusjon er at resultatet ble veldig bra, og dette kommer jeg nok til å gjøre igjen.
Den sies også å skulle være ganske lagringsdyktig, så denne får vi glede av gjennom hele vinteren.