Høste og lagre oregano
Oregano er en av de viktigste urtene vi har, vi bruker mye av det både på pizza, i tacokrydder og i urtesalt.
Jeg dyrker en hel pallekarm, som jeg klipper ned flere ganger i året for å få stor avling. Nå på forsommeren høster jeg første gang, før plantene går i blomst, ved å klippe av de myke toppene.
Så legger jeg hele greia utover et tøystoff i et tørt, varmt og ventilert rom –utenfor direkte sollys. Så får det ligge der og tørke til det er helt knusktørt. Det tar noen dager, opptil en uke. Så knuser jeg det lett og plukker ut stive stilker om nødvendig. Så sikter jeg det gjennom en pastasil. Så får jeg ut de groveste stilkene.
Store stilker blir til strø i hønsehuset og det mindre rafset blir til strø i sandbadet deres. Urter virker avskrekkende på insekter og parasitter og er også antiseptisk. To fluer i en smekk.
Så heller jeg den rensa og knusktørre oreganoen på glass. Jeg velger et stort, så får jeg plass til en runde til senere. Fra en pallekarm fikk jeg 110 gram tørket oregano, som utgjør ca. 1 liter. Økologisk oregano selges for rundt 5000 kr/kg – så denne beholdningen har en verdi på over 500 kr. Holdbarheten er minst ett år i tørrvare-hylla.
Alternativt kan du tørke det i ovnen på 40 grader varmluft, eller i dehydrator. Men dette synes jeg er enklere og er mindre dill med når jeg skal tørke mye på en gang. Det går fint an å lufttørke urter som har relativt lite vanninnhold.
Annonse for egen medlemsportal:
Bli en dyrkediller
Lær mer i medlemsportalen min – der får du umiddelbart tilgang til en mengde videoer og artikler, samt at jeg sender live en gang i måneden og svarer på spørsmål fra medlemmer. Der får du også tilgang til et lite samfunn av likesinnede. Meld deg på under!
Få tilgang til medlemartikler, videoer, videoserier og livesendinger. 79 kr per måned eller 899 kr per år - og du får tilgang til alt med det samme. Abonnementet løper til det sies opp - ingen bindingstid.
Å få med urtene mine er høyt på prioriteringslisten min. Slik flytter jeg dem fra hage til gård.