Hvordan lagre frø?

Jeg får ofte spørsmål om hva som er beste oppbevaring av frø. Mange sverger til å lagre dem i kjøleskapet eller fryser. Men jeg gjør ikke det. Jeg oppbevarer dem mørkt i romtemperatur. Hvorfor kan du lese under.

For å forstå hvordan vi skal lagre et frø, kan det være greit å å koble det til hva et frø trigges av for å spire. Det er:

  • Vann

  • Lys

  • Varme

  • Luft

Om vi hindrer frøet tilgang til disse, så lykkes vi med å hindre det i å spire. Frø kan jo ligge begravd under jorden i veldig lang tid - uten å spire, selv om det har fuktighet der. Men mangelen på lys, varme og oksygen gjør at frøet ikke aktiveres.

Fryst for ettertiden

I frøbanken på Svalbard, der det er samlet frø fra hele verden som er tenkt lagret for ettertiden, ligger frøene nedfrosset i et hvelv nedgrav under permafrosten. Da kan frøene vare nesten “evig”. Så dersom du har mange frø du ønsker å bevare i lang tid, så er det beste stedet å oppbevare frøene tørt og lufttett langt bak/nederst i fryseren.

Når jeg tar egne frø av neper for eksempel, lagrer jeg frø for de første 3-4 årene i frøkorgen i romtemperatur, men kan fryse ned resten til å ta ut for bruk om 4-5 år.

Når frøene tas ut av fryseren er det viktig de er emballert helt lufttett (i et glass eller liknede) og at de får romtemeratur før du bryter forseglingen - ellers vil frøene bli utsatt for kondens, og kan bli ødelagt.

Å oppbevare salatfrøene, som du skal så fire-fem ganger gjennom sesongen, i fryseren er verken praktisk eller bra for frøene. Om du tar frøene inn og ut av fryseren, vil den iskalde emballeringen tiltrekke seg kondens, som kan gjøre frøene fuktig, og da vil holdbarheten svekkes på grunn av det. Mye inn/ut av fryseren er derfor ikke anbefalt. Det er viktigere at temperaturen er stabil, enn at den er kjølig.

Å lagre i fryseren blir på det viset som en liten sermoni som må gjøre riktig. Ikke så praktisk i hverdagen.

Tørt og varmt for hobbybruk

Så det er bedre å oppbevare frøene du bruker regelmessig i romtemperatur, enn i fryseren og/eller i et uoppvarmet kjellerrom der temperaturen variere og kanskje luftfuktigheten likeså.

Til frø du sår hvert år, holder det lenge å oppbevare dem tørt, mørkt og varmt - altså utenfor sollys i romtemperatur. De fleste frøposer er kledd på innsiden med plast (også papirposene), så frøene ligger som regel ganske fuktighetsbeskyttet i frøposen, men det kan være fint å oppbevare dem luftett i en plastboks i tillegg til dette, men ikke nødvendig. Mange ganger har jeg dem bare åpent i en korg - da er de så lett å se og plukke med seg.

Ulike frø`s holdbarhet

Det viktigste er å gi frøene tørre forhold uten lys. Da vil de vare i mange år.

Dårlig/middel holdbarhet:

Pastinakk - 1-2 år (dårligst blant grønnsakene, så akkurat denne bruker jeg ferske frø hvert år).

Purre- og kepaløkfrø 2-3 år

God holdbarhet (3-5 år)

Rødbeter 3-4 år

Salat 3-4 år

Erter og bønner 3-4 år

Gulrot 3-4 år

Gresskar og squash 4-5 år

Urter og blomster 4-5 år

Lang holdbarhet (5-10 år)

Agurk 5-7 år

Kålfrø (brokkoli, blomkål, grønnkål, reddik, nepe, ruccola, asiasalat rosenkål, etc.) 8-10 år

Tomatfrø 8-10 år

OBS - ikke ta med hele frøkorgen ut i regnet. Eller ut i solen for den del. Og glem den slett ikke utendørs når det begynner å regne! Det har jeg gjort - og da blir det et sirkus uten like med redningsaksjon med å tørke frøposene før fuktigheten når frøene. Min frøkorg er verd en liten formue, sikkert mer enn macen min, så den kommer rett etter mann og barn er reddet ved en evt. brann.

Bedre er det å ta med seg et lite utvalg frøposer utendørs ved hvert tilfelle, beskyttet mot regn i en plastboks eller i en lomme. Det er så kjedelig om frøposen blir våt -da vet du ikke om frøene har overlevd eller ikke. Dårlig oppbevaring av frø, går ut over holdbarheten. Men oppbevarer du dem riktig, kan du som regel ha frøene i mange år etter at “siste salgsdato” er passert på frøposen.

I medlemsportalen min har jeg laget en egen serie med “Dyrk egne frø” - der du blant annet finner en stor oversikt over ulike veksters frø-holdbarhet.

Bli medlem her!

Som medlem får du medlemsvideoer, medlemsartikler, Live-sendinger, en lukket Facebook-gruppe med likesinnede og videoserien Matauk med pallekarm og 10 kg mat fra en pallekarm. Velkommen med!

Medlemsportal
79,00 kr
Hver måned
899,00 kr
Hvert år

Få tilgang til medlemartikler, videoer, videoserier og livesendinger - ingen bindingstid og du får tilgang til alt med det samme.

Forrige
Forrige

Husk å dyrke mer enn du scroller!

Neste
Neste

Hva skjedde med markedshagen min?