Hvorfor blir det ikke tomater på tomatplanten?

En stor, kraftig og frisk tomatplante i min hage - men helt uten tomater på slutten av sesongen!

Spørsmål stilles av dyrkdiller i medlemsgruppa vår på Facebook:

“- Jeg har store fine tomatplanter - men har nesten ikke fått frukter på dem. Hva gjør jeg galt?”

Svar

Det kan være flere årsaker til at det blir lite frukt på ellers store flotte tomatplanter.

  1. De står for tett, eller får vokse for tett selv, slik at blomstene ikke blir pollinert, og/eller planten bruker mest energi og prioritering på å danne bladmasse. Om mange tyver slipper til - vil planten begynne å konkurrerer med seg selv om å komme frem i lyset. Jeg opplever at plantene ikke setter frukt (dette gjelder også bønner, bondebønner, sukkererter osv.) der hvor bladmassen blir for tett - kanskje skjønner de at fruktene vil få det for tøft "inni der"? Med tomatplanter er det viktig at vi rydder opp jevnlig, for å sende et signal til plantene om å prioritere sin viktigste oppgave - å sette frukt.

  2. En årsak til mye bladmasse fremfor fruktsetting kan komme av at plantene får for mye ensidig nitrogenrik gjødsel - da vil de prioritere å vokse vegetativt, altså bladmasse, fremfor å sette frukt. (Eksempel på nitrogenrik gjødsel er gullvann og gressklipp.) Vil man raskt ha frukter på en plante - så skal man ikke behandle den for godt. De mest neglisjerte plantene bærer frukt tidligst som regel, men det blir som regel mye dårligere avling enn fra dem som har fått vokst seg store først. Her er det en avveining man må lære seg litt ut i fra sine forutsetninger for klima.

  3. Manglende fruktsetting kan også komme av for dårlig tilgang på fosfor. Rike kilder til fosfor er bananskall, fisk og blod. Men bokashi er en all-rounder, slik også kompost er, så det er ikke så komplisert.

  4. Manglende fruktsetting kan også være et resultat av at det kan være for varmt og for tørt til plantene, slik det ofte blir i vinduskarmen for eksempel - slik at blomstene ramler av, såkalt blossom drop.

  5. Det kan være manglende pollinering - som ofte forekommer dersom de står for "stille" og/eller for tett. Vi må ruske litt i dem jevnlig for at blomstene skal bli pollinert, med mindre de står utendørs og vinden fikser det. (Men verken vinden eller pollinatorer kommer til inne i en tett jungel av blader).

  6. Lys er også viktig, selv om dette ikke er et så praktisk nyttig tips for den som dyrker ute i lyset fra solen - så kan det være gøy å vite at fruktsetting hos planter styres av lystemperaturen. Det litt kalde og blåe lyset, som vi opplever på vårparten/tidlig sommer (også kaldt vekstlys) - fremmer vegetativ vekst, mens det varmere røde lyset vi får på sensommeren og høsten fremmer fruktsetting.

    Naturen er fantastisk og som regel går jo dette av seg selv dersom du gir plantene variert kosthold (kompost/organisk materiale), litt vann i ny og ne og hjelper dem å rydde opp i tyver og bladmasse.

Lykke til.


Reklame for egen medlemsportal

Vil du også bli en dyrkediller?

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år


Lær mer om dyrke tomater her:

Forrige
Forrige

10 enkleste vekster å ta frø av i kjøkkenhagen

Neste
Neste

Kjøp frøposer for print