Lagrer rotgrønnsaker i garasjebod
Min mamma oppbevarer helt enkelt og ujålete sine rotgrønnsaker i sin garasjebod uten ekstra varme - og har potet og andre rotgrønnsaker hele vinteren.
Dyrker et årsforbruk av potet i markedshagen
Mine foreldre bor ved markedshagen og det er min mamma som har dyrket markedshagen det siste året, da jeg måtte prioritere den bort. Her har hun dyrket hovedsaklig potet, gulrot, kålrot, jordskokk og annet til ferskkonsum. Men de førstnevnte ble dyrket i slikt monn med tanke på å ha nok til hele vinteren. Og det har hun klart. Hun har hatt nok potet både til sin husholdning og vår. Og mamma har et helt ideelt sted for lagring av rotgrønnsaker, nemlig innerst i garasjen. Her er det alltid kaldt, men frostfritt. Det er relativ høy fuktighet, men litt ventilert. Det er også musesikker.
Boden er et lite rom som er bygget innerst i garasjen. Kanskje er rommet på knappe 1,5 kvadratmeter. Det er bygd i stenderverk med 10 cm isolasjon mot garasjen. I bakkant er det lecavegg som går inn mot terrenget bak, som er fylt opp til neste etasjeskille. At bakveggen ligger inn mot terreng - er helt essensielt for suksess i dette tilfellet.
Garasjen i seg selv er ganske kald. Garasjeporten har ikke vært lukket så lenge jeg kan huske. Jeg er faktisk usikker på om det finnes noen port der i heletatt lenger? Så garasjen opplever utendørs klimatiske svingninger hele året. Det skal nevnes at vi bor på vestlandet og opplever ikke like streng kulde som mange andre steder, men det har vært opptil -10 kuldegrader sammenhengende i flere dager her også i vinter. Hadde ikke boden greid å stå imot det - så hadde resultatet vist seg som råtene poteter.
Frostforbud
Men det blir altså ikke frost her inne. Og grunnen til det tror jeg er:
Det ligger inn mot terreng og opplever å få tilsig av jordvarme fra bakveggen. Her i Molde er teledybden ikke noe mer enn 1 meter i allefall, dersom det blir tele. I år kom snøen før den strenge kulden og hindret telen i å sette seg. Det vil si at det faktisk har vært plussgrader i bakken bak huset hele vinteren, tross at det har vært en veldig kald vinter for å være her. Det vil si at bakken bak huset vil være et energilager og vil “pumpe varme” inn i kjellerboden dersom den “vil ha” - fordi temperatur har en iboende kraft i seg til å alltid ville utligne temperaturforskjeller. Så selv om varme forsvinner ut veggene når det blir minusgrader i garasjen, så vil tilsiget av varme og tregheten i den tunge betongkonstruksjonen i vegg og gulv, hindre at det blir frost inne i garasjeboden.
Gulvet og bakken under fungerer også som et energilager. Så varme kommer også underifra i dette tilfellet. Når jeg sier varme - er det ikke snakk om mye varme akkurat, men det er akkurat den lille graden som skal til for at det ikke blir frost. I en garasje er det jo også et mål å unngå at det går tele i bakken under.
Bodens østvegg grenser mot en annen kjellerbod som er inne i huset. Her er det ikke veldig varmt, men det er kanskje 10 grader - og det vil “smitte over til garasjeboden.
Så hva kan du lære av dette?
Har du tilsvarende klimatiske forhold og en garasje som ligger inntil terreng (og som kanskje også kan lukkes porten for) - så har du gode muligheter til å lage noe tilsvarende. Rommet er bygd som et spisskammers med hyller.
Kanskje har du verken vestlandsklima eller garasje, men kanskje du bor i et eldre hus med en kjeller som ligger under bakken, som er usiolert, kald og med skikkelig kjellerlukt - så er jo faktisk det et sted som er ment for å oppbevarer rotgrønnsaker og er et perfekt sted.
Om du har verken eller kan du jo også oppbevare grønnsaker utendørs også - bare du kommer under teledybde, og/eller kan isolere mot telen i tillegg, slik jeg viser i denne videoen.
I bøkene mine har jeg også mange tips til hvordan lagre grønnsaker.