Månedens utvalgte frø - mars | Så ute

I samarbeid med solhatt.no.

Hver måned fremover i år, 2021, kommer jeg til å plukke ut mine fem favoritter å så for den aktuelle måneden. Frøene har jeg plukket ut fra min fine samarbeidspartner solhatt.no. Om du kjøper frøene via linken, så får jeg endel av salget, uten at det koster deg noe ekstra. Tusen takk!

Månedens utvalgte frø mars.png

Plantekuvøse

I forrige måned var det inne under ekstrabelysning det foregikk. Nå beveger vi oss ut og trosser snø og frost. Nå skal vi så. Men vi skal forsøke å pakke inn frøene som små spedbarn, lag for lag og lokke de frem. Vi satser på riktige sorter – og vi satser på en plantekuvøse, eller drivbenk kan vi også kalle det; kjært barn har mange navn.

Jeg kombinerer en plantekuvøse med jordfabrikk, som du kan se hvordan jeg anlegger i klippet under.


 

Men trenger du ikke jordfabrikk, så holder med en palle lagt på bakken, en pallekarm over og et lokk. Det er lokket som en viktigst for å skape litt drivhuseffekt.  Et mini-drivhus på verandaen gjør også nytten.

Nedi her fyller vi brett og beger med det vårt hjerte måtte begjære av kuldetålende frø.

Ved å forkultivere under et lokk, vinner vi opptil flere uker med forsprang på våren, og kan ha et arsenal av vekster på tilvekst når det blir klart for å plante ut. Fordelen med å starte URE, fremfor inne, er at vekstene allerede er tilpasset utelivet! Hepp-hepp!

Her er månedens utvalgte og hvordan du sår de.

Mer info om dette finner du i boken min Dyrk enkelt.  


Sukkererter (Norli) i do-rullhylser og tubeost-brett

Vi kan fint starte opp noen supertidlige sukkererter, som vi sår i et hjemmelaga pluggbrett av dorullhylser og et tubeost-brett. Sette do-rullene nedi hullene (bare de minste hylsene passer) – lag hull under så vann kan komme ut. Fyll med jord og så sukkerertene. Å så i dorullhylser, eller andre typer papirpotter fungerer aller best utendørs (inne blir det bare krøll). Sett gjerne en godteboks over, med hull i hjørnene – for enda mer drivhuseffekt – og for å hindre at hylsene tørker så lett ut – men pass på å lufte, så det ikke blir for fuktig og klamt. Når det blir varmer ei været og spiren har kommet opp, planter du hele dorullhylsen i jorden. Norli er den kjappest sorten sukkerert.

Klikk på bildene under for å se galleri.

Brokkoli Rasmus i druebeger

 I et druebeger kan du forkultivere brokkoli. Fyll litt jord i begeret, strø 10-20 frø over og dekk med noen cm jord. Legg på drue-beger lokket inntil de spirer. Når de kommer opp og har fått to bladpar, potter du om i hver sin potte. Rasmus er en sort som gir store hoder! Yum!

Vårløk (White Lisbon)

Så i druebeger slik som for brokkoli, eller i do-rullhylse-pluggbrett 8-10 frø i hver. Plantes ut i klynger på friland når jorden tørker opp.

Reddik (French breakfast) i godteboks 

Tjuvstart et knippe tidlige reddik ved å dyrke de i en godteboks. Må være hull i bunn (skjær av hjørnene) og fyll opp med jord til 2 cm fra kanten. Lag små hull med fingeren 1 cm dyp og 4x 4 rader, altså 16 hull. Så ett par frø i hver. Legg lokket på snei for å slippe luft inn. Knip bort den svakeste spiren  når de kommer opp – og fjern lokket. Høst 16 digge reddik i mai. Gøy prosjekt for barna, som dessuten går ganske fort.  

Hodesalat ( Neckarriesen)

Forkultiver hodesalat som du kan plante ut på friland senere. Jeg bruker en godteboks, som jeg fyller halvfull med jord og bredsår frøene utover overflaten og dekker med bare litt jord. Salatfrø vil ikke begraves for dypt, maks 0,5 cm. Når det komemr opp en liten matte med spirer, prikler jeg de gjerne over i ett pluggbrett, eller hver sin potte, så får de vokse videre til de er små planter jeg kan sette ut i kjøkkenhagen når jorden er klar. (Varm og ikke for våt).

OBS: det blir fort varmt og det er lett å overvanne i slike drivbenker. Pass på så det blir passelig fuktig og luft om solen steker på.

Sidekick: jeg sår hele paletten av sommerblomster og kålslekten oppi her!

Lykke til!

 

Annonse for egen medlemsportal

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
79,00 kr
Hver måned
899,00 kr
Hvert år

Få tilgang til medlemartikler, videoer, videoserier og livesendinger - ingen bindingstid og du får tilgang til alt med det samme.

Forrige
Forrige

Så gulrot i melkekartong

Neste
Neste

Favorittbæret hageblåbær