Valg av plassering av kjøkkenhage

På gården skal jeg anlegge en ny kjøkkenhage. Plasseringen kan ses så vidt til venstre på bildet, der jeg har begynt å brakklegge med siloplast. 

På den nye gården har jeg bestemt hvor kjøkkenhagen skal ligge - det gjorde jeg faktisk allerede før vi hadde vært på visning. Det som avgjorde beliggenheten, var følgende. 

Solforhold 

Det første jeg avdekker er himmelretningene. Hvor er sør og nord på kartet? Jeg henter frem flyfoto fra en av karttjeneste og ser på bildet over området. Hvor er det dyrkbart areal som ligger åpent mot sør? Da ser jeg etter bygninger, skog, trær, fjell - ligger det sør for, må du beregne at høyden på hinderet kommer til å kaste like lang skygge nord for seg som hinderet er høyt. 

På gulesider.no kan man se flyfoto av stedet og måle på bildet lengde og areal - slik at man får et begrep om størrelser og himmelretninger. Veldig praktisk. Jeg har brukt canva.com til å legge på tekst og illustrasjoner. Min kjøkkenhage er foreløpig på 250*10 m, men med mulighet for utvidelse av det dobbelte med tiden. Jeg planlegger urtehage bak huset, frukt og bær andre steder - og også bulkvekster som potet, jordbær og gresskar på egne felt. 

Størrelse 

Jeg ønsker meg en romslig kjøkkenhage. En der jeg kan dyrke med riktig radavstand og der det faktisk går an å komme til mellom radene. Pletten måtte være minst 500 m2 for mitt behov, men det er mulig å ha ulike pletter rundt omkring. Jeg har for eksempel valgt å anlegge urtehagen et annet sted.

Jord

Det må vokse godt i jorda fra før. Om det er lite jordsmonn, dårlig drenert eller barr fjell - kommer det ikke til å vokse bra. Aller helst ønsker vi oss dyrket gress eller urter som jevnlig har vært slått. Plen eller åker er fint. Ikke gå for en plett der det vokser småtrær eller bringebærkratt – ikke uten å vite at det ikke kommer til å komme enkelt. Det er ikke umulig, men vit at du da kommer til å kjempe motstrøms noen år.

Vind 

Hvor er fremherskende vindretning? Jeg trodde det var fra nordvest på vår tomt, men det viser seg at værveggen på huset (blikkplateveggen) er på sørvest. Dette visste jeg ikke, så stedet jeg har valgt har god skjerming fra nordvest i en en sitkagranhekk og dårligere fra sørvest, men der står hus og låve og tuntrær, så relativt god skjerming er det likevel. 

Nærhet til huset 

Kjøkkenhage og urtehage er noe man skal besøke tilnærmet daglig gjennom store deler av sesongen, både for å skjøtte, men også for å høste daglig. Derfor må denne ligge nær huset og helst også nær kjøkkenet. 

Vann

En kjøkkenhage trenger vann. Enten bør du kunne trekke en vannslange fra huset hit, eller så må du liste ut en annen måte å skaffe vann på. Det finnes løsninger for å samle vann. Skal du ha et drivhus, kan et regnvannssystem som samler vann fra taknedløp på drivhuset være en løsning. Men ha tenkt ut dette på forhånd.

Adkomst

Det er praktisk å kunne komme til med kjøretøy inntil kjøkkenhagen. Det blir mye transport av materialer inn i kjøkkenhagen og mye mat fraktende ut - enten det er en stor eller liten kjøkkenhage. Et minimum er at du greier å komme til med en tung trillebår.

Et kompromiss

Det er ikke alltid mulig å få i pose og sekk, som regel er det et kompromiss, men for en kjøkkenhage av denne størrelsen er det sol og jord som ikke kan kompromisse med. I en mindre hage kan jeg anlegge en kjøkkenhage i kasser over jord, men på 500 m2 er jeg avhengig av at jorden er god i utgangspunktet.

Jeg ser nok av dem som velger å plassere kjøkkenhagen på den plassen som ble til overs i hagen. Bak garasjen, ute i skogholtet eller i skråningen bak huset, der ingenting annet vil vokse. Ikke gjør det – om du velger et dårlig sted i utgangspunktet, kommer du ikke til å få et bra resultat og det blir som å dyrke i motvind.

Ta heller solplassen til kjøkkenhagen – for etter at du får kjøkkenhage, kommer du ikke til å sitte å sole deg likevel. Tro meg!

Bli med på rundtur

I medlemsportalen min tar jeg jevnlige rundturer på gården for å vise hvordan prosjektene skrider frem. Vil du være med på det, så er du hjertelig velkommen med som medlem. Som medlem får du tilgang til alt som er produsert av videoer og artikler i medlemsportalen hittil, flere videoserier og Live-sendinger og en hyggelig Facebook gruppe med likesinnede.

Du kan melde deg ut akkurat når du vil!

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år


Neste
Neste

Dyrker store løker på ugressinfisert jord