Enkel varmbenk av paller
En varmbenk er et lite kinderegg i hagen. Det er som navnet tilsier en benk som er varm – og varmen kommer fra nedbrytningen av materialer som er stappet full i denne benken. Senere, når jeg ser at varmen blir stabil oppi her – så kommer jeg til å legge på en ramme med jord - også kommer jeg til å så og eller plante noen tidlige vekster her, som vil få deilig undervarme og ett drivhuslokk over. Da kan jeg forhåpentligvis høste opptil en måned tidligere enn jeg kan ellers.
Det var i anledning at Norge rundt ringte og ville gjøre et innslag fra en varmbenk at jeg fikk ut fingeren her – jeg er jo ikke vond å be - og trosser mengder med snø for å levere til statskanalen. Om Norge vil ha vamrbenk – er det klart de skal få det!
Jeg måker bort snøen – og siden det ikke er frossen jord under, så gravde jeg også et hull for å både få et større volum, men også for å isolere enda litt bedre. Dette er ikke kritisk for å lykkes, men tele i jorden vil stjele verdifull varme, så det er ikke å anbefale. Et triks i kjøligere klima er å grave hullet høsten i forveien og fylle med løv som isolasjon og noe vannbestandig over.
Jeg gravde hullet i går – og dekte med lokk for å unngå at det skulle snø igjen. Det er fint å fordele det litt tunge arbeidet over flere dager.
Så har jeg vært og hentet noen gratis paller jeg skrur sammen. Jammen fant jeg noen kryssfiner- bord jeg kunne skru på for å holde på plass materialene også. Dette er ikke nødvendig, men da slapp jeg å bruke like mye papp. Men det kan jo du benytte isteden, for å stoppe materialet fra å trille ut gjennom hullene i pallene.
Reklame for egne produkter:
Så fyller jeg opp med hestemøkk, som er lett å få tak i på denne tiden av året – og som er det beste materialet som holder lengst på varmen. I dag er 6.mars – og hestemøkk sies å holde på varmen 6-8 uker – det vil si at denne varmen kanskje vi holde helt til mai. Denne hestemøkka er blandet med spon – som ikke er helt ideelt. Det er bedre for varmeproduksjonen dersom møkka er blandet med halm – det brenner litt lettere, men når møkk med spon er det eneste jeg får tak i – så tar jeg det.
Jeg vanner med varmtvann ispedd urin for å kicke i gang varmen her, og jeg tråkker ned materialet slik at det får god kontakt.
Det er sånn at jo større haugen er – jo bedre. Oppi her rommer det ca. 1000 liter hestemøkk – rundt 20 sekker à 50 liter.
Jeg pleier å anbefale å isolere benken på utsiden, men nå har jeg verken materialer eller tid til å gjøre det – så det får briste eller bære.
Materiale i benken kommer til å synke endel sammen – så det er viktig å fylle den ganske så mye opp, slik at ikke jorden du skal legge på toppen her senere og plantene forsvinner langt nedi palle-kassen her. Blir det for mye skygge, tenker jeg å sage av toppen på pallene om det blir nødvendig – men det vil vise seg om det blir nødvendig. Vekstene må ha lys!
Jeg stapper ned et termometer i haugen og tenker å måle temperaturen med jevne mellomrom. Om den stiger er jeg på rett veg. Om ingenting skjer, så vil jeg vanne med mer varmtvann og urin, og kanskje lufte den litt.
Inntil da legger jeg et lokk på og satser på at snøen isolerer litt. Så skal jeg følge denne opp om noen dager igjen. Kryss fingrene sammen med meg!
Annonse for egen medlemsportal:
Bli en dyrkediller
Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.
Få tilgang til medlemartikler, videoer, videoserier og livesendinger - ingen bindingstid og du får tilgang til alt med det samme.