Våg å eksperimentere !

Skjermbilde 2021-03-01 kl. 13.49.33.png

I dag leste jeg om at en sykepleier endret legevitenskapen ved å følge sine instinkter. Hun hadde flyttet en døende prematur baby inn i kuvøsen til sin tvillingsøster, for å ta farvel. Til sin store overraskelse oppdaget hun at babyen sluttet å gråte, pusten gikk roligere, pulsen gikk ned, noe som var starten på overlevelse for den lille jenta og en endring av legevitenskapen, til slik vi kjenner den i dag. Sykepleieren gikk mot vitenskapelige råd som rådet på 90-tallet, når hun tok babyen ut av kuvøsen og flyttet henne inn til søsteren. Noen tiår senere kan vi dokumentere at hudkontakt med andre mennesker har helbredende effekt på premature.

I dag fikk jeg også en sur kommentar fra en person når jeg oppmuntret en følger til å teste ut noe selv, noe som er litt udokumentert. Jeg fikk beskjed om å være mer vitenskapelig og ikke råde denne følgeren til å prøve noe som kunne gå galt! Et raskt søk på profilen til denne personen, viser at dette menneske er hyppig på ulike Facebook-grupper og spør om alt i minste detalj, før hen våger å forsøke selv.  

Har du lyst har du lov!

Derfor vil jeg bruke denne anledningen til å komme med en oppfordring om å våge å eksperimentere mer selv i egen hage! Har du en teori om at du kan dyrke gresskar rett i en haug med treflis, eller har du lyst til å dyrke melon i den gamle dongeribuksa di, plante avokado ute i snøen – eller om du som meg, vil teste om det ser kult ut å stå i handstående i en flishaug, så heier jeg på deg! Våg å gjøre tvert i mot og finne ut hva som fungerer for deg! Hold litt igjen på trangen til å spørre «WoldWideWeb» alltid om hva det mener! Sannsynligheten er stor for at du støtet på noe, eller noen, som fratar deg prøvelysten! Har du lyst til å prøve, har du lov – og så lenge det ikke innbefatter å felle store trær, så vil sannsynligvis hagen tilgi deg om du skulle gjøre feil.

Forstå meg rett; jeg synes det er utrolig fint at det finnes internett og så lett å finne informasjon og få hjelp av andre dyrkere med mer erfaring enn meg der ute. Aldri har erfaringsoverføring vært enklere. Selv har jeg lært tilnærmet alt jeg kan om dyrking fra det store digitale nettet, men jeg leser og eksperimentere med en tvist som passer meg bedre. Og jeg skriver nesten aldri om ting jeg ikke selv har prøvd - fordi det føler jeg ikke at jeg kan.

Jeg tror også denne enorme tilgangen til informasjon gjør oss litt redd for å prøve selv. Tenk om noen skulle oppdage mitt mislykkede forsøk og mistenke meg for å ikke har tilgang til internett? “- Har du ikke gjort ordentlig research? - Jeg vet om en nettside der du kan lære å dyrke purreløk på den riktige måten!….”

Reklame for egne produkter:

Heldige mislykkede forsøk

Jeg synes det er så synd når andre fraråder andre å prøve ut ting i sin hage. Kommentarer som egentlig er velmenende, men som utilsiktet kan frarøve folk eksperiment-trangen og oppfinnsomheten. Om du prøver noe du ikke kjenner utfallet av - så kan det jo hende det går på trynet. Hva så, tenker jeg? Hva om du lykkes?

Uansett hvilket utfall det blir -så tror jeg at du lærer deg mer av å prøve selv, enn å sitte bak skjermen og ta i mot alle slags råd fra andre som har lest noe om dette andre steder. (Men som i mange tilfeller ikke har prøvd selv) Kanskje finner du ut at det du testet ut, passet utmerket til noe annet, mens du står der ute i hagen og observerte ditt mislykkede resultat. De fleste store oppfinnelser har vært mislykkede forsøk på å skape noe annet. Viagra er for eksempel et mislykkede forsøk som hjertemedisin, men som viste seg å ha fordelaktige bi-effekter. EM bakterier, som vi lager bokashi av, er et resultat av mislykkede forsøk på å sprøyte fruktproduksjon med en og en bakterieart. Ingen virket alene, men der de hadde samlet alle restene av bakteriene – fant de fantastisk vekst. De fant ut at det var samspillet mellom artene som hadde den heldige effekten – ikke bakteriene hver for seg. Litt tilfeldig, men de ville ikke funnet ut av dette uten det første, mislykkede forsøket.

I mitt tilfelle finner jeg kanskje ut at det slett ikke ser kult ut når jeg står på hendene i en flishaug, men at det dermed illustrerer enda bedre at jeg våger å prøve, selv om resultatet egentlig ikke egner seg på SoMe.

Når vi gjør feil, vil denne lærdommen sette seg i fingrene til påfølgende år, på en helt annen og forhåpentligvis mer konstruktiv måte enn en advarende finger på Facebook.

Haging er mer enn å lykkes

Jeg mener ikke å bagatellisere dokumentert vitenskap, eller at vi alle skal finne opp hjulet på nytt. Men «å hage» handler ikke bare om å lykkes med alt, det handler også om å prøve, om å være ute, forundre seg, observere, eksperimentere, få mestringsfølelse, oppleve skaperglede og å lære seg noe nytt. Det er feilene vi gjør vi lærer mest av, så ønsk feilene velkommen og si heller; takk for at du lærte meg dette!

Det finnes så mange veier til Rom, spesielt når det gjelder dyrking. Og den som har mest påvirkning på resultatet er ofte dyrkeren selv. Om du er motivert til å lykkes med et eksperiment, så kan det godt hende du finner energien til å gjøre de riktige tingene helt av deg selv, fordi du er nysgjerrig og tilstede. Du har derfor helt andre forutsetninger for å lykkes enn hva den sure besserwisseren fra Facebook trodde om deg, som bare serverer gammelt oppgulp fra andre, men som aldri har testet selv, og dermed ikke vet hvilke innsatsfaktorer som er avgjørende.

Ikke alle egg i samme kurv

Men vi legger ikke alle eggene i samme kurv når vi eksperimenterer. Har du laget deg en «dundermiks» av en jord på eksperimentelt vis, så bruker du ikke denne jorden i hele kjøkkenhagen, men du tester ut på et mindre området og sammenligner resultatet med tilsvarende bed uten «dundermiksen». En god regel når man testet, er også å på forhånd ha en teori om hva du tror blir resultatet? - som man senere måler mot. Ellers tester man bare i blinde!

Så dagens oppfordring blir; gå ut og test mer selv, og gi andre eksperimentsugne personer oppmuntring, fremfor å påpeke alt som kan gå galt. Del gjerne resultatet fra da du selv testet ut dette, gi noen gode råd på veien, men uten å være belærende eller advarende. Da blir det enda triveligere å være online-dyrkere for oss alle.

PS: Når det er sagt er hagefolk noen av de beste folkene i samfunnet å oppmuntre hverandre, være rause og vise folkeskikk - hurra!

I dag skal jeg ut å teste noe jeg har hatt lyst til lenge, men det får jeg komme tilbake til!

 

Ut å eksperimenter!

Annonse for egen medlemsportal

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

 

Forrige
Forrige

Paprika fra jord til bord - del 2

Neste
Neste

Løk fra jord til bord - del 2