Innkokte tomater - tomat blir ikke bedre enn dette!

Innkokte tomater – tomat blir ikke bedre enn dette!.jpg

Jeg elsker denne måten å ta vare på årets overskudd av tomater. Det er relativt enkelt og tomatene blir fantastisk gode, ja faktisk bedre enn de var før du la de på glasset, og hva er bedre enn å bevare sommerens herlige smak av tomat til langt inn på vinteren og våren - ja for de holder seg en evighet også. Når man tar frem et slikt glass på vinteren kan man bruke det til alt som tomat kan tenkes å brukes til; i gryter, på brødskiven, på bruchetta, bakt eller stekt, eller kjøre den glatt med en stavmikser til en tomatsaus.

Prinsippet går ut på å koke inn og samtidig hermetisere tomatene direkte i glass i ovnen. Man trenger ikke å sterilisere glassene på forhånd, i allefall har jeg lyktes uten å gjøre det. For en småbarnsmor som skal sjonglere å hermetisere tomater samtidig som man sjonglerer tre barn, er det veldig arbeidsbesparende å slippe å koke glass og oppbevare de sterile og varme inntil de skal tappes på. Rengjorte glass holder i massevis, de steriliseres i prosessen antar jeg.

img_4217.jpg

Til ett glass på 1 liter trenger du:

  • Glass som kan hermetiseres. Syltetøyglass eller norgesglass funker like fint, jeg har her brukt 1 liter store norgesglass.

  • ca. 1 kg tomater fra egen hage, drivhus eller kjøpte tomater i butikken, norske tomater er vanligvis rimeligere på denne tiden.

  • Hvitløk, 2-3 fedd

  • En skvett, ca. 0,3 dl olje, jeg bruker norsk rapsolje, men olivenolje kan selvsagt også brukes.

  • 1 ts flaksalt, (jeg vil tipse om et utrolig godt flaksalt, Havsnø som produseres på en liten øy ute i havgapet i Møre og Romsdal, ikke sponset)

  • Friske urter etter smak og behag, jeg bruker gjerne oregano, timian, og/eller basilikum.

  • En skvett eplecider-eddik, ca. 1 ss, kan sløyfes

  • 1 ss sukker, kan sløyfes

Når jeg først lager en batch med innkokte tomater tar jeg med alle tomatene som er høsteklare, jeg bryr meg ikke om det er en biff eller cherry, men det bør ikke være overskudd av cherrytomater- da disse inneholder mer frø enn andre, som kan gi en mer bitter smak på innholdet. Er tomaten smakt på av noen andre enn meg, skrukketroll og snegler er mine mistenkte, så skjærer jeg bare bort det skadde og benytter resten.

Jeg plukker ned alle modne tomater og hiver alle på glass og fyller opp forrådet med hermetiske tomater for vinteren. Her 10 kg tomater rekker til ca. 10 glass.

Jeg plukker ned alle modne tomater og hiver alle på glass og fyller opp forrådet med hermetiske tomater for vinteren. Her 10 kg tomater rekker til ca. 10 glass.

Både olje, sukker, eddik og salt virker konserverende på maten. Jeg bruker ikke mye salt når jeg konserverer mat, det er fordi jeg har små barn, jeg foretrekker å salte etter smak senere når jeg tilbereder maten.

Reklame for egne produkter:

Slik gjør du:

Sett ovnen på 110 grader.

Kutt tomatene i grove biter og skrell hvitløken til fedd. De trenger ikke finkappes. Bifftomater deler jeg i seks, vanlige tomater i fire og mindre tomater i to. Cherrytomater får gjerne være hele. Om jeg senere skal lage tomatsaus som kokes og kanskje kjøres i blenderen, er dette ikke viktig, men skal jeg bruke det på bruchetta for eksempel er det greit om det er litt biter å fiske ut som er håndterlige på en bit brød.

img_4232.jpg

Jeg fyller bitene med tomat opp i glasset helt til det er fullt, så trykker jeg tomatene ned med neven, eller en skje, før jeg dytter hele hvitløksfedd og noen urtekvaster ned langs kanten. 2-3 fedd synes jeg er passe til et glass på en liter, men det er smak og behag. Et par kvaster med urter.*

Så heller jeg over en skvett olje, eddik, sukker** og salt. Pepper om du vil, men jeg venter med det til jeg tilbereder maten for å spare barna fra svarte prikker i maten.

Er det plass, så legger jeg noen biter tomat på toppen før jeg skrur igjen lokket. Er det syltetøyglass, så skrus lokket på, men ikke helt igjen. Det må være plass for damp å slippe ut. Har man norgesglass eller andre typer glass med gummipakning så kan man skru helt igjen, dampen kan slippe ut av disse.

Sett glassene inn i ovnen, gjerne på en rist, men ha en stekeplate i bunn som kan fange opp eventuelt væske som pipler ut av glasset. La glassene stå i 110 grader helt til det begynner å boble lystig i glasset, men skru av varmen helst før det begynner å piple ut av glasset. Dette kan ta mellom 1 og 3 timer alt ettersom størrelse på glassene. Skru av varmen, ta syltetøyglassene ut og skru lokket helt igjen, sett de tilbake i ovnen og la de avkjøles der. Norgesglassene kan etterstrammes, men om de er skrudd godt igjen på forhånd kan de bare bli stående i ovnen. Ta de ut, rengjør de på utsiden. Oppbevarer de mørkt og kjølig, i kjøleskap, i kald kjeller, eller i jordkjeller om du er så heldig å ha det. De holder minst ett år. 

Gule og røde hermetiske tomater etter innkoking har noe av vannet fordampet, og tomatene sunket sammen. Jeg setter glassene opp ned ved videre oppbevaring.

Gule og røde hermetiske tomater etter innkoking har noe av vannet fordampet, og tomatene sunket sammen. Jeg setter glassene opp ned ved videre oppbevaring.

Prøv du også med litt av overskuddet av dine tomater, eller kjøp deg noen tomater og forvandle de til denne herligheten - det tror jeg ikke du vil angre!

2018-08-06 Maria Berg Hestad

*Jeg synes det er like greit å la kvisten være på, da avgir urtene smak til glasset under innkokingen, men er enkle å fiske ut senere, for barna liker ikke grønne biter i sin tomatsaus, så jeg fjerner disse før jeg eventuelt stavmikser sausen.

** Sukker utligner den litt syrlige smaken i tomat, jeg må ha det i alle tomatretter om det skal gå hjem hos barna, ellers vil de heller ha ketchup. Sukker kan erstattes av honning, eller sløyfes helt. 


Annonse for egen medlemsportal:

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Relaterte innlegg

Forrige
Forrige

Det grønne skafferi i sosiale medier!

Neste
Neste

Hvorfor råtner squash?