Så sukkererter og bondebønner i dorullhylser

sukkererter og bondebønner i dorullhylser.jpg

Bønner og erter har store sprø røtter som lett knekker om de håndteres for mye. Derfor er disse vekstene ikke så egnet for å prikles/pottes om. De er lett å så i pluggbrett, der man plukker ut hele rotklumpen og planter ut, men helt gratis og like så bra synes jeg det er å så i dorullhylsene.

Jeg setter de tett i tett i mine minidrivhus av godtebokser! Jeg fyller så hele boksen med jord. Jeg forsøker å treffe oppi hylsene, men det gjør ikke noe om noe kommer utenfor heller. Jeg komprimerer jorden lett ved å trykk ned to fingre i hver hylse. Så legger jeg ertene/bønnene utover. Jeg sår gjerne to per hylse, og trykker de så lett ned i jorden før jeg fyller opp med jord til toppen. Dette er store frø, så de tåler å komme ganske dypt i jorden. De er også veldig enkle å så for små barnehender.

Reklame for egne produkter:

Jeg dekker så minidrivhuset lett med lokket og stiller utendørs, i drivhus/tunnel, pallekarm med lokk eller i plastkasse. Ikke fall for fristelsen og sett de inne. Innendørs fungerer ikke dorullhylser så bra; de blir enten for tørre eller for våte, noe som kan føre til muggdannelse. I motsatt fall, blir de så tørre at de nesten sprekker.  Det beste er å så de utendørs der hvor ventilasjon, fuktighet og temperatur er mer i balanse.

Nå titter spirene opp og lokket må av. Litt mugg på overflaten vil forsvinne når det blir bedre ventilasjon.

Nå titter spirene opp og lokket må av. Litt mugg på overflaten vil forsvinne når det blir bedre ventilasjon.

Kort tid senere, 5-10 cm høye planter klare til å plantes ut.

Kort tid senere, 5-10 cm høye planter klare til å plantes ut.

Når plantene har vokst seg ca. 5 cm store planter jeg de ut i kjøkkenhagen, med dorullhylsen og alt. Den vil gå i oppløsning ganske snart. Kanskje legger du merke til at røttene har trengt seg igjennom papiret allerede, så hylsen er ikke til hinder for planten.

Her er det planter av bondebønner som skal plantes i et jorddekket bed.

Her er det planter av bondebønner som skal plantes i et jorddekket bed.

En fordel med å så de på forhånd er at man kan gi de et lite forsprang ved å gi de litt drivhuseffekt (les gjerne her hvordan du gjør det). Men det er også en fordel å kunne beskytte de mens de spirer mot sultne snegler eller fugler, som elsker både frøene og spirene.

Om du ønsker, kan du følge og få en e-post hver gang jeg publiserer nye innlegg på denne bloggen. Registrer deg oppe i høyremargen.

2019-04-14/Maria Berg Hestad 


Annonse for egen medlemsportal:

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Relaterte innlegg

Forrige
Forrige

Herlig vårdag i kjøkkenhagen

Neste
Neste

Potter om tomat - YouTube-klipp