All-in på NO-DIG

Jeg har nå en stund tenkt på å prøve ut NO-DIG for alvor, og har nå endelig bestemt meg for å sette spaden til sides og gå all-in for NO-DIG, eller altså gravefri dyrking.

Hva er nytt?

Dette er egentlig ikke noe helt nytt for meg - jeg praktisere i stor grad en gravefri-teknikk allerede. Det er i hovedsak bare når jeg skal grave ned bokashi, høste potet, jordskokk og andre dype rotgrønnsaker at jeg må grave i jorden.

Så hva er nytt under himmelen? Jo - jeg har nå tenkt at istedenfor å kompostere direkte i bedene ved å legge gressklipp og ugress rett på bedet og la det kompostere der, har jeg tenkt til å kompostere alt først - før jeg frakter tilbake ferdig kompost som legges på bedet. Om alt blir i en binge, eller om det blir en kombinasjon av en situ - gjenstår å se.

Den største motivasjonen for å prøve dette nå - er at jeg har hatt store angrep av snegler i år og ikke funnet motivasjonen til å bekjempe de slik jeg burde og pleier. Også er det bare noe ved å prøve ut noe nytt, teste ut og gjøre noe nytt for å lære seg mer. Dessuten elsker jeg å grave i kompost - og nå får jeg muligheten til å gjøre det mer.

Reklame for egne produkter:

Markedshagen som idol

I fjor og året før hadde jeg en markedshage, hvor jeg anla 500 kvm kjøkkenhage på kort tid ved hjelp av papp og kompost. Dette var kompost tilkjørt fra vår gjenvinningsstasjon. Den har kompostert i to år, er snudd regelmessig for å sikre god kompostering av alt (som tar livet av snegler og andre skadegjørere - samt ugressfrø) og er siktet fri for store klumper og evt. plastikk. Jeg ble helt lamslått av hvor enkelt det var å dyrke med dette utgangspunktet - uten snegler og uten ugress. Dessuten vokste det så bra og det var enklere å høste poteter og andre rotgrønnsaker som lå mer “løst” i komposten. Det hadde ikke vært mulig for meg å drive en så stor kommersiell kjøkkenhage uten å kjøpe denne ferdige komposten.

Hvorfor ikke tidligere?

Grunnen til at jeg ikke har gjort dette tidligere i egen hage, er fordi jeg ikke vil være avhengig av å kjøpe kompost. Dessuten har komposten fra gjenvinnigsstasjonen bare eksistert i noen år - så det har ikke vært et alternativ så veldig lenge. Men hovedsaklig ønsker jeg å greie meg selv med gratis ressurser som finnes lokalt, og det er det jeg ønsker å inspirere andre til også - å lage sin egen jord, da det er så mye mening og glede i det å se materialene sirkulere.

Å lage egen kompost krever at man har plass til komposten, at man er motivert for å grave og snu den regelmessig for at omdanningens skal gå hensiktsmessig og at man ligger i forkant, da det tar noen måneder før plantemateriale blir til kompost. Dette er kanskje hovedårsaken til at jeg har foretrukket å heller kompostere direkte i bedene; det tar mindre plass og er mindre arbeid - isolert sett. Men jeg bruker kanskje mer tid til å fakke snegler og luke ugress? Jeg er spent på å finne ut hvor mye kompost jeg greier å produsere, hvor raskt det går og om jeg får til en effektiv drift av det.

Jeg kommer til å skrive mer om dette tema fremover - og merker derfor disse innleggene med kategorien “NO-DIG” og “Gravefri dyrking”, slik at du kan finne igjen alle innleggene ved å søke på mariaberghestad.no/blogg/tag/Gravefri+dyrking - eller klikke på tag`en under.

Er det noe du er nysgjerrig på - setter jeg stor pris på dine spørsmål, så kan jeg ta de med i planleggingen av innleggene. Jeg setter også stor pris på om du ønsker å lese som blogg, eller se som YouTube-klipp.

Let the no-dig games begin!

Annonse for egen medlemsportal:

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Forrige
Forrige

Rundtur i en selvforsørgende kjøkkenhage i Molde

Neste
Neste

Månedens utvalgte frø - september og oktober