Farmors må-ha-saus til pinnekjøtt

Dessverre har jeg ikke bilde av sausen - og rekker ikke lage den før jul. Men den er lys hvit og dere må bare stole på meg at det er den beste sausen til pinnekjøtt som finnes!

Det blir ikke ordentlig jul for meg uten denne sausen som vi spiser hvert år på julaften.

Så lenge jeg kan huske har jeg elsket denne sausen, og det var farmor som laget den først i vår familie, og som mamma har arvet og lært videre.

Hvor farmor fikk den fra, vet jeg ikke - men jeg har i voksen alder møtt andre som bruker den samme i området - som har kalt den for “utaskjærssaus” - med henvisning til at den kommer fra øyene utenfor Romsdalen - utenfor skjærene. Gøy om noen kan bekrefte det?

Sausen er et herlig sur-søtt tilbehør til pinnekjøtt, potet og kålrabistappe - og smakene kompletterer hverandre perfekt! Blir jeg servert pinnekjøtt uten denne sausen, så synes jeg det blir så kjedelig!

Sausen er veldig enkel å lage og inneholder kun tre ingredienser, rømme, sirup og kraft fra pinnekjøttet. Sausen er lys hvit, etter rømmen og ganske flytende, som en kraft. Da får du ca. 1 liter saus og målene rekker ca. 8 porsjoner. Målene er sånn omtrentlige - som alle gode husmødre vet, blir det aller best med litt slump, smak og behag.

Ingredienser:

  • 3 dl setterrømme

  • 6 dl kraft fra pinnekjøtt

  • 0,5 -1 dl sirup (smakes til)

Slik gjør du:

  • Varm opp rømmen til den blir flytende, uten å koke den.

  • Spe med kraften, varm opp, uten å koke.

  • Smak til med sirup til sausen blir ganske søt.

  • Servere varm.

Tips 1: dersom pinnekjøttet kun dampes, kan det bli litt for lite kraft. Siden vi er en saus-elskende familie, pleier vi å koke pinnekjøttet i vann til det er mørt - for så å dampe det i ovnen bare den siste tiden. Da får vi mye kraft å bruke til sausen, slik at det blir nok til alle sauselskere. I vår familie dobler vi oppskriften når vi er rundt 10 personer.

Tips 2: Best blir det om kraften får stå en liten stund, slik at det deilige fettet samler seg på toppen. Det er dette vi helst henter ut med en øse og har i sausen.

Dessverre har jeg ikke bilde av sausen - og rekker ikke lage den før jul. Men den er lys hvit og dere må bare stole på meg at det er den beste sausen som finnes til pinnekjøtt!

Lov meg at du prøver!

God juleklem fra Maria og farmor Astrid i himmelen.

Forrige
Forrige

Organisering av frø

Neste
Neste

Slik dyrker du egne erteskudd