Fermentert salsa
Denne salsaen synes jeg er så god, og jeg tror det er en god sak å prøve seg på for nybegynnere, siden den ikke skal fermentere så lenge og smaken ikke er så annerledes enn originalen.
Å fermentere mat er så spennende, synes jeg. Det er en måte å konservere maten så den holder seg lengre, men samtidig gir det maten en helt ny karakter smaksmessig - også er det bra for oss å spise mer fermentert mat. Det skal være bedre for magen å fordøye fordi det kommer med mange gode bakterier som allerede har bearbeidet maten litt, samt at selve bakteriene tilfører mer mangfold til tarmsystemet vårt som gjør det mer robust.
Dette brukte jeg:
7 små løker, tilsvarer 2-3 store.
5-6 tomater
Paprika
1-2 milde chili. Jeg bruker Jamaican bell.
En hel hvitløk
En bunt persille. Koriander kan fint brukes istedenfor persille, eller andre urter du foretrekker.
Ca. 1 ss salt uten jod, jeg bruker det norske havsaltet Havsnø. (Smak til, det skal bli passelig salt for å spises. Saltet er viktig for fermenteringen).
Noen grønnkålblader
Kålblad som “lokk”.
Jeg eksperimenterte her med noen brekkbønner også, men de kan sløyfes. Eller du kan legge til andre favoritter, så lenge det er mest tomat, løk og paprika.
Et stort glass som rommer ca. 2 liter.
Lodd. Jeg bruker noen rullesteiner som barna har funnet til meg som er både vasket og kokt tidligere. Du kan også bruke noe annet tungt som er rent og som presser kålbladene under overflaten. Et lite syltetøyglass fylt med vann kan gjøre jobben. Glass eller keramikk er tryggest, da det ikke bør være noe som inneholder metaller.
PS: det er lettere å lykkes med økologiske grønnsaker når vi fermenterer.
Reklame for egne produkter:
Slik gjør du:
Rens og skyll alle grønnsakene nøye. Ved fermentering bruker vi bare fine, ferske og rene grønnsaker - da sikrer vi at fermenteringen går bra.
Kutt grønnsakene i biter og bland de i en bolle sammen med saltet. Persillen og grønnkålen finhakkes og blandes i.
Jeg pleier å kna saltet inn, slik at det fordeler seg fint. Da væsker tomaten seg mye, så det blir mye væske i bollen.
Ha alt over i et rengjort glass som etterlater et godt monn til kanten. Bruk gjerne en sikt, slik at du unngår å søle unødig langs kanten.
Press alt ned under “vannkanten”. Jeg bruker gjerne knyttneven.
En god fermentering skjer uten luft, så nå er det viktig å få alt under vann. Lirk ett av kålbladene ned langs ene kanten og forsøk å forsegle alt flytende under bladet. Ta det andre kålbladet og før det ned langs kanten på andre siden og legg så loddene på slik at også kålbladene havner under overflaten. Fisk ut med en ren skje de bitene som flyter i skorpen. Det som utsettes for luft kan mugle istedenfor å fermentere. Litt persille-rusk går nok bra.
Sett lokket på for å hindre fluer og støv.
La stå i romtemperatur og fermentere i tre-fire dager.
Oppbevares så i kjøleskapet, hvor smaken vil utvikle seg videre.
Reklame: Vil du lære hvordan dyrke tomater og få flere oppskrifter som denne, får du det i den nyeste boken min; Dyrk enkelt med drivhus.
Holder lenge
Du kan åpne og lukke glasset mange ganger og bare hente ut det du trenger. Men et godt tips er å skubbe så mye som mulig av “søl” ned fra kanten, så det ikke blir liggende å sveve i luften under lokket.
Salsaen holder i mange uker i kjøleskapet, men sikkert lenger også. Den har ikke fått leve så lenge her hos meg, for jeg mumser en liten skål av dette nesten hver dag. Til lunsj, bare som mellommåltid eller til middag.
Denne kan også tilsettes litt tomatpurè og litt sukker og bli en hjemmelaga taco-saus.
Fortell meg gjerne hva du synes!
Annonse for egen medlemsportal:
Bli en dyrkediller
Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.
Få tilgang til medlemartikler, videoer, videoserier og livesendinger - ingen bindingstid og du får tilgang til alt med det samme.