Gjødsel | Lov -og ikke lov ved salg av mat!
Mattilsynet fører ganske strenge regler for hva som er lov og ikke lov å gjødsle med når man skal dyrke mat, grønnsaker, frukt og bær for salg. Her gir jeg en oversikt over hva som er lov - og ikke lov.
Når jeg skulle dyrke mat for salg i min markedshage, måtte jeg sette meg inn i dette, fordi det er store forskjeller på hva du kan bruke av gjødsel når vi dyrker til eget bruk, og dersom vi skal selge til andre.
Her går jeg ikke veldig inn på hva jeg mener om saken - men jeg kan helt kort si at jeg tenker at dette regelverket tjener de store/industrien, og setter småprodusenter i disfavør, samt at det mangler et helhetlig bilde av gjenvinning og ressursbruk.
Hadde vi bare hatt kortere fraktveger av alle ressurser, både mat og gjødsel, fått intensiver for å gjenvinne ressurser der de kan settes i et kretsløp - sluttet å puttet giftstoffer og sprøytemidler inn i produksjonlinjene, så hadde vi ikke hatt så store utfordringer med spredning av smitte - og vi kunne hatt mer bærekraftige matsystemer der ny mat produseres av avfallstofffene fra systemet. For ikke å snakke om utslippskuttene som hadde kommet diltende etter.
Ok - så sa jeg litt mer enn jeg tenkte jeg skulle om hva jeg mente om saken likevel. Men det er politikk - som de sier! (Ikke noe å gjøre med - menes det kanskje?)
Dette er lov/ikke lov.
Lov
Hønsemøkk (både fersk, pelletert og kompostert)
Sauemøkk (både fersk og kompostert)
Kumøkk (både fersk og kompostert)
Grisemøkk
Kaninmøkk og møkk andre smågnagere (både fersk og kompostert)
Saueull, som jorddekke
Kompost fra hageavfall. (Dersom det overgår 2 tonn, er det strengere krav.)
Gressklipp
Grønngjødsel
Tang
Gjødselvann laget av planter (brenneslevann etc).
Rundballer av ensilert høy. (Skadede rundballer kan være greit å få tak i fra tid til annen og gir mye jorddekke og endel næring også, på høyde med gressklipp dersom det er relativt ferskt).
Flis og bark (neppe gjødsel, men tas med likevel da det er fint som jorddekke og jordforbedring).
Løv ( (neppe gjødsel, men tas med likevel da det er fint som jorddekke og jordforbedring).
Halm (neppe gjødsel, men tas med likevel da det er fint som jorddekke og jordforbedring.)
Konvensjonelle produkter og alt mulig man får kjøpt i butikken er jo også lov av Mattilsynet, men jeg er opptatt av å gjenbruke ressurser rundt oss - sette dem i et kretsløp - så jeg går ikke inn på dem her. Mattilsynet gir også føringer for økologiske produksjoner, uten at jeg nevner det spesielt her.
Dessuten stoler jeg ikke på kjøpte gjødselprodukter, siden de av biologisk opprinnelse har en historie med å inneholde rester etter sprøytemidler, og kunstgjødsel har enorme utfordringer med bærekraft - så verken eller er gode alternativ, etter min mening. Måtte jeg kjøpt gjødsel, så tror jeg kanskje hønsemøkk er ett av de beste alternativene.
Tenk bare på all industri-kyllingen som avles opp på importert kraftfor på fabrikk her til lands, som produserer mengder med møkk og som produsenten må kvitte seg med? Det finnes ikke helhetlig tankegang! En bærekraftig industri kan det ikke kalles, så man får vurdere selv om man vil støtte den industrien.
Ikke lov
Matavfall. Matavfall må komposteres på en måte som “-overvåker temperaturen og dokumenterer at temperaturen har vært holdt på minst 70°C i minst 60 minutter.” * Småskala/hjemmekompostering er som regel ikke forenelig med disse kravene.
Bokashi - er ikke nok dokumentert hvordan bryter ned smitte og ugress, samt at det tilfredsstiller ikke kravet om at matavfall må varmebehandles, ref. over. *
Hestegjødsel. I hestemagen brytes ikke avfallet like godt ned som i storfe-mager, derfor kan både ugressfrø og smitte gå igjennom hestemagen. Derfor stilles strenge krav til kompostering av hestemøkk, som ikke er lett forenelig med hjemmekompostering/småskala.
Urin fra mennesker. Kan inneholde smitte og er derfor ikke tillatt.
Fekalier (bæsj) fra mennekser eller rovdyr. (Hund, katt etc). Kan inneholde smitte og er derfor ikke tillatt.
Kompost fra kvalitetsklasse 2 og oppover. Kan inneholde for høye verdier av tungmetaller eller smitte fra menneskelig avføring.
Kompost fra kvalitetsklass 1 er kun tillatt i relativt små mengder over en 10 års periode. Derfor må man alltid sjekke kvalitetsklasse før man bestiller kompost, og man kan sjeldent belage seg på å kjøpe ny kompost hvert år.
Idealet - småskala bondegård
Om ikke annet - så kan dette være et intensiv til å bli småskala-bønder, med både grønnsaker og drøvtyggere/høns vi kan hente gjødsel fra, fremfor å drive med ren grønnsaksproduksjon. Det er kanskje den beste måten å omsette næring som småprodusent på, uten å måtte kjøpe inn store mengder gjødselprodukter. Alt går i grisen, som kjent - og grisemøkk er lov å bruke som gjødsel. Bruke dyra som kompostkverner - slik naturen også gjør det.
Dersom vi vil være kun grønnsaksdyrkere, slik jeg var, kan vi håpe på å få tak i kompost som har riktig kvalitet - belage oss på stor kreativitet og/eller stor plass for å kunne produserer grønngjødsel (gressklipp for eksempel) , eller kjøpe all gjødsel vi trenger - med ofte ukjent/varierende opprinnelse.
Disse listene er ikke uttømmende - har du innspill får du mer enn gjerne sende meg ett tips på SoMe, så skal jeg forsøke å oppdatere.
Bli medlem!
Ønsker du tilgang til mer innhold fra meg, medlemsartikler, nybegynnerkurs på e-post, flere videoer, guider og live-sendinger - eller bare setter stor pris på den jobben jeg gjør med å formidle gratis om hvor enkelt, gøy og viktig det er å dyrke sin egen mat - så får du veldig gjerne bli med i medlemsportalen min.
Få tilgang til medlemartikler, videoer, videoserier og livesendinger - ingen bindingstid og du får tilgang til alt med det samme.