Hamstre eller spise opp?
Vi som dyrker selv må stille oss selv dette spørsmålet hele tiden. Jeg også.
Jeg sliter litt med å vurdere om jeg skal spise opp alt først - eller lagre det lengst mulig? Hadde vi vært helt selvforsynt på mat - så hadde jo dette dilemma ikke eksistert, da hadde heller puzzlespillet handlet om å få det til år rekke hele vinteren gjennom.
Men så lenge vi også kjøper mat - er det da best å kjøpe i nåtid, og spare det vi selv har dyrket? - eller bare spise det egendyrkede med en gang så langt det rekker?
Dette er selvsagt en dilemma jeg overlater til deg å vurdere selv, men jeg vil gjerne komme med noen perspektiver på hvorfor denne øvelsen kan være litt viktig å gjøre.
Fordeler med å spise opp alt med en gang!
Fersk mat - Vi spiser den egendyrkede maten når den er ferskest mulig.
Sparer plass - Vi opptar ikke plass over lengre tid- kanskje trenger vi ikke å konservere den, om den bare spises opp etterhvert som den høstes.
Kunnskap om mengde mat - Om vi spiser opp alt med en gang - får vi et bedre perspektiv på hvor lenge maten rekker. Da får vi et bedre innsikt i hvor mye mat som faktisk skal til for å dekke behovet en gitt perioden. Dette kan være en fin innsikt.
Fordeler med å spare
Nyttig kunnskap - Vi lærer å ta hånd om maten - lærer oss å konservere og får en innsikt i hvor lenge maten kan lagres på de måtene vi har mulighet til.
Større variasjon - Vi kan nyte egendyrket over større deler av året, og får dermed større variasjon enn dersom vi skal spise opp alle glassene med sylteagurk i november.
Hamstregenet - Vi bruker hamstregenet vårt på det det er ment til - å hamstre mat og lagre den så lenge som mulig. Spinke og spare så det skal holde hele vinteren! OG når vi begynner å bruke hamstregenet på denne maten, blir vi mindre opptatt av å hamstre andre unødige greier, slik samfunnet har lært oss å gjøre etterhvert som ingen lenger hamstrer mat - vi har rett og slett ikke mer hamstre-overskudd - og vi ser at andre unødige greier opptar verdifull plass - som vi kunne brukt til flere glass med syltetøy isteden. Så vi skal ikke kimse av hamstregenet - det er der av en grunn.
Så ta vare på hamstregenet ditt og kultiver det på riktige måten. Sannsynligvis kommer du til å velge et sted i mellom. Finne balansen, slik det er med alt annet - og samtidig godta at balanse ikke finnes, men det er et sted i mellom der pendelen veksler mellom ytterpunkt og ytterpunkt
Lykke til med spisingen og hamstringen!
Bli med i medlemsportalen
Få tilgang til en hel verden av dyrketips og en egen Facebook-gruppe med likesinnede ved å bli medlem.
Få tilgang til medlemartikler, videoer, videoserier og livesendinger - ingen bindingstid og du får tilgang til alt med det samme.