Hamstre eller spise opp?

Vi som dyrker selv må stille oss selv dette spørsmålet hele tiden. Jeg også.

Jeg sliter litt med å vurdere om jeg skal spise opp alt først - eller lagre det lengst mulig? Hadde vi vært helt selvforsynt på mat - så hadde jo dette dilemma ikke eksistert, da hadde heller puzzlespillet handlet om å få det til år rekke hele vinteren gjennom.

Men så lenge vi også kjøper mat - er det da best å kjøpe i nåtid, og spare det vi selv har dyrket? - eller bare spise det egendyrkede med en gang så langt det rekker?

Dette er selvsagt en dilemma jeg overlater til deg å vurdere selv, men jeg vil gjerne komme med noen perspektiver på hvorfor denne øvelsen kan være litt viktig å gjøre.

Fordeler med å spise opp alt med en gang!

Fersk mat - Vi spiser den egendyrkede maten når den er ferskest mulig.

Sparer plass - Vi opptar ikke plass over lengre tid- kanskje trenger vi ikke å konservere den, om den bare spises opp etterhvert som den høstes.

Kunnskap om mengde mat - Om vi spiser opp alt med en gang - får vi et bedre perspektiv på hvor lenge maten rekker. Da får vi et bedre innsikt i hvor mye mat som faktisk skal til for å dekke behovet en gitt perioden. Dette kan være en fin innsikt.

Reklame: I medlemsportalen min lærer du hvordan lage spontangjæret eple-eddik. Bli gjerne med der! Det koster kun 79 kr/mnd - ingen bindingstid - og du får mengder med tips til dyrking av egen mat.

Fordeler med å spare

Nyttig kunnskap - Vi lærer å ta hånd om maten - lærer oss å konservere og får en innsikt i hvor lenge maten kan lagres på de måtene vi har mulighet til.

Større variasjon - Vi kan nyte egendyrket over større deler av året, og får dermed større variasjon enn dersom vi skal spise opp alle glassene med sylteagurk i november.

Hamstregenet - Vi bruker hamstregenet vårt på det det er ment til - å hamstre mat og lagre den så lenge som mulig. Spinke og spare så det skal holde hele vinteren! OG når vi begynner å bruke hamstregenet på denne maten, blir vi mindre opptatt av å hamstre andre unødige greier, slik samfunnet har lært oss å gjøre etterhvert som ingen lenger hamstrer mat - vi har rett og slett ikke mer hamstre-overskudd - og vi ser at andre unødige greier opptar verdifull plass - som vi kunne brukt til flere glass med syltetøy isteden. Så vi skal ikke kimse av hamstregenet - det er der av en grunn.

Så ta vare på hamstregenet ditt og kultiver det på riktige måten. Sannsynligvis kommer du til å velge et sted i mellom. Finne balansen, slik det er med alt annet - og samtidig godta at balanse ikke finnes, men det er et sted i mellom der pendelen veksler mellom ytterpunkt og ytterpunkt

Lykke til med spisingen og hamstringen!

Bli med i medlemsportalen

Få tilgang til en hel verden av dyrketips og en egen Facebook-gruppe med likesinnede ved å bli medlem.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Forrige
Forrige

Julekampanje bøker!

Neste
Neste

Jobber med aksept, list og ryggsmerter!