Hvordan involvere de minste i dyrkingen?

En dyrkediller spurte om detve på gårsdagens Live-sending i medlemsgruppa vår på Facebook - og da tenkte jeg dette passet fint som bloggartikkel for alle som har små- hjelpere i hagen! Så heldig dere er!

Å ha med en smårolling i dyrkingen kan være noe av det fineste som finnes, men kan også føles frustrerende om vi ikke tilpasser våre forventninger. Det viktigtse er å akseptere at nå går alt saktere og du må legge lista deretter og være glad for hver lille ting du får gjort, og ikke minst tiden du får med din lille.

Her er noen tips til hvordan finne aktiviteter dere kan gjøre sammen, men også som kan holde smårollingen litt opptatt i 5 minutter av gangen, mens du luker bedet ved siden av - eller noe helt annet du trenger å få unna.

Planlegg litt hva du tenker å gjøre, så du har en plan. Snakk om det ved matbordet før dere går ut. Gjør det til en vane å gå ut i hagen minst en gang hver dag. Får du til en rutine på det, med poden som selskap, kommer du til å rekke å få gjort mye til slutt.

Alt barn vil, er å være med foreldrene sine og være til nytte og føle seg viktig. De vil gjerne arbeide om vi involverer dem i det vi gjør, viser dem hvordan og tilpasser oss deres behov. Da trenger vi ikke nødvendigvis finne på morsomme aktiviteter hele tiden, det holder å la dem være med og bidra og å skryte av hvor god innsats de har. De kan putte oppi, fylle opp, helle ut av, plassere, bære, trille, grave osv. De er kjempeflinke om vi bare tar oss tid til å la dem få prøve.

Ikke minst gjør du deg selv en stor tjeneste ved å involvere dem tidlig. Da kommer de til å elske å være med ut og være sammen med deg som gir dem oppmerksomhet og samtidig bygger de dyrke og life-skills.

Tips til aktiviteter de minste kan gjøre, parallelte med eller uten deg. Bildene til inspirasjon - se teksten under

  • Lag en “jordkasse” av en pallekarm hvor de kan sitte og rote med jord. Fylle potter, stable potter, sette dem på et brett. Gjøre istand pottene til du skal potte om noe. Med en kasse unngår du mye jordsøl.

  • Lag et vannfall: sett ned et greip i jorden, snurr vannslangen rundt, og sett på en liten sildre opp i ett stabilt kar/bøtte hvor smårollingen kan leke med vannet. Gi han kopper, kar, vannkanne, bøtte, spade - ulike ting å fylle opp. Her er det masse å lære om hvordan vannet oppfører seg. Regn med de blir våt. Ha på regnklær om det er kaldt. La dem plukke blomster å legge oppi. Om karet er dypt, som mitt, hold oppsyn med dem hele tiden - barn kan drukne i vannspeil som er dypere enn 15 cm. Dessto bedre er denne vannleken mobil, så ta det med dit du trenger å luke et bed eller lignende ved siden av.

  • La dem vanne. Skru på myk stråle og la barna vanne i kjøkkenhagen. Vis dem hvor de kan tråkke og helst ikke tråkke. Med litt opphøyde bed, karmer og tydelige ganger, gjør vi det enklere for dem å forholde seg til det.

  • Barn med og uten tenner kan fint gnage på en gulrot, dra opp gulrot og ugress.

  • Ikke vær redd for å legge de minste på bakken og la dem utforske omgivelsene sine. De putter jord i munnen, men jeg tenker at det er de ment å gjøre - ellers ville evolusjonen kvittet seg med denne trangen småbarn har til å gjøre det. Det er med på å styrke tarmfloraen. Men hold dem selvfølgelig under oppsyn, så de ikke putter store gjenstander i munnen.

  • Tolerer og overse at de roter og ødelegger litt. Skryt av innsatsen og hvor viktig jobben de gjør er. Dette er ikke tiden for en perfekt hage. Så noe ekstra som du har i bakhånd og forvent at noe stryker med under små barneføtter.

  • Høst noe mat dere kan smake på ved matbordet senere - og koble det til innsatsen dere har gjort. (Sannsynligvis er de mer kresne ved matbordet enn når de er ute i kjøkkenhagen).

  • Vil du ha dem med på å plante, la dem grave hullet. Ha med en godteboks og be dem grave jorden opp i boksen, så slipper du at de kaster jorden rundt overalt. Gi dem rotklumpen og la dem sette den ned i jorden og klappe rundt.

  • Så store frø. I juni kan vi fortsatt så sukkererter. Har du et tomt bed, kan du lage noen hull med jevne mellomrom, så kan smårollingen få i oppdrag å putte ett frø i hvert hull. Eller lag en tipi som han etterhvert kan gjemme seg inni?

  • Kjøre jord eller flis i egen trillebår. Forvent at trillebåren velter der det passer minst. Rydd opp samme og pass på å si at dette var et uhell og er slikt som skjer.

  • La de største smårollingene få klippe blader. Høste salat med saks for eksempel. Du har jo selvsagt sådd litt ekstra, så det gjør ikke noe om en bit blir snauklipt. Så i såfall mer med det samme. Småttiser greier fint å kast utover en neve salatfrø og rote rundt i jorden.

  • La barna være med å tilberede maten. To-åringer kan fint kutte grønnsaker med en liten kniv. Lær dem hvordan de gjør det.

  • Høste poteter. Barn synes det er en skatt å få rykke opp gresset og få grave opp og høste poteter. De jubler entusiastisk når de ser en ny potet. Ta dem med på det. Tidlig-potetene blir klare fra slutten av juni og utover.

  • Sett av plass til lek i nærheten av kjøkkenhagen. Når barna var små hadde vi en enkel trehytte av paller i pæretreet midt i kjøkkenhagen og god boltreplass under. Da har jeg barna nære, mens jeg kan dyrke litt ved siden av.

  • Plukke bær. Gi smårollingen en grein han kan plukke av selv. Lær han å spytte ut morellesteinen, så gjør han det. Noen havner i magen, men det er også ok, den går igjennom systemet.

Tilpass ambisjonene dine. Tenk på dette som en stund dere har sammen. Prioriter alltid barnets behov først (mat, vann, varme, søvn) - og ikke hold på for lenge av gangen. Kanskje 30-40 min er maks for de minste, før de trenger å hvile fra flere inntrykk, spise, sove, lese.

Har du egne erfaringe om aktiviteter som funker med de minste, del dem gjerne i Facebook-innlegget til dette innlegget - eller legg igjen en kommentar.

Lykke til, Maria

Bli med i medlemsportalen

Bli med i et lite samfunn av likesinnede og få ny medlemsartikler, medlemsvideoer hver måned, rundturer fra hagen min, Live-sendinger der jeg svarer på deres spørsmål og tilgang til et stort arkiv med artikler og videoer publisert de to siste årene. Et stort velkommen!

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Få tilgang til medlemartikler, videoer, videoserier og livesendinger - ingen bindingstid og du får tilgang til alt med det samme.

Forrige
Forrige

Gullvann-effekten

Neste
Neste

Sommerkampanje