Hvorfor jeg samarbeider med Solhatt.no
På fjerde året på rad har jeg den glede av å få samarbeide med Solhatt økologisk hagebruk.
Jeg ser at på disse fire årene har jeg ikke skrevet en samlende tekst for hvorfor jeg velger å gjøre det - det har bare vært nevnt i forbindelse med noe annet, så nå var det på tide.
Fremmer norsk frøproduksjon
Grunnen til at jeg velger de er fordi de kun har økologiske frø, som dessuten holder den beste kvalitet. Men kanskje enda viktigere er det at de tar norsk frøproduksjon på alvor og jobber strategisk og har som mål å øke andelen norskproduserte frø i sitt sortiment. I 2022 produseres det totalt litt over 60 sorter, hvorav 12 fra eksterne produsenter. Resten produserer Solhatt selv på 6 ulike lokasjoner i Hedemarken.
I dag produseres bare en liten brøkdel av frøene til hagebruk i Norge. Det aller meste kommer fra utlandet. Det skal sies at også hos Solhatt er fortsatt det meste importert fra økologiske produsenter i utlandet, men Solhatt jobber med, og har et uttalt mål om å øke den norske andelen av det de selger. De er med på å fremsnakke hvorfor dette er viktig og de er med på å gjøre noe med det. De skaper et marked.
At vi dyrker frø i Norge er så viktig for å ta vare på artsmangfoldet som er tilpasset norsk klima og for ikke å snakke om forsyningssikkerheten.
Verd å nevne er også at det Solhatt importerer av frø, kommer utelukkende fra Europa og er produsert under forsvarlige forhold, både når det kommer til mennesker og miljø.
Her kan du se utvalget av norskproduserte frø* Solhatt har i sitt sortiment.
*(Inneholder affiliate-link som betyr at jeg får en del av salget via linken).
Frøkorgen som kan redde nabolaget
Også frøproduksjon rammes av klimaendringer. Både høye temperaturer, tørke og styrtregn gir utfordringer. Mye av frøproduksjonen har tradisjonelt foregått i Sør- og Øst-Europa. Men i de senere årene har sommertemperaturene blitt for høy for enkelte vekster. Ertefrø for eksempel har blitt en utfordring. Høye temperaturer ødelegger kimen i ertefrøet, og dermed mister frøene spireevnen. I tillegg har det blitt større utfordringer med skadeinsekter. Norsk frøproduksjon er god beredskap!
Jeg har en stor frøkorg der jeg samler alle mine frø, nye og gamle. Jeg kjøper nye frø hvert år fordi jeg vil prøve nye sorter, og jeg sparer som regel på de gamle. Jeg høster og lagrer også egne frø.
Til slutt blir dette frø-lageret ganske så stort. Jeg ser på dette som en forsyningssikkerhet. Dersom det skulle oppstå en krise, så kan jeg forsyne min familie, naboer, venner og lokalsamfunn med frø og/eller småplanter som de kan dyrke opp på plena si og ha mat til barna sine. Jeg synes det er en fin og solidarisk tanke og en oppgave jeg tar på alvor.
Reklame: I medlemssportalen min kan du lære om hvordan du selv kan dyrke, høste og lagre frø.
Den urolige våren 2021
I fjor opplevde Solhatt en del utfordringer med å få tak i frø. De kunne melde om at frø-leverendørene i Europa måtte stenge ned sine nettsider jevnlig fordi de fikk så mange ordre at de ikke greide å sende ut i samme tempo. De gikk også raskt tom for endel frøsorter og Solhatt opplevde det som en utfordring å få tak i nok frø av de sortene de ønsket å ha i sitt sortiment. I corona-vår nr. 2 nemlig, hamstret folk frø i Europa for å sikre seg fremtidig mat - i Norge hamstret vi dopapir og gjær.
Jeg fikk munnkurv av Solhatt om å ikke si noe om dette i SoMe- fordi når folk får høre om at det er mangel på noe - så går de instinktivt til verks og begynner å hamstre til seg selv - og situasjonen blir forverret. Så salget gikk sin gang, Solhatt fikk tak i frø - selv om utvalget ble noe annerledes enn de kanskje hadde planlagt - og de ble raskere utsolgt enn de pleier.
Det du kjøper i dag - produseres i morgen
Altså dette illustrere bare hvor sårbart tilførselsårene til Norge er. Blir det krise av noe annet slag i Europa og alle hamstrer sine frø og tenker at de vil ha dem selv. Hva gjør vi her på vår høye hest da? Kan vi belage oss på å alltid få kjøpe frø fra utlandet? Det er flott at vi har lært oss å dyrke - men hva skal vi dyrke? Det får jo bli løvetann da! Jeg synes jo løvetannkaffe er helt utsøkt, men i min uhøytidlige spørreundersøkelse på Instagram viste at det var bare halvparten som syntes at løvetannkaffe var godt, halvparten syntes det vær ÆSJ! Så hvis du vil sikre deg at du skal kunne spise noe annet enn løvetann i en eventuell krisesituasjon - så vil jeg oppfordre deg også til å kjøpe norske frø der du har mulighet.
Husk at det du kjøper i dag - blir produsert i morgen. Vi alle har stor forbruker-makt - bruk den fornuftig! Og jeg synes Solhatt er det beste valget av frøleverandør dersom du synes det er viktig å fremme norsk frøprodukjon*.
PS: som dyrkediller får du to “rabattkuponger” i året med 10 % rabatt på din ordre. Det er unikt - fordi Solhatt sjeldent har rabatter på sine frø. De mener at folk skal kjøpe frø til den prisen det koster, når de trenger frø. Respekt for det - at de ikke velger å kjøre mye kampanjer for å øke salget. Prisen på frøene er ganske rimelig også sammenlignet med andre leverandører.
Også er det bare utrolig flinke, hyggelige, arbeidsomme folk med gode intensjoner, hensikter og gjennomføringsevne.
Av med (sol) hatten for Solhatt.
Alt godt, Maria