Kristins vakre kjøkkenhage

kristins kjøkkenhage.jpg

Dette er første sesongen Kristin dyrker grønnsaker  - det skulle man ikke trodd, for bare se her hva hun har fått til på en sesong! Jeg blir sjarmert i senk av denne lille kjøkkenhagen som rommer så mye.

Det var i mai at Kristin tok kontakt bare for å dele sin nye lidenskap (du kan lese om hva hun skriver lenger ned) og "skryte" litt av meg, som hun sier, fordi det er for lite skryt rundt omkring. Det siste er jeg veldig enig med henne i - at vi alle kan bli enda bedre på å påpeke når noen andre gjør noe bra, fremfor det motsatte. Tusen takk Kristin for fine ord. Dette du beskriver er det jeg selv finner glede i hver dag. At du også har funnet gleden i dette, med litt hjelp fra meg - er det som motiverer meg til å fortsette å dele. Mitt mål er at mange flere skal finne glede i dyrkingen, denne hobbyen som fører så mye positivt med seg, og ekstra glad er jeg om jeg kan inspirere til å bruke mindre ressurser - et poeng det ser ut som at du har tatt!

Det var teksten som gjorde at jeg ville dele innlegget, men når jeg fikk se bildene i etterkant, måtte jeg døpe om innlegget, som egentlig het noe helt annet, til "Kristins vakre kjøkkenhage". Kjøkkenhage er som en liten perle der den ligger inntil fjellet og det utrolig sjarmerende røde huset, med det fine gjerdet som omslutter den, de organiserte dyrkningskassene, gangene og ringblomsten som blomstrer blant potetet. Sukk!

Image8

Kristin har startet sitt første år med kjøkkenhage i pallekarmer og plantekasser. Nå drømmer hun om å utvide til resten av plena. Foto: Kristin Jensen

Image4

Hagen ligger praktisk plassert inntil en fjellvegg, som sikkert magasinerer endel varme som kommer kjøkkenhagen til gode kjølige netter, vår og høst. Foto: Kristin Jensen

Slik forteller Kristin så fint når hun tar kontakt i begynnelsen av mai:

Reklame for egne produkter

"Hei,

Tenker på at vi er for lite flink til å skryte av hverandre, og at jeg stadig vekk tenker på hvilken forskjell du utgjør for mange med å gjøre dyrking så lett tilgjengelig. Derfor vil jeg skryte av deg. Du gjør det så enkelt. Man roter seg lett bort i avanserte fremgangsmåter, og mister lett motet før man har rukket å komme i gang. Jeg har ikke dyrket mat før, med unntak av frukt og bær, men SE her hva som er på gang i år:

  • Vintersådd din frøblanding i stor dyrkingskasse – snart høsteklar både salat, spinat og ruccola.

  • Det står tre typer frøsådde tomatplanter innendørs og venter på å komme ut.

  • Det står sådder av purreløk, kepaløk, ulike sommerblomster, sellerirot og dill i vinduskarmer og under dyrkingslys i kjeller og på vaskerommet.

  • Det står masse potet til forgroing i jord i kjellervinduer.

  • Det står sådd av gulrot, pastinakk, salat, grønnkål, rødbeter, og mer sommerblomster i plastkasser ute.

  • Jeg har laget nye kompostbed i syv doble pallekarmer pluss et bed rett på bakken med aviser/ kjøpt jord.

  • Jeg har vært i fjæra og hentet tang, og ordnet avtale med golf-klubben og naboer om gress.

  • Jeg har begynt å gjødsle med urin selv om mannen synes det er pinlig. Nå leter jeg etter en passelig beholder for å lage gjødselvann.

  • Jeg har avviklet min gamle varmkompost og startet med bokashi-kompostering.

  • Kanskje det viktigste av alt: jeg er ikke lenger redd for å prøve eller for å mislykkes.

Alt dette har skjedd i løpet av noen få måneder. Jeg er overbegeistret over denne nye sysselen som gir så utrolig mye energi. Er veldig takknemlig – for uten deg hadde jeg ikke vært der hvor jeg er nå.

Mvh Kristin Jensen"

Jeg smelter jo totalt når jeg leser dette, det er akkurat som en liten oppskrift på hvordan jeg selv ville ha gjort det - og da får jeg følelsene av at arbeidet jeg gjør med å dele mine erfaringer når frem og har betydning for andre. Tusen takk for at du forteller og skryter, Kristin, det setter jeg sånn pris på! Spesielt fint synes jeg det er å lese at du ikke er redd for å prøve og mislykkes.

Nå i juli sender hun også noen bilder av dette fantastiske lille paradiset hun har skapt utenfor det sukkersøte røde huset på Åndalsnes, for et drømmested!

Image10

Kristin får gress fra golfbanen og utvider kjøkkenhagen med nye kompostbed. 

Image2
Image
Image3
Image9

Men nå er det min tur å skryte litt av deg Kristin også, for en ting er jo å lese og lære på "papiret", men jobben skal jo gjøres og den gjør du dessuten med sånn stil og orden. Det inspirerer meg til å ville stramme opp kantene mine litt jeg også.

Nå i juli oppdaterer Kristin meg på alt hun høster:

"Nå høster jeg diverse salat, pipeløk, mengder med snacks-gulerøtter (melkekartong), div krydderurter og sukkererter. Det som er på gang er flere typer løk fra setteløk samt gul kepaløk som jeg har sådd selv, og som ser ut til å bli vellykket. I tillegg står det potet, purre, sellerirot, pastinakk, gulbeter og rødbeter og vokser seg til. Har grønnkålplanter som straks skal ut i en pallekarm. Har høstet ferdig den første sådden med ruccola og spinat, og sår nå nytt av det snart for å ha utover høsten. Har tre typer tomat som jeg dyrker ute i bøtter. Ble også inspirert til å så sommerblomster selv, det har jeg ikke gjort før, så jeg har planter av både solsikke, blomkarse, blomsterert, ringblomster, pyntekorg og tagetes. Har forkultivert alt, både blomster og grønnsaker. Skal så diverse nå før jeg drar på ferie, som jeg har å fylle opp i bedene etter poteten blant annet. Planen er å komme i gang med å lage mere dyrkbart areal etter ferien slik at jeg kan dyrke enda mer til neste år. 

Kristin har ikke delt så mye fra sin hage på sin Instagram-konto enda, men det har jeg nå innstendig oppfordret henne til å gjøre, for hun tar jo så fine bilder også. Vi vil jo se mer av dette, eller hva?

Følg Kristin på Instagram @fjellgata3

2020-07-07/ Maria Berg Hestad


Annonse for egen medlemsportal:

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Relaterte innlegg

Forrige
Forrige

Omslaget til boken er klart!

Neste
Neste

Brokkoli | Høster, tips og triks