Liten kjøkkenhage i en pallekarm

Har du liten plass, men vil dyrke noe spiselig, kan du dyrke ganske fiffig i en pallekarm og få plass med mengder med grønnsaker over en lang sesong om du sår og planter litt lurt.

Her gir jeg et eksempel på hvordan jeg og mellombarnet fikset hennes lille kjøkkenhage for noen sesonger tilbake.

Det er viktig å ha god jord til grønnsakene som elsker næring, så det er første bud. Finn gjerne inspirasjon til hvordan fikse gratis og god jord til dine pallekarmer ved å sjekke ut kategorien Pallekarm på bloggen.

Reklame for egne produkter:

Syv + en rad er det plass til i en pallekarm. Du kan få plass til en liten kjøkkenhage i en pallekarm - om du bare velger riktige sorter og sår både tett og litt fiffig.

Syv + en rad er det plass til i en pallekarm. Du kan få plass til en liten kjøkkenhage i en pallekarm - om du bare velger riktige sorter og sår både tett og litt fiffig.

Sortvalg

Mellombarnet på da seks år, ville dyrke sukkererter, nepe, reddik, gulrot, grønnkål og spinat. Hun vill også ha blomster, så vi sådde en søt liten flerfarget lilla kornblomst.  Alle disse kan fint sås direkte utendørs fra april.

Siden sukkerertene blir ganske høye, plasserer vi disse i en rad i nordenden av pallekarmen. Vi satt ned et kompostnett ned mellom jorden og karmen, som sukkerertene kan klatre opp etter. Men du kan fint bruke kvister også, som støtte. Så dro vi opp rader til de andre grønnsakene, med 15 cm mellomrom mellom hver rad, i retning sør-nord. Det gir 7 rader, fordi man lar det være 7,5 cm mellom karm og de ytterste radene.

Annonse for egne bøker

Rad en - nepe

I raden lengst til venstre sådde vi neper. Det er plass til kanskje 10 mellomstore neper i en slik rad.  Vi sår to frø for hver 5 cm, og luker bort de svakeste skuddene når de har kommet opp.  Vanligvis sås neper med 10 cm mellomrom, men siden det var et barn som skal høste, sår vi litt ekstra for tort og svie, men også så de kan få høste noen eksemplarer når de er små – så gir det bedre plass til de som står igjen.

Rad to+tre - reddik

I de to neste radene sår vi reddik. Reddik vokser så raskt, at den er høsteklar etter bare halvannen måned. Ikke så reddiken for tett, da blir det mest blader og mindre rot-dannelse.

Rad fire - gulrot

I fjerde raden sår vi gulrot. Vi kan godt så de litt tett, for så å høstetynne tidlig på sesongen, små knaskerøtter. Men står de FOR tett, blir det heller ikke her noen røtter å snakke om, bare bladverk. En god regel er å gi hver spire/plante minst så stor plass, gjerne litt mer,  som du ønsker at roten skal bli. 

Rad fem + seks – reddik og spinat

Så sår vi en rad til med reddik og en rad med spinat i rad 5 og 6. Spinaten kan vi fint så ganske tett, og satse på å klippe små babyblader, eller når et barn vil klippe blader til sine grønnsakssupper når de leker.

Rad syv - grønnkål

I den syvende raden sår vi grønnkål. Vi velger en sort som ikke blir så høy, vi sår de litt tett og satser på at hver plante gir noen blader hver, heller enn at en plante får vokse seg veldig stor (og tar over hele karmen). Med litt tett, mener jeg kanskje 6-10 planter - ikke alle 70 frøene som er i posen.

18.juli allerede er reddikene og spinaten spist opp, og gulrøtter, sukkererter, neper og grønnkål står for tur.

18.juli allerede er reddikene og spinaten spist opp, og gulrøtter, sukkererter, neper og grønnkål står for tur.

De raske gir plass til de sene

Spinat og reddik blir høsteklare ila mai/juni. Spinat går uunngåelig i blomst rundt St.hans, så den høster vi bare ferdig innen det. Reddik spises opp og etterlater da plassen sin til de andre, som vokser litt senere, men som nå trenger mer plass.

På denne måten får vi reddik og spinat tidlig, så får vi sukkererter, gulrot, nepe og grønnkål litt senere på sesongen. Om vi satser på å høstetynne røttene ved å høste de største først, kan de vare en ganske lang periode fra samme såing.

 PS: kornblomsten sådde vi oppe i det venstre hjørnet. Det er bare to planter, men de vokser seg utover og fletter seg florlett og vakkert inn sammen med sukkerertene, uten å skygge for mye.

Tips: du kan fint bytte ut en av radene med plukksalatmiks – for å kunne høste salat i mange måneder fremover.

Dette er en fin liten beplantning å gjøre sammen med barna, eller å ha inntil en vegg på verandaen eller så - så kan du gå ut og plukke deg litt snacks. Du kan fint så denne pallekarmen mellom april og helt til august, og rekke å få fint resultat – siden dette er vekster som vokser raskt, så ikke fortvil om du er sent ute i sesongen når du leser dette!

Reklame: Frø kan du kjøpe hos min samarbeidspartner Solhatt.no. (Linken inneholder en affiliate link, som gjør at jeg får endel av salget. Tusen takk!)

Annonse for egen medlemsportal

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Forrige
Forrige

Månedens utvalgte frø - April

Neste
Neste

Foredraget Dyrk enkelt digitalt