Månedens utvalgte frø - April

Vååååår! Jeg elsker våren med de lyse dagene, det grønne som dukker opp her og der, fuglekvitter og folk som kryper ut av sine hi og roper «ho-ho» over gjerdet. Nå klør det i alle sine grønne fingre virker det som - også hos de uten hage-basillen. Det må være noe med denne vårluften! Nå skal vi dyrke på folkens!

I samarbeid med solhatt.no.

Hver måned fremover i år, 2021, kommer jeg til å plukke ut mine fem favoritter å så for den aktuelle måneden. Frøene har jeg plukket ut fra min fine samarbeidspartner solhatt.no. Om du kjøper frøene via linken, så får jeg endel av salget, uten at det koster deg noe ekstra. Tusen takk!

Når jorden er klar

Når jorden tørker opp og ikke lenger fester seg under skoene, er den klar for å sås. Det synes jeg den er her hos meg nå i starten av april. Kanskje ligger det enda snø hos deg lengst nord, men da venter du bare til jorden er klar – eller drar frem pallekarmer og legger lokk på og tjuvstarter der.

Disse tøffingene er blant mine favoritter og tåler å bli sådd på friland når jorden blir klar.

Bondebønne Green hangdown

Bondebønnen er den tøffeste av alle bønner. Kanskje fordi den slett ikke er en bønne, men hører til ertefamilien. Men den ser ut som en bønne og de er attpåtil kjempestore og både lette å dyrke og spise. Litt mer plantebasert protein burde vi alle sammen spise, og kan vi attpåtil dyrke det selv, roper både helsen og klimaet et stort hurra!

Bondebønner blir store planter, så sett de i nordenden av bedet, gjerne i blokker, så de støtter hverandre. I vindutsatt strøk kan det være nødvendig å gi de litt ekstra støtte. 

Les gjerne her hvordan jeg dyrker bondebønner.

Gulrot Milan

Jeg kan ikke lovpris denne gulrotsorten nok. Den er nydelig på smak, den er ganske tidlig, men likevel ganske god å lagre. Hva mer kan man forvente av en gulrot? Jeg sår gulrot i melkekartonger, jeg sår i drivhus, jeg sår i rader, i blokker, jeg sår tidlig og sent, til høyre og venstre, for å sikre meg mye gulrot. Sneglene spiser dessverre endel av spirene mine, derfor denne strategien over med å så litt ekstra mye, så jeg er sikker på at det blir nok til oss alle.

Pastinakk Halblange Wisse

På instagram dukker det fra tid til annen opp bilder av pastinakker som dras opp fra jorden nå i april. Pastinakken er nemlig en utrolig lagringsdyktig rot som kan stå på vekstplassen sin ett år frem i tid og høstes året etter vi sådde den. Det er grunn nok til å dyrke den – i ren selvforsyningsånd. En annen god grunn er at det er utrolig godt med torsk servert på en seng av pastinakkpurè, med bakte rotgrønnsaker og karamellisert chilismør. Mmm. Det vanskeligste med å dyrke pastinakk er etter min mening å få de til å spire, da de bruker lang tid og er utsatt for å tørke. Dessuten er disse frøene noen av de med dårligst holdbarhet, så jeg pleier å så minst 5-6 frø med 10 cm mellomrom i raden. Om alle kommer opp, så luker jeg bort så det står bare en 3-4 igjen i klyngen. Du kan også så pastinakk i melkekartong, slik du gjør med gulrot - bare med 5-6 frø i hver.

Nepe, Solanepe

Nepe var lenge en gåte for meg hvordan jeg skulle få til. Jeg drev å fjusket, stelte, forkultiverte i drivhus og prøvde å behandle de slik som de andre kål-sortene jeg sår, men jeg fikk det bare ikke til. Jeg holdt nesten på å gi de opp, til jeg en dag sådde neper sammen med min 9-år gamle datter ute i hennes pallekarm i april. Hun fikk kjempefine store neper, uten vridde røtter eller enormt bladverk. Da lærte jeg at neper sår vi best direkte ut, først når det er litt varmt i været slik at de får vokse raskt og bli milde og gode. Neper kan faktisk sås hele veien inn i august og fortsatt rekke en avling utover høsten. Neper har vært 9-åringens (i dag 12-åring) favoritt-grønnsak siden da.

Grønnkål Westlander Winter

Grønnkål kan forkultiveres og plantes ut som store planter, eller den kan også direktesås. Om du er utålmodig kan du så de tett -i-tett og vente på en liten matte med babyblader kommer opp – så kan du høste grønnkålen som du ville gjort med spinat; bare klippe av toppene.

Få mer inspirasjon til hva du kan så i april her: Liten kjøkkenhage i pallekarm.

Annonse for egen medlemsportal

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Forrige
Forrige

Så spinat rundt hvitløken

Neste
Neste

Liten kjøkkenhage i en pallekarm