Salat etter tidligpotet - i ukompostert materiale!

Salatettertidligpotet.png

Mange lurer på hva man kan gjøre med potetbedet etter at poteten er høstet og materialet på toppen fortsatt er ganske ukompostert. Kan man plante rett i det relativt ukompostert materiale, eller må man tilføre mer jord? Det tenkte jeg å finne ut da jeg plantet salat i ukompostert høy etter poteten.

Potet rett på plena

Jeg foretrekker å sette potet rett på plena, med aviser og organisk materiale som dekker poteten og kveler ugress samtidig. Potet trenger nemlig veldig lite jord for å sette i gang å vokse - den sender røttene sine ned og finner næring og vann i den uforstyrrede bakken under aviser og materiale, selv om jorden ikke omgir selve settepoteten. Du kan lese om hvordan det ble til bedet omtalt i dette innlegget her: Bed en i markedshagen - potet i høy

Dette er en suveren måte å skape mye jord i kjøkkenhagen på. Året etter er materialet på toppen vanligvis så nedbrutt at man kan kan plante direkte i dette. Men hva med når man høster tidlig-poteten som er høsteklar i midten av juli? Da er det jo lenge igjen av sesongen og vi rekker jo å plante noe nytt i dette bedet.

Reklame for egne produkter:

IMG_9769-1024x576.jpg

Slik så dette bedet ut når det var anlagt for poteten i april. Mengder med høy over eksisterende hardpakket plen.

IMG_3713-1024x576.jpg

Slik så det ut etter at poteten var høstet i juli.

Etter poteten var det noe av høyet nærmest bakken som var kompostert, men fortsatt kaker av gress/høy som var relativt ukompostert på toppen.

Plugger i materialet

Jeg ville se om det gikk fint å plante direkte i dette, uten å tilføre noe mer jord annet enn det plantene hadde med seg i sin plugger. Jeg hadde forkultivert salatplanter i pluggbrett noen uker i forveien, som nå var utplantingsklare. 8.august var datoen da jeg fikk plantene i jorden. Jeg kunne ikke bruke en dibber til denne jobben, fordi dibberen ikke greide å penetrere det ukomposterte materialet. (En dibber stempler hull i jorden hvor vi setter pluggene nedi). Men jeg opplevde det ganske enkelt å lage et hull med hendene, legge pluggen nedi og tette godt rundt den lille jordklumpen med materialet.

IMG_3714-1024x576.jpg

Små salatplanter plantet rett ned i relativt ukompostert høy

IMG_3717-576x1024.jpg

Pluggene ble dyttet ned i sprekker i materiale og pakket rundt.

Det var en ganske regnfull dag, men jeg merket at det var enklere å plante i dette ukompotserte materialet uten å ødelegge "jordstrukturen" enn når man planter i våt jord - åpenbart kanskje siden det ikke er "jord", men verd å merke seg likevel (mulighet for å gjøre mer arbeid selv på regnværsdager). Det var nok en fordel at det var ganske vått denne perioden, slik at det omliggende materialet ikke tørket opp i tiden plantene trengte til å etablere seg.

Etter dette har jeg kanskje vannet de ved en anledning, jeg huske ikke, men ellers har jeg ikke foretatt meg noen ting og jeg har ikke tilført verken mer jord eller gjødsel, salaten har funnet alt den har trengt der den ble plantet.

IMG_5352-777x1024.jpg

Salaten vokser kjempefint og begynner å danne hoder nå halvannen måned senere. (Plukksalaten til høyre er ikke en del av dette forsøket)

Plantene satte i gang å vokste ganske snart og er på vei til å bli store fine hoder av hhv. isbergsalat og hjertesalat nå i slutten av september. Høsten er en utmerket tid å dyrke salat, som elsker det kjølige og fuktige været. Hadde jeg plantet de tidligere, rett etter poteten ble tatt opp i juli, hadde de vært høsteklare allerede, men jeg bor i mildt klima og erfarer at salaten klarer seg lenge utover i oktober og november og satser på de rekker å vokse seg enda større om noen få uker.

Konklusjonen er at man kan plante selv små plugger i ganske ukompostert materiale og det kan fungere fint. De finner røttene sine ned i jorden under og vil også finne næring i komposten på toppen alt ettersom den komposterer. Kan man plante små salatplanter, kan man fint plante hva som helst. Kål for eksempel?

Deilig å vite for oss som vil kjøpe så lite jord som mulig til våre prosjekter, men bare markdekke med organiske materialer og dyrke direkte i dette.

2020-09-29/Maria Berg Hestad


Annonse for egen medlemsportal:

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Relaterte innlegg

Forrige
Forrige

Dyrk GRESSKAR på UGRESS

Neste
Neste

De tre søstre - mais, squash og bønner