Sår brokkoli tidlig for å høste tidlig!

Noen av de beste og fineste brokkoliene jeg dyrket i fjor fikk jeg fra planter jeg sådde allerede tidlig i februar innendørs.

Sår brokkoli tidlig

Vanligvis fraråder jeg å så kål innendørs for tidlig. Men om du har en fiffig plan og et drivhus/tunnel til hjelp, kan du manipulere frem en supertidlig avling av denne høyt etterlengtede kålen på vårparten.  I fjor lyktes jeg så utrolig bra med dette eksperimentet, og derfor vil jeg dele noen tips med dere.

I korte trekk handler det om å forkultivere kål innendørs tidlig på året for så å plante det ut i drivhus eller tunnel med ekstra beskyttelse i form av en karm med lokk på og fiberduker i de kaldeste periodene. Kålvekster er ganske robust og liker kjølig klima veldig godt. Når det blir tørt og varmt på sommeren, trives de mindra godt og kan ofte bli beske og sterke om jeg ikke lykkes vanne nok. Derfor er det så veldig verdifullt å tjuvstarte kål-sesongen slik at man får velutviklet kål før det blir for varmt i været.

Slik så tidslinjen ut fra sådd til høsting.

Klikk i bildekarusellen over for å se utviklingen fra småplanter til fullvokste brokkoli.

Tidlig februar

sådde jeg et utvalg kålvekster under ekstra belysning i planterommet mitt i kjelleren. Her fikk plantene vokse seg til i noen uker.

5. mars

priklet og plantet jeg småplantene ut i et forberedt bed i drivhustunnelen. Jeg delte de og plantet de direkte, noe som kan være litt belastende for små planter - bedre hadde vært å gitt de hver sin potte noen uker i forveien for å la de hente seg inn igjen etter den tøffe prikle-prosessessen, men jeg hadde planterommet fullt opp av paprika jeg skulle selge på REKO - så det var ikke plass til flere potter!

Telen går ganske tidlig ut av jorden inne i drivhustunnelen. Oppå jorden satte jeg varmbenkrammen som ikke var i bruk dette året. Over plantene la jeg en fiberduk og la på lokket den første tiden. Da hadde småplantene 3 lag mellom seg og det tidvis bitkalde mars-været; fiberduken, lokket på rammen og duken på drivhustunnelen. Å dekke til småplantene på denne måten er litt den samme tankegangen som man har når man kler på barna flere lag med ull. Det er luften i mellom lagene som er det egentlige isolerende elementet, så det handler om å fange luften og få dem til å stå stille - da isolerer den best.

Reklame for egne produkter:

I starten av mai

begynte plantene og trenges om plassen. Og det begynte å bli for varmt for kålplanter i tunnelen. Jeg besluttet derfor å flytte plantene ut i en pallekarm på friland. For å gi de en varsom overgang til de fortsatt jernnettene mai leverer, satte jeg en ekstra pallekarm over dem og la på et lokk over i den første tiden.

27. mai

vekstene hadde vokst seg opp i taket på pallekarmen og nå var været godt nok til å fjerne rammen slik at de også fikk bedre lys tilgang. Og jeg la på et lag ferskt gressklipp for å gi deg ekstra næring og holde bedre på vannet.

17. juni - photoshoot

den første brokkolien kunne høstes. Den ble symbolsk nok høstet i anledning at jeg skulle ta bilde til fremsiden av boken min ! Brokkolien kan ses oppe i toppen, over hodet mitt.

I klippet under kan de se det øvrige resultatet fra denne pallekarmen.

Variasjoner

Kanskje var jeg heldig med våren dette året 2020. Men det var flere dager med minusgrader utendørs, men termometeret oppi kassen målte alltid pluss, selv om det noen dager bare var så vidt. Dette viser at det hjelper å dekke til. I mars har solen beveget seg høyere på himmelen og solfylte dager kan det bli ganske varmt i drivhus og tunnel. For å forsøke å utligne varmen mellom dag og natt, la jeg også svarte eller mørke steiner oppi kassen og rundt plantene. Tunge materialer, slik som stein, er god på å ta til seg overskuddsvarme og lagre den for så å avgi den når temperaturen i omgivelsene synker. På denne måten vil steinene utjevne temperaturen over døgnet nede i kassen. Men på varme dager må du passe på å lufte. I varme perioder fjernet jeg fiberduken og lot lokket på kassen stå åpent. Her blir det litt som å lufte hunden ett par ganger om dagen, man må se til plantene sine og følge med været og tilpasse litt etter vær og føreforhold.

Fire måneder + forsinkelse

Vanligvis går det ca. 4 måneder mellom såing og høsting med brokkoli – dersom vi er midt i sesong, så det er naturlig at det bruker litt lengre tid når man planter ut allerede i mars i iskaldt drivhus. (Jeg har ikke varme i mitt drivhus). Men desto mer verdifullt å kunne spise brokkoli allerede i midten av juni.

Forbedringspotensiale

I år har jeg startet enda litt tidligere og håper å potte om en gang før jeg setter de ut. I fjor mistet jeg noen av småplantene til snegler og det blir vanligvis mindre påfallende om plantene er litt større. Det kan også slå andre vegen - at plantene er for store til å synes en utplanting er tilgivelig. Små planter tåler bedre et brått skifte i omgivelser. Men jeg må jo prøve og teste hva som fungerer best!

En annen forbedring jeg tenker å gjøre i år - er å sette plantene i store potter som jeg graver ned i jorden. Da blir de enklere å flytte på når de må ut av drivhuset i mai.

PS: når du lurer kålvekstene til å vokse så tidlig på sesongen, er det tilnærmet ingen flyvende skadedyr og du trenger ikke dekke til med nett. Det er litt digg!

Hva med deg? Tør du å teste dette?  

Alt godt, Maria

Annonse for egen medlemsportal

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
79,00 kr
Hver måned
899,00 kr
Hvert år

Få tilgang til medlemartikler, videoer, videoserier og livesendinger - ingen bindingstid og du får tilgang til alt med det samme.

Relaterte innlegg

Forrige
Forrige

Storfavoritten pyntekorg (Cosmos)

Neste
Neste

Velkommen til ny nettside