Fiks en plantekrok inne

Jeg har ikke stor plass innendørs til å drive med forkultivering/planteoppal. Når jeg fikk meg drivhus tror jeg samboeren, som ikke deler min interesse for planter, hadde håpet at alle plantene skulle flytte ut for alltid. Han ble nok litt skuffet, for det går ikke helt!

Fiks en plantekrok inne.jpg

Jeg vil dyrke på de forutsetninger som råder her hos meg og vil derfor ikke varme opp drivhuset mitt på kunstig vis. Jeg lykkes med å så det aller meste av våre grønnsaker kaldt utendørs, men det finnes noen kjære grønnsaker som trenger en lang sesong og som må tjuvstarte sesongen innendørs. Så hvert år blir det forhandlinger i familien om hvor mamma skal ha sine planter fra og med januar. Vi har et lite hus, som vi i tillegg renoverer, så det er ikke noen rom til overs. I fjor lyktes jeg å forhandle meg til noen hyller i verktøyboden. Jeg håper på det samme i år.

Plantebelysning

Om du har et kjølig uanvendt rom med vindu mot sør, er dette drømmeplassen for små planter å vokse opp - så klart. Men når man skal starte opp forkultivering innendørs i januar/februar, man uansett ha ekstralys/plantebelysning. Det kan også se litt grelt ut utenfra når vinduet er proppet fullt med plantebelysning, så man kan like gjerne velge en krok uten vindu, om det er mer praktisk i forhold til andre funksjoner i huset.

I to hyller i en mørk krok i vår verktøybod foregår planetens viktigste kjemiske reaksjon – fotosyntesen. Det er til å bli religiøs av nå i mørketiden!

I to hyller i en mørk krok i vår verktøybod foregår planetens viktigste kjemiske reaksjon – fotosyntesen. Det er til å bli religiøs av nå i mørketiden!

Jeg er ingen ekspert på plantebelysning, så det er sagt. Det finnes et helt hav av valgmuligheter i alle priskategorier og energiklasser. Min erfaring er at vanlige lysstoffrør fungerer utmerket. Jeg har dog byttet ut de varmhvite rørene med den typen som har hvitt lys med fargetemperatur 4200 K. Plantene er mest interessert i blått og rødt lys, grønt lys reflekterer de, det er derfor de ser grønne ut. Hvitt lys inneholder hele spekteret av farger, best å satse på det for å helgardere seg om man en nybegynner.

Nå er det lett å få tak i vekstbelysning, eller smarte ledlys med hvitt lys, så om du vet at du elsker å dyrke er det kanskje like godt å investere i et ordentlig et med en gang.

Reklame for egne produkter:

Hyller sparer plass

Plantene er på denne tiden fortsatt ganske små og trenger ikke stor høyde. Derfor er det veldig plassbesparende å henge lysene i hyller i flere plan, fremfor å ha de på et bord.

Det er en fordel om lampene ikke henger så langt unna plantene, om de henger cirka 15-20 cm unna utnytter man lyset best, men de må heller ikke komme for nærme for da kan de svi bladene - så her må man følge litt med og justere etterhvert som plantene vokser.

Jeg har festet en smal kjetting til mine lamper som henges i en krok i hyllen slik at jeg enkelt kan justere høyden på lampene ved å stramme inn/ut kjettingen. Dersom man ikke får til å justere lysene, er det et alternativ å bygge opp plantebrettene med bøker eller tilsvarende, som fjernes etterhvert som plantene vokser.Jeg har en timer på stikkontakten på lyset, som er stilt inn på 16 timer lys om dagen. Jeg synes det fungerer bra.

Finn balansen mellom lys og varme 

Når frøene skal spire, er det fordelaktig om det er ganske varmt, med mindre frøene er såkalt "lysgroende" trenger de aller fleste frø ikke lys for å gro. Jeg setter de da på badegulvet til de spirer. Men når de har spiret settes de kjøligere og så lyst som mulig. I vår kjeller er det mellom 15-18 grader på vinteren, det er en fin temperatur for småplantene. Ekstralyset gir også fra seg litt varme som hever temperaturen litt lokalt. Det er ganske viktig at det ikke blir for varmt, spesielt om ikke lyskilden er sterk. Man ser det raskt på plantene om de renner i vei og bli lange og skrante, eller om de vokser i passelig tempo og blir lubne og kompakte. (Det er det siste vi ønsker i planteverden). Dersom det første skjer, betyr det at det er et misforhold mellom lys og varme - man har da to valg; enten å skru ned varmen, eller tilføre mer lys.

Vi vil ha lubne og kompakte planter – det får vi med riktig forhold mellom lys og varme

Vi vil ha lubne og kompakte planter – det får vi med riktig forhold mellom lys og varme

Vann passelig

Luftsirkulasjonen innendørs er som regel ganske dårlig, og det er fort gjort at det dannes mose på jordoverflaten dersom den holdes fuktig over lang tid. Jeg pleier å vanne forsiktig med en vannflaske med hull i korken, som gir en myk stråle til spede spirer. Eller jeg vanne plantene under ifra og lar jorden trekke vannet opp, det er mindre dill enn å vanne hver enkelt. Men da må jeg passe på å ikke vanne mer enn jorden greier å trekke opp ila 30 min, røttene må ikke stå i vann - da kan de råtne. Ven å vanne underifra kan overflatejorden tørke litt opp og man unngår for mye mose, men også den irriterende lille flua ved navn hærmygg får tøffere vilkår. Ha derfor hull i beholderne du sår i og sett de på et brett med litt oppkant, som kan holde på vannet til jorden får sugd den opp. Jeg bruker et sko-brett fra IKEA, som passer fint inn i mine hyller og er veldig robust. Men gjenbruksbeger kan også fint benyttes som brett.

Man trenger ikke stor plass eller en masse spesialutstyr for å drive med planteoppal innendørs, det holder med noen hyller, noen enkle lamper og en god prioritering for hva man absolutt så innendørs. Kanskje har du allerede alt du trenger for å fikse en plantekrok?

2018-11-30/ Maria Berg Hestad

Redigert 2024-01

Her kan du lese om hva jeg sår i januar Dette sår jeg - januar

Annonse for egen medlemsportal

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Relaterte innlegg

Forrige
Forrige

Enkel julekrans av pil og vekster fra hagen

Neste
Neste

Rundtur i kjøkkenhagen - NOVEMBER