Lage jord og bed du kan dyrke i med en gang!
Jeg er veldig glad i å lage min egen jord. Det er bare sunn fornuft å gjøre det, og det er slett ikke vanskelig. Ikke hør på dem som ønsker å selge deg jord som er egnet til det ene, det andre og det tredje. Jord trenger ikke å være så komplisert. Sannsynligvis har du alt du trenger rundt deg for å komme i gang.
Hva er jord?
Jord er en blanding av steinmaterialer som grus, sand, silt eller leire i ulik grad, blandet med dødt organisk materiale. Det siste kan vi kalle for både humus, mold, torv eller kompost. Felles for sistnevnte er at det har vært levende på noe tidspunkt - og derfor inneholder det endel karbon og også næring. En god matjord inneholder minst 10 % kompost, men gjerne mer.
Fra plen til åker
Har du en gressplen som vokser fint, så er jorden din sannsynligvis ganske god på stedet. Da kan du gjøre denne om til grønnsaksbed kun ved å tilføre noe jordforbedring - som jeg kommer tilbake til. Dersom plenen ikke vokser godt, er det kanskje tegn på at jorden er for skrinn eller er i et for tynt lag. Mange nye tomter får et altfor tynt jordlag over pukket som legges på tomten. Er dette tilfellet for deg kan du ha behov for å tilføre mer jord på hele plena, eller du kan velge å dyrke i pallekarmer eller tilsvarende og bare tilføre mer jord akkurat i kassene.
Trenger du mer jordsmonn på stedet - så er det et tips å kjøpe anleggingsjord på bulk (lei en henger). Typ pukkverk kan ha slikt.
Er jordsmonnet dypt nok hos deg og plena vokser godt, er jorden sikkert god nok, men trenger sannsynligvis en liten vitaminboost i form av kompost. Da kan du kjøpe kompost på typ gjenvinningsstasjonen, om din kommune har et slikt tilbud? Da får du mye kompost til en rimelig pris.
Å kombinere anleggingsjord og kompostjord vil gi best resultat der jordsmonnet er skrint i utgangspunktet.
Kvaliteten kan variere mye både på jord og kompost, så forhør deg om jorden er egnet til å dyrking av mat.
Om du velger å kjøpe jord/kompost - så kan du lage et bed rett på plana på måten jeg viser i videoen under. Denne metoden fungerer fint for alle typer vekster, ikke bare for potet.
Søk etter organiske materialer
Men det finnes mange metoder du kan bruke for å unngå å kjøpe jord også - selv ved oppstart. Men det fordrer at jorden din på stedet er relativt ok.
Du kan forbedre jorden din og plante direkte i organiske materialer du skaffer fra nærområdet. Det kan være du kan få tak i:
Gressklipp
Løv
Høy
Skadet rundball
Hestemøkk eller annen dyregjødsel (ikke katt eller hund).
Bølgepapp/aviser
Noe kan du hente selv, annet kan du spørre rundt hos venner og kjente? Avertere blant venner på Facebook? Henge opp et skilt ved gjerde?
Advarsel: har du ikke snegler allerede i hagen, må du vært litt bevisst hvem du mottar avfall fra
Jordgjerrige bed
Er du interessert i å spare mest mulig jord, men har mengder med organiske materialer tilgjengelig (inkludert ugress) - så finnes det veldig mange måter å lage jord av avfall, og dyrke i det direkte. Her gir jeg noen eksempel:
Kompostbed i pallekarm
Fyll1-3 pallekarmer i høyden med rusk og rask du finner i hagen. Løv, gressklipp, gamle stauder, tang fra stranda, fint hekkavklipp, grøntavfall fra kjøkkenet. Fyll det i en pallekarm i tynne sjikt og mest mulig variert nesten opp til toppen. Så topper du det hele med 10 cm tykt lag med jord. Her kan du så og plante i prinsippet nesten hva du vil. Se bildeserie under - hentet fra boken “Dyrk enkelt”.
aviser for å hindre ugress i å vokse inn i karmen. 2. hekkavklipp 3. bokashi 4. dyregjødsel med strø og hageavfall
5. topper med jord, sår og legger et lokk på. 6 og 7. Etter endt sesong har jeg en kasse full med jord jeg kan grave ut og dele med til neste kompostbed.
Se gjerne kortfilmen (Reel fra IG) om hvordan jeg etablere en kompost midt i kjøkkenhagen, jeg rydder opp rundt omkring og kveler ugress og får dyrkebed i pallekarm i samme slengen Kompost midt i kjøkkenhagen.
Dyrk gresskar på ugress
Du kan også dyrke rett på avfallet uten å ha en karm som toppes med jord, slik jeg viser for denne ugressvollen jeg dyrket gresskar på.
Prinsippet er å samle sammen alt rusket og rasket du får tak i - også ugress med levende røtter eller dyregjødsel. Dekke haugen/vollen med plastduk, eller papp/kartong for å holde lyset ute for ugresset - også planter du gresskar du har sådd på forhånd, midt i denne haugen med noen liter jord i en grop.
Dette var ganske storskala - men det kan i prinsippet bare være en haug med rusk og rask også. Du kan også dyrke tomat eller store kålvekster på samme måte. Alle elsker de varmen og næringen som frigjøres i denne komposthaugen. Bonusen er at du får et ugressfritt felt året etterpå.
For pallekarm
I videoen under viser jeg hvordan jeg dyrker på mengder med ugress i en pallekarm.
Gresskar under epletreet
Nå kan jeg jo kanskje virke som jeg er besatt av gresskar, men det er jeg egentlig ikke. Det er bare det at jeg synes gresskar er en vanvittig god vekst å skape bed av - derfor så etablerer jeg nye komposthauger rundt omkring hvert år, der jeg har ugress - også planter jeg gresskar der jeg ønsker litt ugresskontroll. Her kan du se en bildeserie om hvordan jeg fikser ugress under epletreet - med gresskar.


















Bed i skrått terreng
Har du skrått terreng, eller en skråning, kan du fint dyrke i den også. Men da handler det om å få stoppet vannet i å prelle av for raskt, men heller synke ned i bedet ditt, ellers blir skråninger ofte for tørre.
Her kan du se en video-serie hvordan jeg løste dette i min bratte skråning for noen år tilbake. “Mitt fantastiske flettede bed i skråningen”.
Flere tips
Kortvideoer fra Instagram (krever IG-konto for å se). De går alle ut på mye av det samme - å gjenbruke alt som finnes i hagen og gjøre det om til jord på stedet.
Bygger et hugelbed - (Forbereder bed for neste år).
Rundt hugelbed rundt pæretreet
Kortfilm fra YouTube: Enkel terrassering i skråningen av paller - og bli kvitt ugress samtidig.
Neste gang
Nå håper jeg du har fått litt inspirasjon til hvor du skal legge kjøkkenhagen din (forrige gang), og hvordan du skal komme i gang med å skape jord og bed i kjøkkenhagen og dyrke i det direkte. Neste gang skal vi lære om kompostering. Håper du henger med.