Lag plantekuvøser - for en skånsom utplanting
For å unngå at plantene går i sjokk når de settes ut fra den varme gode stua eller drivhuset, og rett ut i den lunefulle våren, med skarp sol dagtid og lave nattetemperaturer, bør man gi de en liten overgangsordning. Jeg bygger plantekuvøser av det jeg har tilgjengelig.
Doble pallekarmer til de høye
Jeg sier det igjen, det beste med pallekarmer et at de er så enkle å flytte på. Jeg har alltid noen karmer liggende på lur, eller så kan jeg poppe av den øverste karmen på noen kompostbed som har sunket sammen og dermed frigjør karmer. Lokkene til pallekarmene blir også ledig nå, da de første utplantingene for lengst er tilpasset utelivet og trenger ikke lenger lokk.
Reklame for egne produkter
Pallekarmer benytter jeg til høye planter som fremdeles står i potter. Tomater, kål, sommerblomster som har vokst opp innendørs eller i drivhus må få en skånsom overgang til den skarpe solen, vind og kjøligere klima utendørs. Pallekarmene setter jeg et ledig sted i lett skygge, under en av frukttrærne for eksempel. Hvorfor i skyggen kan du lese mer om her: LINK
Er det plen eller tilsvarende som vokser der du sette pallekarmene, kan man legge aviser i bunn for å hindre at gresset vokser opp blant vekstene. De høye karmene vil gi en viss skyggeeffekt i seg selv, men vil også dempe vind fra sidene som kan være vel så tøft for små "bortskjemte" planter.
Jeg dekker til pallekarmen med fiberduk eller annen hvit duk, et laken vil også fungere, bare det slipper igjennom endel lys, men gjør lyste mer diffust. Er det kaldt på nettene kan jeg legge på et enkelt lokk av plast. Her kan du lese om hvordan jeg bygger det:
Bygg et enkelt lokk til pallekarm
Plastkassen frem igjen
Når det er tid for å sette ut de ømfintlige vekstene i agurkslekten, er plastkassen med gulrøtter rukket å bli ledig. Du kan lese om hvordan jeg sikrer meg tidlig avling av gulrøtter ved hjelp av denne plastkassen her: Så gulrøtter i melkekartong. Nå kan denne plastkassen få en omvendt funksjon, bokstavelig talt - altså om den settes opp ned over en nyplantet squash, agurk eller gresskar. Det er planter som ikke er så høye, men er bredere og plantes ofte langt ifra hverandre, så det blir enklere å ha en installasjon per plante. Agurkslekten er ømfintlig for fukt, kulde og vind - og kan ha det svært tøft når de blir plantet ut. Får de sjokk så kan det hende de aldri kommer seg igjen, så det er vel verd å legge litt innsats på å gjøre utplantingen så skånsom som mulig.
Men det kan bli ulidelig varmt i en slik plastkasse, så det er viktig å lufte på solfylte dager, ved å sette inn en kile som slipper luft inn, eller fjerne kassen helt, dersom planten er til vent den skarpe solen.
Er det små planter du setter ut, kan godteboksen også fungere som en beskyttelse, men husk at jo mindre volum plastkassen har, jo dårligere regulerer den klimaet - det blir veldig fort varmt og fort kaldt, så man må være mer på vakt i forhold til lufting jo mindre boksen er. Her kan du lese om hvordan jeg lager et minidrivhus av en godteboks.
Rammen til varmebenken ledig
Når materialet i varmbenken har sunket endel pleier jeg å fjerne rammen til varmbenken. Den blir en perfekt le for nyplantede vekster på friland.
Man kan selvsagt også bare sette de i en klynge og legge en fiberduk over, men en slik installasjon er mer utsatt for vind og duken kan gjøre skade på plantene om den skulle begynner å flagre i vei.
Håper du har fått noen tips til hvordan du også kan gi dine småplanter en forsiktig start på utelivet, eller kanskje du har dine egne måter å gjøre det på? legg gjerne igjen en kommentar enten her eller på Facebook.
2018-05-14/ Maria Berg Hestad
Annonse for egen medlemsportal:
Bli en dyrkediller
Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.
Få tilgang til medlemartikler, videoer, videoserier og livesendinger - ingen bindingstid og du får tilgang til alt med det samme.