De nyttige sommerblomstene

Jeg ønsker meg å bli enda bedre på å kombinere grønnsaker og sommerblomster. Til nå er det grønnsakene som har fått prioritet, og sommerblomstene må finne seg i å bli sådd sent og kaldt, derfor kommer de også sent i gang. De blir plassert litt her og der, men nå kommer de for fullt, og da tenker jeg hvert år - jeg skal dyrke enda mer blomster neste år! 

img_5309.jpg

Funksjonen til blomstene hos meg er tiltrekke pollinatorer og andre nyttedyr, gi verdifull grønnmasse til jorddekke eller kompostbed og å fylle ut i bed som holder på å gå tom for grønnsaker.  De binder opp næring fra jorden som ikke like lett lekker ut gjennom vinteren når det er bundet opp i organisk masse. Og selvfølgelig er de der for estetikken sin del. Når jeg ser de ulike fargeklattene dukke opp her og der så setter det rammen rundt grønnsakene, eller prikken over i`en.


Annonse for egen bok

Annonse for egen bok

Litt farge i alt det grønne skaper dybde og dramatikk i bildet, og jeg kjenner meg ekstra vellykket som dyrker, det gir selvtillit og pågangsmot til å fortsette å dyrke. Det er jo klart at det er utrolig verdifullt! Så om noen tror at blomstene bare er der for å se fin ut? Niks, de har en nøkkelfunksjon i kjøkkenhagen.

Blomstene gir mat til pollinatorer, mat til fuglene (frø), mat til meitemarken når de dør og verdifull grønnmasse for meg til bruk i kompostbed eller jorddekke. Her representert ved en solsikker og agurkurt på komposten.

Blomstene gir mat til pollinatorer, mat til fuglene (frø), mat til meitemarken når de dør og verdifull grønnmasse for meg til bruk i kompostbed eller jorddekke. Her representert ved en solsikker og agurkurt på komposten.

Solsikker

img_7041.jpg

Solsikker kan jeg bare ikke få nok av. De lager mye grønnmasse, de har dype røtter som både bryter jorden og tilfører organisk materiale. De er en storfavoritt hos bier og humler og andre nyttedyr. Jeg pleier å la blomsten stå igjen på planten så den rekker å danne frø, som gir verdifull mat til småfuglene til høst og vinter.

Jeg dyrker mest høye sorter av solsikke, og da er det viktig å tenke på plassering av disse, så de ikke skygger for andre vekster. Jeg plasserer de gjerne i bakkant av bedet i forhold til solen, eller som kantvekst som gir le for vind eller innsyn som hekk, ned mot veien eller oppe i skråningen. Jeg pleier også plante inn noen solsikker i barnas sukkerert-tipi, slik at sukkerertene kan klatre oppetter solsikkene.

Cosmos

På godt norsk heter denne blomsten "Pyntekurv", på dansk heter den "Stolt kavaler" og på svensk heter den "Rosenskära".  Jeg har lagt meg til vane å kalle den ved sitt latinske navn, da jeg synes det er enklere å uttale.

Cosmos som fyller ut blant jordskokk og solsikker

Cosmos som fyller ut blant jordskokk og solsikker

Denne produserer en hel skog av store blomster i hvitt til blodrødt og alt i mellom. Jeg har dyrket mest sorten "Rubenza" som er blodrød når den slår ut, men går over til rosa med "alderen", men har også andre typer. Fordelen med Cosmos er at den produserer mengder med blomster på florlette stilker og blader. Bladverket er litt dill-aktig og flikete. Veksten fletter seg derfor fint inn blant andre høyvokste planter og fyller ut i mellomrommene.

Tagetes

Tagetes kommer i mange varianter fra store planter som kan bli en kvadratmeter og små som passer i en liten krukke. Jeg har dyrket mest tagetesen som heter Ground Control. 

2017-09-28-10-43-07.jpg

Det blir veldig store og tette planter, og som navnet tilsier dekker den bakken ganske bra. Men den har også et litt liknende vekstsett som Cosmos, og er også velegnet til samplanting med andre høyvoksende planter, som den kan fylle ut under og rundt. Det sies at Tagetes har en preventiv effekt på skadelige nematoder i jorden og skal derfor være fin å samplante med andre vekster, spesielt tomater, for å forhindre skade. Jeg har ikke brukt dette så aktivt, men setter Tagetes litt her og der hvor jeg har plass. Jeg er veldig fornøyd med kombinasjonen av oransje tagetes mot lilla rosenkål slik jag har plantet i mitt flettede bed i skråningen.

img_7216.jpg

Tagetes er en sneglefavoritt, men jeg opplever denne typen som utrolig robust om den bare får vokse seg litt stor før den plantes ut. Da tåler den noen angrep og vokser ifra.

Følg denne linken til en video om hvordan jeg tenkte da jeg plantet dette bedet, der ser du jeg planter akkurat disse to; lilla rosenkål og tagetes.

I bakkant, i rødt og rosa, av dette bedet står også neste favoritt; Sinnia.

Sinnia

20170806_163552.jpg
img_6782.jpg

Sinnia er ikke den enkleste å dyrke av sommerblomstene, den er varmekjær og sneglene liker den godt, men den er vel verd å gjøre en liten innsats for. Akkurat nå er den min favoritt rent estetisk. Den er høy og oppreist med utrolig vakre blomster som sitter på en lang stilk. Den kommer i alle farger og ulike sjatteringer.

Jeg synes den blir veldig fin sammen med rotfruktene som danner et grønt teppe av tett bladverk - også stikker Sinnia opp som små fargeklatter i alt det grønne og gjør gulrotbedet om til det vakreste bedet på sensommeren og høsten. Som du kan se av hovedbildet, liker biene den godt, fordi hver blomst kommer med mengder av små blomster i blomsten.

Blomkarse - markdekkeren

img_6445.jpg

Blomkarse har et klatrende vekstsett. Den kan både dekke flere kvadratmeter på bakken, eller klatre opp om den får støtte og oppbinding, men kan også velle utenfor en kant slik som på bildet til venstre. Fin å bruke som bunndekker blant andre høyreiste vekster, på bildet vokser den i fremkant av persille og asparges. Den gir mye grønnmasse, kveler annet ugress og har så gode blomster å spise. De er ganske pepperige, men jeg elsker de. Når jeg gikk gravid hadde jeg en fetisj på blomkarse-blomster og ribbet alle plantene for blomster. Bedre det enn å gi etter for løsemiddel-trangen, som jeg også følte på :) Jeg liker best den lys gule sorten, som jeg tror er "Ice Age".

Andre sommerblomster jeg dyrker for grønnmassen sin del er ringblomst og agurkurt. Kornblomst er vanligvis også representert i min kjøkkenhage. Alle med unntak av Sinnia og Cosmos er spiselig av de jeg har nevnt her. Det er mye rosa, røde og gule-oransje toner hos meg. Når jeg "blir stor" skal jeg ha ulike fargetema i de ulike kvarterene, men inntil da nøyer jeg meg med å blande helt vilt.

Langs gjerdet i år vokser solsikker og mais i bakkant og i fremkant vokser tomater, squash, tagetes og cosmos. Et fint sammensurium spør du meg, og en ganske velfungerende hekk.

Langs gjerdet i år vokser solsikker og mais i bakkant og i fremkant vokser tomater, squash, tagetes og cosmos. Et fint sammensurium spør du meg, og en ganske velfungerende hekk.

Neste år skal jeg sette av mer plass til blomster i kjøkkenhagen, fordi de er viktig både for det biologiske mangfoldet så vel som næringsbalansen i kjøkkenhagen, men også for meg som dyrker, slik at jeg blir påmint og ser at dette er en vakker plass å være og leve.

Hei og hopp!

2018-09-14/ Maria Berg Hestad


Annonse for egen medlemsportal:

Bli en dyrkediller

Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.

Medlemsportal
kr 79,00
Hver måned
kr 899,00
Hvert år

Relaterte innlegg

Video Block
Double-click here to add a video by URL or embed code. Learn more
Forrige
Forrige

Nyttevekster i feriehagen

Neste
Neste

Sår spinat nå - for å høste tidlig vår!