Varmbenk - bestem plassering
Det første man må avgjøre når man skal anlegge en varmebenken er å bestemme hvor den skal anlegges.
Jeg har lykkes med å anlegge en varmebenk både på friland i pallekarmer, i drivhuset i et stort opphøyd bed og i tunnelen nedgravd i bakken. Alle har vært vellykket. Det er ikke så stor forskjell for vekstenes del om det er under tak eller på friland – så lenge man lykkes å isolere benken tilstrekkelig på friland så kan det være vel så bra å ha den der, der får den mer direkte sollys.
Sol er det viktigste
Aller viktigst med tanke på plassering er at varmebenken må stå et sted hvor den lave vårsolen når. Har du bygning, fjell eller skog som skygger for vårsolen, må du vente med å anlegge benken til solen titter over dette skyggeelementet.
Orienteringen av selve varmbenken bør være slik at langsiden peker mot sør, at det blir minst mulig andel ramme som kan skygger vekstene, slik at man får mest mulig lys inn i benken. Men noen ganger må man bare forholde seg til den gitt orienteringen av annet, orienteringen av tunnelen f.eks. Da er det uansett fint å kunne sette på rammen slik at den luter litt mot sør, så skyggeeffekten blir minst mulig.
Nærhet til huset
I starten når man har anlagt varmebenken i februar/mars, som ofte er de mest snørike månedene her til lands, må man ut og dekke til varmebenken for natten og ditto fjerne dekket om dagen. Da setter man pris på om man satset på en plassering i nærheten av huset, så man slipper å vasse i snø i lange avstander. Selv om benken med lokket på holder godt på fuktighet, må man innimellom vanne. Husk at vannet utendørs kanskje er frosset – så da må man bære vann fra huset.
Det er også større sannsynlighet for at man iler ut og høster noen blader til brødskiva om den ikke ligger så langt unna huset.
Skap le
Luft i bevegelse fjerner varme fortere enn en som står stille. Beskytt varmbenken mot kald vind. Er det ikke le beplantning eller annet som skaper le mot fremherskende vindretning vintertid, kan man etablere dette nå. Du kan f.eks flette et dekorativt gjerde av greiner, eller bare lemp masse kvist og kvast mellom fire stolper og man har en dekorativ levegg. Du kan lese mer om hvordan jeg gjør her: Gjenbruk kvist og kvast i kjøkkenhagen.
God drenering
Velg et sted som er vel drenert, eller vil varmebenken suge vann som en svamp. Er eneste alternativ å sette den i en dump som fylles med vann, så sett den på en palle. Da er det viktig å hindre at for mye luft slipper under benken, som stjeler varme fra undersiden.
Reklame for egne produkter:
Tunnel/drivhus vs. friland
Fordelen med å ha den i drivhus eller drivhustunnel er at det er mer behagelig for dyrkeren å pusle med småspirene sine i det vindbeskyttende klima under tak. Andre fordeler kan være at dreneringen og vindbeskyttelsen er bedre her. Men lyset må gå gjennom en ekstra barriere – taket på drivhuset/tunellen, som svekker lyset noe i forhold til hva man slippe inn om benken står på friland. En annen fordel til friland er at man som regel har bedre plass til å både plassere og isolere mer friere, enn i et trangt drivhus. Med plassering på friland utvider på så måte sitt areal som byr på et gunstig klima. Drivhuset kan isteden huse overvintrende planter og forkultivering. Man får fort for dårlig plass i drivhuset tidlig vår.
I mai, når varmbenken flommer over, (se bildet over) og jeg egentlig trenger plassen til tomatene, tenker jeg at neste år skal jeg anlegge varmbenken utenfor drivhus/tunnel. Men det er veldig kjekt å ha den i drivhuset også – det skaper høy trivsel å tilbringe tid i drivhuset å dulle med varmbenken, mens snøen ligger tykt over kjøkkenhagen.
En varmbenk lukter ikke om den står utendørs. I drivhuset derimot, med alle luker skalket, kan det bli en viss odør av hestemøkk – men jeg opplever ikke det som plagsomt – det er bare den tiden på året, den forsvinner etter noen uker.
Vandrende varmebenk
Jeg flytter min varmbenk hvert år. Ikke fordi jeg var misfornøyd med plasseringen året før, men fordi jeg bruker varmbenken aktivt til å tilføre jordforbedring i ulike deler av hagen. Når benken er kald, så fortsetter jeg bare å bruke den som et vanlig bed. Da slipper jeg å spa ut jorden og flytte på jord unødig. Så du kan også tenke sånn; at du skal anlegge den på det mest karrige/umulige stedet i hagen – man blir kvitt både ugress (legg aviser i bunn) og får en kanonfin jord til slutt.
Man greier kanskje ikke tilfredsstille alle disse kriteriene, alt kan kompromisses med, med unntak av sol. Er det ikke sol=lys, vil ingenting vokse.
Lykke til med å finne optimal plassering av din varmebenk. Her kan du lese mer om varmbenk:
Varmbenk – grave eller isolere bedre?
Varmbenk – kasse, ramme og lokk
2018-11-05/ Maria Berg Hestad
Annonse for egen medlemsportal:
Bli en dyrkediller
Vil du bli medlem av mitt crew Dyrkediller - meld deg på under og få tilgang på eksklusivt materiale og bli med i sosialt samfunn med andre likesinnede.
Få tilgang til medlemartikler, videoer, videoserier og livesendinger - ingen bindingstid og du får tilgang til alt med det samme.
Tomater og paprika er varmekrevende vekster jeg starter å så innendørs på våren.